Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Ανακοίνωση

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, για μία ακόμα φορά επισημαίνουν τον κίνδυνο  για τη ζωή και την ασφάλεια των συναδέλφων στις εταιρίες "ADM PRESS Μ.ΕΠΕ" και "Κατριβάνος-Άρχοντας Ο.Ε." που πρακτικά συστεγάζονται. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε επισημάνει ότι σε πολλά σημεία της παραγωγής δεν τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας του προσωπικού, χωρίς η Διοίκηση της εταιρίας να πάρει επαρκή μέτρα πρόληψης ατυχημάτων. Μάλιστα ενώ υπάρχει απαίτηση από την εργοδοσία για την αύξηση της παραγωγικότητας, δε δίνει δεκάρα για την ασφάλεια.

Στο ανασφαλές περιβάλλον που καλούνται οι συνάδελφοι να εργαστούν με κίνδυνο της υγείας τους, ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή 8/06/17, ένα ακόμα περιστατικό με τη βλάβη του αναβατορίου. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ελλιπή τήρηση των αναγκαίων προδιαγραφών ασφαλείας του αναβατορίου φορτίων, το οποίο παρουσίασε πρόβλημα στις 7/6/18 και τέθηκε προληπτικά εκτός λειτουργίας στις 8/6/18. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η "ADM PRESS Μ.ΕΠΕ" χρησιμοποιεί κατά βάση για την παραγωγή της όλη τη μηχανολογική/τεχνική υποδομή της "Κατριβάνος-Άρχοντας Ο.Ε." εκτιμάμε ότι πρέπει να δοθεί ουσιαστική και όχι προσωρινή λύση, αποκλείοντας τη μετακίνηση προσωπικού με εργαλεία που δεν είναι φτιαγμένα για αυτό το σκοπό.

Με την ευκαιρία του καλοκαιριού και των θερμών περιόδων που ήδη έχουν ξεκινήσει, υπενθυμίζουμε την άμεση ανάγκη ύπαρξης κλιματισμού σε όλους τους χώρους παραγωγής ώστε να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των συναδέλφων. Ζητάμε για μία ακόμα φορά την κάλυψης όλων των κινητών μερών των μηχανών εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας, που εγκυμονούν κίνδυνο τραυματισμού, των ακάλυπτων ηλεκτρικών πινάκων σε χώρους της παραγωγής, που απειλούν με ηλεκτροπληξία, τη μελέτη κι εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού στο σύνολο των χώρων της παραγωγής.

Καταλαβαίνουμε πως η εργοδοτική αυθαιρεσία στα ζητήματα ασφάλειας έρχεται να πατήσει στη συνειδητή επιλογή αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να αχρηστέψουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δίνοντας τα πάντα στους εργοδότες για τη διασφάλιση του κέρδους. Τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, αποτελούν πρωταρχικό και μείζον ζήτημα για όλους τους εργασιακούς χώρους, και είναι ζήτημα που σα Συνδικάτο δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε.  
Η Διοίκηση του Συνδικάτου είμαστε στη διάθεση της εταιρείας, να συζητήσουμε, ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλίσετε και να καλύψετε πλήρως την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, προλαμβάνοντας κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος. Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι θα πάρουμε τα δικά μας μέτρα για τη διασφάλιση της τήρησης της εναπομένουσας νομοθεσίας που προστατεύει τη ζωή και την υγεία μας.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, να μην δεχτεί να εργάζεται σε επικίνδυνο για την υγεία του περιβάλλον. Να απαιτήσει προληπτικά μέτρα που θα κάνουν την εργασία του ασφαλή και ξεκούραστη. Το γεγονός ότι παρέχουμε την εργασία μας σε έναν εργοδότη, δε σημαίνει ότι για το μεροκάματο πρέπει να μπαίνουμε σε κίνδυνο. Η θεωρία ότι «μας δίνει δουλειά και πρέπει να νιώθουμε υποχρεωμένοι για αυτό», δεν ισχύει. Η πραγματικότητα είναι πως η εργασία μας αξιοποιείται για τη διασφάλιση των κερδών της εταιρίας και η δαπάνες για την ασφάλειά μας, αποτελούν κόστος που η εργοδοσία προσπαθεί να αποφύγει. Το Συνδικάτο είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο ώστε μαζί με τις κεντρικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα, να στηρίξει την όποια ατομική ή συλλογική προσπάθεια υπάρξει για το συγκεκριμένο ζήτημα.  

10/06/18