Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κάλεσμα του Σωματείου στους σπουδαστές 
της ΣΓΤΚΣ & των σχολών του ΟΑΕΔ.


Το Σωματείο Λιθογράφων, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές γραφικών τεχνών, που αργότερα θα απασχοληθούν στον κλάδο, να συντονιστούμε σε κοινή δράση. Έχει μεγάλη σημασία για εσάς αλλά και για τους παλιότερους εργαζόμενους, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να μπει στην παραγωγή εξοπλισμένη με τα απαραίτητα εφόδια. Να γνωρίζει τα δικαιώματά της, να είναι ενήμερη για το πώς ο κλάδος κατέκτησε τις συνθήκες εργασίας που ισχύουν μέχρι τώρα. Να είναι προετοιμασμένη για την εργοδοτική επιθετικότητα και να ξέρει πως θα την αντιμετωπίσει.

Η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κλάδος περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο, για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οι βιομήχανοι του κλάδου, μαζί με την τρόικα, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, μας έχουν κάνει τη ζωή μαρτύριο.
Μπορεί στα κανάλια να πανηγυρίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα και το κούρεμα του χρέους, δεν πανηγυρίζουν όμως για λογαριασμό των εργαζομένων. Οι οικονομικοί δείκτες που παρουσιάζουν βελτίωση, ενδιαφέρουν τους εργοδότες μας και πατάνε πάνω στη δική μας εξαθλίωση.
Στον κλάδο τα τελευταία χρόνια καταγγέλθηκαν όλες οι συλλογικές συμβάσεις. Οι συμφωνίες εκείνες δηλαδή που καθόριζαν τους οικονομικούς και θεσμικούς όρους που εργάζονταν οι λιθογράφοι. Υπάρχει γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, περικόπτοντας επιδόματα, αξιοποιώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους ετοιμάζουν ζούγκλα. Οι νέοι κάτω των 25 προσλαμβάνονται με 510ευρώ μεικτά ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι άνω των 25 με 586ευρώ μεικτά. Έχουν παγώσει τις ωριμάνσεις (προσαύξηση που δινόταν στον εργαζόμενο 5% για κάθε τριετία στον κλάδο).


Ακόμα και οι επιχειρήσεις που σε συνεργασία με το ΤΕΙ και τις σχολές του ΟΑΕΔ αξιοποιούν νέους συναδέλφους που κάνουν την πρακτική τους, τους πληρώνουν 470 ευρώ για να δουλεύουν 8ωρο, παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Ακόμα και στο ίδιο το αντικείμενο της εκπαίδευσης την περίοδο της πρακτικής, οι εργοδότες αδιαφορούν για την εκπαίδευση και συνήθως αξιοποιούν τους νέους συναδέλφους σε πόστα ανειδίκευτων για να βγάλουν κέρδος γλιτώνοντας θέσεις εργασίας που θα έπρεπε να πληρώνουν με βάση τη σύμβαση.

Δεν πρέπει να τους περάσει!
Το Σωματείο από την πρώτη στιγμή διαμορφώσαμε καθαρά το αίτημα να ασφαλίζονται και να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι με βάση την τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση. Σε κάθε χώρο δουλειάς που προσλαμβάνονται νέοι συνάδελφοι, παλεύουμε για αυτό το σκοπό.
Για να έχουμε όμως αποτελέσματα, πρέπει να σπάσει ο φόβος που έχει μέσα του ο κάθε συνάδελφος. Η λύση βρίσκεται μέσα στη συλλογική δράση και στον αγώνα και όχι στην απομόνωση και την ατομικότητα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!
Μόνο με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο, με μαζικότητα, με αντοχή και με συνέχεια μπορούμε να τους απαντήσουμε. Έχουμε δύναμη που ακόμα δε την έχουμε δοκιμάσει! Θα έχουμε αποτελέσματα, όταν από την καθημερινή αγανάκτηση, γίνει οργάνωση και αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς. Μπορούμε με τη δράση μας να περάσουμε το φόβο στο απέναντι στρατόπεδο, όταν η κυβέρνηση και οι εργοδότες μας βρούνε μπροστά τους οργανωμένους και αποφασισμένους.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους μελλοντικούς συναδέλφους, στη ζωή και τη δράση του Σωματείου μας.
Σας καλούμε να κάνουμε ένα βήμα συντονισμού, να αποκτήσετε ζωντανή πείρα για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, χωρίς τις ωραιοποιήσεις που πολλές φορές κάνουν οι καθηγητές για ένα λαμπρό μέλλον που σας περιμένει με στρωμένο χαλί. Να ανταλλάξουμε πείρα για το πώς καλύτερα θα μπορούσε να βοηθήσει και το Σωματείο στα προβλήματα που αντιμετωπίζεται, είτε στο χώρο σπουδών, είτε στους χώρους που γίνεται η πρακτική άσκηση.
 12/10/13