Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας απαιτώντας τις θέσεις εργασίας τους


Μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», στέλνοντας μήνυμα σε κυβέρνηση και εκδότες πως δεν μένουν παρατηρητές στα επιχειρηματικά «παιχνίδια» αλλά οργανώνονται και διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών είχε παράλληλα προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στην «Ευρώπη», η συμμετοχή στην οποία άγγιξε το σύνολο του προσωπικού.

Την ώρα της κινητοποίησης έχει οριστεί τριμερής συνάντηση για τις εξελίξεις στο Πρακτορείο «Ευρώπη». Στις αρχές του μήνα όλες οι εργασίες του Πρακτορείου «Ευρώπη» μεταφέρθηκαν στο Πρακτορείο «Άργος», ενώ «δίνει και παίρνει» η φημολογία ότι η «Ευρώπη» οδηγείται σε πτώχευση, απειλώντας να αφήσει «στον αέρα» περίπου 200 εργαζόμενους. Το σωματείο υπερασπίζεται όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως το «Άργος» εφόσον συγκεντρώσει τη δραστηριότητα των δύο μέχρι πρότινος πρακτορείων πρέπει να διατηρήσει και τις θέσεις εργασίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν συνάδελφοί τους από το Πρακτορείο «Άργος», η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Ένωση Λιθογράφων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Η εργοδοσία πήρε μέρος στην τριμερή μέσω ενός δικηγόρου, ο οποίος στα ερωτήματα των εργαζομένων σχετικά με τις προθέσεις της εταιρείας απαντούσε πως «δεν ξέρει». Ανέφερε γενικόλογα πως η εταιρεία οδεύει προς πτώχευση, χωρίς να διευκρινίζεται ούτε πότε ούτε με ποιες διαδικασίες θα δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. «Δεν είμαστε οι πρώτοι που περνάμε αυτή την πόρτα. Ιδιαίτερα από το δικό μας κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού, δεκάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Είναι μια επιλογή των επιχειρηματιών του χώρου γιατί είναι ο πιο πρόσφορος προκειμένου να ξεφορτωθούν χρέη και - το σπουδαιότερο - τα δικαιώματα των εργαζομένων», τόνισε και πρόσθεσε: «Γελάστηκαν αν νομίζουν πως θα μας ξεφορτωθούν έτσι εύκολα».

Όσον αφορά την κυβέρνηση, σχολίασε πως η στάση της, όπως και στο παρελθόν, περιορίστηκε σε «ένα χτύπημα στην πλάτη και τίποτα παραπάνω». Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της τόνισε πως η κυβέρνηση «πρέπει να δεσμευτεί για τα δίκια μας, για τις θέσεις εργασίας, για τα δικαιώματα που κατακτήσαμε με τη δουλειά μας και τον αγώνα μας».

«Ο αγώνας θα έχει συνέχεια», σημείωσε και πρόσθεσε πως στα επόμενα βήματα που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση, θα πορευτούν μαζί με τους συναδέλφους τους στο «Άργος» αλλά και τους εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετάφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους: «Μπορεί οι επιχειρηματίες, παλιά και νέα τζάκια στο χώρο του Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού, να τσακώνονται μεταξύ τους για τα μερίδια της πίτας, αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινό και ενιαίο μέτωπο απέναντι στους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις που υπάρχουν στο χώρο της διακίνησης των εντύπων με το ουσιαστικό σταμάτημα της λειτουργίας του Πρακτορείου "Ευρώπη" και τη μεταφορά στο "Άργος", αναδεικνύουν την κατάσταση: Με κάθε τρόπο προσπαθούν να χτυπήσουν τους εργαζόμενους, να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις, να τους αντικαταστήσουν με φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, από τη μια μεριά χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης και ευνουχισμού της μέσα από τον έλεγχο της πληροφόρησης από τους μεγάλους εκδότες, και από την άλλη τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, χρειάζεται στις σημερινές συνθήκες να μην περάσει η εργοδοτική τρομοκρατία».
Κάλεσε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους φτιάχνοντας κοινό μέτωπο και δίνοντας κοινό αγώνα «για να μείνουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί κατάργησης των θέσεων εργασίας και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων». Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να καταγγελθεί η θέση της κυβέρνησης που ας διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο ενώ «στα λόγια απλά και μόνο υποτίθεται ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των εργαζόμενων».

«Χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας, να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στους κλάδους που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των απολύσεων, των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων», κατέληξε.

Για τις εξελίξεις στην εκτυπωτική επιχείρηση «Ίριδα», που ανήκει στους ίδιους εργοδότες με την «Ευρώπη», ενημέρωσε τους εργαζόμενους ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Ένωσης Λιθογράφων και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη μοιράστηκαν καταγγελίες Σύμβασης για 160 εργαζόμενους, οι οποίοι στέλνονται στην ανεργία και παράλληλα καλούνται να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας, να αφήσουν την εργοδοσία να υλοποιήσει με τα χέρια λυμένα τα αντεργατικά σχέδιά της και να κυνηγούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις μέσα από το νομικό δρόμο. Ο νομικός δρόμος έχει αξία μόνο και εφόσον συνδυάζεται με την οργάνωση της πάλης», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η εργοδοσία πρέπει να βρίσκει μπροστά της τους εργαζόμενους του κλάδου. «Πρέπει να δώσουμε απάντηση στους μεγαλοεκδότες που ταυτόχρονα έχουν και τα πρακτορεία Τύπου στα χέρια τους και εναλλάσσουν μεταξύ τους τις δουλειές, πτωχεύοντας τη μια εταιρεία έναντι της άλλης», σημείωσε και υπενθύμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους.