Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΔΙΚΗ 35 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση - απάντηση 

στις συνδικαλιστικές διώξεις


Η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Οκτώβρη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Για τις 2/10/2018 αναβλήθηκε, λόγω της παρέλευσης ωραρίου, η χτεσινή δίκη 35 στελεχών του ΠΑΜΕ που διώκονται για κινητοποίηση που οργανώθηκε το Γενάρη του 2013 στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ των 35 βρίσκεται και ο προηγούμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου Γιάννης Τόλης.

Το πρωί, συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν μαζική διαμαρτυρία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανοίχτηκε πανό του ΠΑΜΕ που ανέγραφε: «Απόσυρση τώρα όλων των κατηγοριών εναντίον των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ. Όχι στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Η κινητοποίηση, για την οποία δικάζονται για δεύτερη φορά στα δικαστήρια τα στελέχη του ΠΑΜΕ, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είχε γίνει στις 30/1/2013 στο υπουργείο Εργασίας, επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, που προχώρησαν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, για τις προκλητικές δηλώσεις του ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Οι 35 συνδικαλιστές συνελήφθησαν τη μέρα εκείνη γιατί δήθεν προκάλεσαν φθορές στη διάρκεια της κινητοποίησης. Στη δίκη που έγινε, στα τέλη του 2013, αθωώθηκαν, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20/12/2013, για την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας». Αυτήν τη φορά οι συνδικαλιστές δικάζονται, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την κατηγορία των «απρόκλητων φθορών», που παρέμενε σε εκκρεμότητα. Όμως, και αυτή η κατηγορία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Κατά την ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης, οι μάρτυρες κατηγορίας, ο γραμματέας και υπάλληλοι του υπουργείου, στην ερώτηση που τους έγινε σχετικά με τις ζημιές που υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει οι συνδικαλιστές στο γραφείο του υπουργού, δεν επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες.

Διεθνής καταδίκη της δίωξης
Συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το ΠΑΜΕ, καταδικάζοντας τη δίωξη των 35 στελεχών του.
Σχετικά μηνύματα έχουν στείλει οι: Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ - WFTU), Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ (EUROF WFTU), Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UDCGT13 - Γαλλία), Πανπακιστανική Ομοσπονδία Συνδικάτων (APFUTU), Συνδικαλιστική Οργάνωση OSCMS (Τσεχία), Συνδικαλιστική Οργάνωση GFTU (Κορέα), Συνδικαλιστική Οργάνωση USB(Ιταλία).
21/02/18