Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ 
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
12 και 13 Φλεβάρη


Χιλιάδες στόματα, μια φωνή: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!»
Με μια ανάσα και με μια φωνή, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με εργατοϋπαλλήλους της Αττικής, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία και γυναίκες, απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντιασφαλιστικό της σχέδιο, να ξεσφίξει τη θηλιά της φορολογίας που πνίγει την αγροτική οικογένεια, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του κόστους της παραγωγής και των χρεών στις τράπεζες. Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν για περισσότερα από 20 μερόνυχτα οι αγρότες στα μπλόκα, μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο που έγινε με κάλεσμα 68 μπλόκων και τη συμμετοχή πολλών ακόμα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε ως το επόμενο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας, όπου δόθηκε επίσης η κατεύθυνση να παραμείνουν και να ενισχυθούν τα μπλόκα, να πυκνώσει η κατά τόπους δράση τους, να απορριφτεί κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό διαλόγου για να χειραγωγήσει τον αγροτικό αγώνα, χωρίς να πάρει πίσω κανένα από τα μέτρα που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. 

Ενθουσιώδης υποδοχή στα τρακτέρ

Απ' όπου περνούσαν τα τρακτέρ, προκαλούν τον ενθουσιασμό του κόσμου.
Με κορναρίσματα και επευφημίες πέρασαν την Παρασκευή το μεσημέρι τα διόδια των Αφιδνών περίπου 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, που ταξίδευαν από τα χαράματα, για να τεθούν επικεφαλής του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου, να συμβολίσουν τη μάχη που δίνει μερόνυχτα τώρα στα μπλόκα η μικρομεσαία αγροτιά. Τα τρακτέρ υποδέχτηκαν αγρότες από τη Θεσσαλία που προπορεύονταν με τα πούλμαν, καθώς και κάτοικοι των γύρω περιοχών που βρέθηκαν στα διόδια. Μαζί τους ήταν και οι ανθοπώλες τις Αττικής που έχουν στήσει μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο. Με τις σημαίες των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και λάβαρα με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα, τα τρακτέρ ανταποκρίθηκαν με παρατεταμένα κορναρίσματα στα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού, αλλά και μετά, στους δρόμους της Αθήνας, απ' όπου περνούσαν τα τρακτέρ προκαλούσαν χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού, μέχρι που να φτάσουν στην Ομόνοια και να τεθούν επικεφαλής της μεγάλης πορείας. Το αποκορύφωμα ήταν η είσοδός τους στην πλατεία Συντάγματος, με ξέφρενα κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, με τους ήδη συγκεντρωμένους αγρότες να απαντούν με συνθήματα και παρατεταμένο χειροκρότημα, όση ώρα τα αγροτικά μηχανήματα έπαιρναν τη θέση τους πάνω στη λεωφόρο Αμαλίας.


Η κινητοποίηση συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 13/02/16 όπου εργάτες και αγρότες διαδήλωσαν από κοινού.


«Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», αντήχησε την ώρα που η μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων, έχοντας διανύσει με δύο παράλληλες πορείες την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, έμπαινε στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών, με αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Η εργατική συγκέντρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Ομόνοια, όπου κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών», φώναζε ο εργατόκοσμος στην πορεία.
Οι αγρότες έδωσαν εκ νέου ραντεβού στα μπλόκα τους για να εκτιμήσουν την πανελλαδική κινητοποίηση και να συζητήσουν για την κλιμάκωση του αγώνα τους, απορρίπτοντας το διάλογο - απάτη της κυβέρνησης.
Την κλιμάκωση των αγώνων τους προετοιμάζουν και τα εργατικά συνδικάτα, με ένταση των πρωτοβουλιών τους μπροστά και στην προετοιμασία 48ωρης απεργίας αν η κυβέρνηση φέρει το νόμο στη Βουλή.

 15/02/16