Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

«Ο πόλεμος τους σκοτώνει 

ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» 

Μπρεχτ

Οι διάφορες εστίες πολέμου πρέπει να γίνουν θέμα συζήτησης σε κάθε χώρο δουλειάς, η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού μας αφορά όλους.
Συνάδελφοι οι πόλεμοι που έχουν γίνει στο πέρασμα του 20ου αιώνα και συνεχίζονται και σήμερα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε κάτι τελείως διαφορετικό από την καπιταλιστική παραγωγή και την πολιτική των καπιταλιστών. Είναι η συνέχεια της πολιτικής τους με άλλα μέσα, με τα όπλα.
Το σύστημα που ζούμε δεν μπορεί να ξεφύγει από τις κρίσεις.
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο δεν ανατρέπεται το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο στόχος τους πάντα είναι να ελέγχουν τον πλούτο κάθε χώρας (πετρέλαιο - φυσικό αέριο - κοιτάσματα).

Μία μικρή ιστορική αναδρομή
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι ιμπεριαλιστές δημιούργησαν το κράτος του Ισραήλ ως χωροφύλακα για τα πετρέλαια της περιοχής. Το 1956 Βρετανοί, Γάλλοι και Ισραηλινοί εισέβαλαν στην Αίγυπτο επειδή τόλμησε να κρατικοποιήσει την διώρυγα του Σουέζ.
Το 1967 είχαμε τον τρίτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο ή Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Το 1982 εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ενθάρρυναν το Ιράκ στον πολύνεκρο πόλεμο με το Ιράν τη δεκαετία του 80' και ηγήθηκαν του πολέμου στον κόλπο το 1991.
Την δεκαετία του 90' είχαμε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ - Ε.Ε.
Στη Λιβύη η ιμπεριαλιστική επέμβαση έγινε με το πρόσχημα του «εκδημοκρατισμού», στην πραγματικότητα ο λόγος ήταν τα πετρέλαια και ποιός θα τα βάλει στο χέρι του.
Στη Συρία υπήρξαν αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, και Κίνα ερίζουν μεταξύ τους για το ποιός θα κυριαρχήσει στη περιοχή.

Η ελληνική αστική τάξη ποτέ δεν ήταν αμέτοχη

Η αστική τάξη της χώρας μας βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ενός ή του άλλου πόλου, με στόχο να πάρει κάτι από το μοίρασμα της λείας. Γι' αυτό και υπαγορεύει στις κυβερνήσεις να παίρνουν όλο και πιο ενεργά μέρος και να υποστηρίζουν με όλα τα μέσα τις στρατιωτικές δομές που υπάρχουν (Βάσεις του ΝΑΤΟ στη Σούδα στο Άκτιο).
Άλλωστε και η εκπαίδευση του στρατού μας (δυνάμεις ταχείας επέμβασης) εξυπηρετούν ένα τέτοιο πολεμικό σχεδιασμό στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ανταγωνισμοί της με την καπιταλιστική Ρωσία, αποδεικνύουν τον αντιδραστικό ρόλο ΗΠΑ - ΕΕ που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας στηρίζοντας ανοιχτά, ναζιστικά κόμματα προκειμένου να υπηρετηθούν οι γεωπολιτικοί τους σχεδιασμοί. Στόχος τους ο φυσικός πλούτος και το μοίρασμα των αγορών, το οποίο πληρώνει με βαρύτατο φόρο αίματος ο Ουκρανικός λαός και ιδιαίτερα το ρωσόφωνο τμήμα.
Οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης που ζει στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν προκαλέσει το θάνατο 2000 αμάχων, ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και πολλών μικρών παιδιών. Οι τραυματίες πρέπει να έχουν ξεπεράσει τους 10.000.
ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν ολόπλευρα το κράτος του Ισραήλ. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες γιατί εξισώνουν το θύτη με αυτούς που αγωνίζονται για να ζουν ελεύθεροι σε μια πατρίδα.
Συνάδελφοι ο εξελίξεις θέτουν συνεχώς και ποιο επίμονα τη σχέση καπιταλισμός - κρίση - πόλεμος. Η μαύρη προπαγάνδα για τους δήθεν «πολέμους των πολιτισμών» δεν μπορεί να συγκαλύψει την αλήθεια. Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές αλλά η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Οι διάφοροι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στον κόσμο έχουν συνεισφέρει στον πλούτο της ανθρωπότητας. Αυτό όμως που φτωχαίνει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στην βαρβαρότητα και στους πολέμους, είναι ο καπιταλισμός και το αναπόφευκτο παιδί του ο ιμπεριαλισμός.

31/08/14