Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

24/7/2018

Θλίψη, οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους εργαζόμενους του κλάδου για το νέο έγκλημα. Το Συνδικάτο Τύπου-Χάρτου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας. Συμπαραστέκεται στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες έρχονται να προστεθούν στα θύματα των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής πριν 8 μήνες. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της Αττικής εδώ και πολλά χρόνια, ύστερα από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Οι φυσικές καταστροφές "βρίσκουν" την Αττική ανοχύρωτη και τις υποδομές σε διάλυση. Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι προδιαγεγραμμένη εξέλιξη ότι μετά από τέτοια φαινόμενα θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κεντρικός σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Τα ταξικά συνδικάτα έγκαιρα είχαμε  προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Δεν λύθηκε όμως κανένα ουσιαστικό ζήτημα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Αναπτυξιακά Συνέδρια της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ουσιαστική βοήθεια στους κατοίκους των περιοχών που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.  Απαιτούμε άμεσα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα που θα εμποδίσουν την οικοδόμηση στις καμένες δασικές εκτάσεις από τους γνωστούς καρχαρίες.

Το Συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα. Καλούμε τα μέλη μας να απευθυνθούν άμεσα στο σωματείο, στις Σωματειακές επιτροπές και στα μέλη του ΔΣ, σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος μεταξύ των πληγέντων και χρειάζεται στήριξη. Υπάρχει ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Συλλέγουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί:

Τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα, μακαρόνια κλπ.)

Φάρμακα (γάζες, «Μπεταντίν», παυσίπονα κλπ.)

Παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα κλπ.)

Τα είδη θα μαζεύονται ως τη Τρίτη 31/7/2018 και θα παραδίδονται κάθε μέρα στους πληγέντες, στα γραφεία του Συνδικάτου Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος, καθημερινά από 9πμ-3μμ και 6μμ-8μμ.