Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Αλληλεγγύη στον αγώνα των συναδέλφων της First Data 

για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 


Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου στηρίζει τον αγώνα που κάνετε για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μέρος της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε τόσα χρόνια για να επανακτήσουμε μία σειρά δικαιώματα που καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πάλη για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και τη βελτίωση της αμοιβής μας, είναι πέρα  για πέρα δίκαιη και αναγκαία. Σε αυτό τον αγώνα οι συνάδελφοι της First Data μπορούνε να υπολογίζουν στη συμπαράσταση του κλαδικού Συνδικάτου και στην έμπρακτη αλληλεγγύη όπου μας ζητηθεί. 
Η διαδικασία διεκδίκησης και υπογραφής μίας ΣΣΕ είτε είναι κλαδική είτε επιχειρησιακή, πάντα είναι δύσκολη γιατί πάει κόντρα στο ρεύμα. Πάει κόντρα στην κυρίαρχη αντίληψη που καλλιεργούν κυβέρνηση, εργοδοσία και αστικά ΜΜΕ, θέλοντας τους εργάτες συμβιβασμένους και υποταγμένους με τη χαμοζωή. Θέλουν να μας πείσουν πως το καλύτερο για το μέλλον μας είναι να αρκεστούμε σε αυτά που μας δίνει η εργοδοσία, ξεχνώντας τις πραγματικές ανάγκες μας. Ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε δουλειά και πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Μας λένε ότι αυτά που διεκδικούμε είναι αδύνατον να εφαρμοστούν, γιατί έτσι θα κλείσουν οι επιχειρήσεις.

Συχνά στον αγώνα για τις ΣΣΕ ακούμε πανομοιότυπα επιχειρήματα, άλλοτε από εργάτες που είναι καλοπροαίρετοι αλλά «μπερδεμένοι», άλλοτε από ακριβοπληρωμένα στελέχη και κάποιες φορές απευθείας από τη διεύθυνση των εταιριών. Λένε πως οι αγώνες και οι απεργίες δεν φέρνουν αποτελέσματα, όμως η ιστορία δείχνει πως τα δικαιώματα που σήμερα ακόμα απολαμβάνουμε, με τέτοιους αγώνες κατακτήθηκαν. Καταδικάζουν την περιφρούρηση της απεργίας ως κάτι το αντιδημοκρατικό, όμως αποδέχονται τη δημοκρατία του «ή υπογράφεις μείωση μισθού ή απολύεσαι». Καυτηριάζουν τη χαμηλή συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν και βάζουν εμπόδια στους εργάτες να έχουνε σχέση με το Σωματείο τους. Παρουσιάζουν το καλό της επιχείρησης ως καλό των εργαζομένων πράγματα που στην πράξη δεν ταυτίζονται.
Κάποιοι βιάζονται να βάλουν «πολιτική ταμπέλα» στο Σωματείο για να το απομονώσουν από το μεγάλο μέρος των εργαζομένων ως κάτι το κομματικό που δεν νοιάζεται για τα συμφέροντά τους.

Τι είναι αυτό που κρύβουν και δεν μας λένε;
Είναι πως τα προβλήματα που ζει ο κάθε εργαζόμενος στο χώρο δουλειάς του έχουν συγκεκριμένη αιτία, που αν δε την αντιμετωπίσουμε δεν πρόκειται να λύσουμε τίποτα. Τα ίδια τα προβλήματα είναι που έχουν πολιτικό πρόσημο, μιας και οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζουν τα κόμματα των κυβερνήσεων, λύνουν τα χέρια στην εργοδοσία.
Είναι ότι πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως και η First Data χτίστηκαν και γιγαντώθηκαν, χάρη στη δουλειά των εκατοντάδων εργαζομένων που τους δίνουν ζωή. Ότι όσα και αν επένδυσε ένας επιχειρηματίας, τα χρήματα, οι μηχανές και τα ντουβάρια από μόνα τους δε γεννάνε, αλλά η δική μας εργασία είναι που βάζει τις μηχανές, τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα μπροστά και παράγουν αμύθητα κέρδη για τον εργοδότη. Ότι ακόμα και αν την περίοδο της κρίσης παρουσίασαν μία υποχώρηση στην κερδοφορία τους, στη διάρκεια ζωής της εταιρίας έχουν παραχθεί εκατομμύρια από την υπεραξία των εργαζομένων. Ότι η συγκεκριμένη εταιρία προσέλκυσε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών γιατί αφήνει πλούτο στους ιδιοκτήτες της που έχουν εκατοντάδες εργαζόμενους να απασχολούνται με μισθούς πείνας.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι όπως την παρουσιάζουν!
Ούτε η εργοδοσία είναι ανίκητη, ούτε οι αντεργατικοί νόμοι παντοτινοί. Οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους όταν είναι ενωμένοι με βάση το ταξικό τους συμφέρον. Η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση και δράση του επιχειρησιακού Σωματείου, έχει θορυβηθεί. Αν και το Σωματείο είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα, πέτυχε να οργανώσει μία απεργία που έστειλε ένα γερό μήνυμα. Αποτέλεσμα αυτής της απεργίας ήταν και το γεγονός ότι η εργοδοσία έκατσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Τώρα χρειάζεται να κάνουμε ένα ακόμα βήμα.
Να συμβάλουμε όλοι στην ενίσχυση του επιχειρησιακού Σωματείου με νέες εγγραφές από όλα τα τμήματα, να μη μείνει εργάτης ασυνδικάλιστος. Να στηρίξουμε τις μαζικές διαδικασίες όπως οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις ανά κτήριο και τμήμα. Να ενισχύσουμε δημιουργικά την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, χωρίς να μας φοβίζει ότι μπορεί να διαφωνήσουμε σε επιμέρους πλευρές. Να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι εναντίων μας απομονώνοντας ανθρώπους της εργοδοσίας που στην πράξη εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Δεν πρέπει κανένας να εναποθέσει τις ελπίδες του στην «ανάπτυξη» που μας υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή θα είναι ανάπτυξη για τους επιχειρηματίες και νέα μέτρα για το λαό πασπαλισμένα με κάποια ψίχουλα παροχών.

Ο αγώνας για την υπογραφή σύμβασης στη First Data, είναι ανάγκη να συνδεθεί με τον αγώνα του κλάδου και της εργατικής τάξης συνολικά, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που μπαίνουν εμπόδια στη διασφάλιση και βελτίωση της ζωής μας.
19/06/18