Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Μεγάλη συναυλία του ΠΑΜΕ ενάντια 


στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Κάτω οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών» ήταν το μήνυμα της μεγάλης συναυλίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ και έγινε στο Άλσος της Νέας Σμύρνης το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιούλη, με τη συμμετοχή μουσικών από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.
Στη συναυλία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι,  οι νέοι,  οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, που γέμισαν το θέατρο του Άλσους, έσμιξαν τις φωνές τους με τους Έλληνες και Τούρκους καλλιτέχνες, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.  Τραγούδησαν για την τελική νίκη των λαών. Τα πανό που στολίζουν το χώρο στέλνουν το μήνυμα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή.  Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».
Μάλιστα, στο τέλος της συναυλίας, Ελληνες και Τούρκοι ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν μαζί «Σώπα όπου να 'ναι θα σημανουν οι καμπάνες...»  
Στην έναρξη ο Βασίλης Σταμούλης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ,  απηύθυνε χαιρετισμό. Ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες και των δύο χωρών που έδωσαν το «παρών». Τόνισε ότι ο Γ. Ρίτσος και ο Ν. Χικμέτ «με το έργο τους και τη δράση τους εξύμνησαν την εργατική τάξη, πάλεψαν για το δίκιο της και την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου».
Μεταξύ άλλων ακόμα σημείωσε ακόμα ότι «σήμερα που στη γειτονιά μας και στην ευρύτερη περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, οι ανταγωνισμοί των επιχειρηματικών ομίλων για τα κέρδη από την Ενέργεια, για τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, για τον έλεγχο των αγορών, που βαθαίνει η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η ποίηση τους γίνεται περισσότερο επίκαιρη. Οι εξελίξεις απαιτούν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την τελική νίκη των λαών. Η σημερινή μας συναυλία στέλνει μήνυμα καταδίκης των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών, μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και φιλίας των λαών» (διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το χαιρετισμό).

Η συναυλία

Οι αγωνιστές μουσικοί παρουσίασαν ένα συγκινητικό και συνάμα μαχητικό μουσικό αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία - πιάνο, Σιούρας Γεράσιμος - κιθάρα, Λαζάρου Τεο - ηλεκτρικό μπάσο, Μεταλληνός Παναγιώτης - τύμπανα, Κατριτζιδάκης Νίκος - φλάουτο, Κουφαλάκος Δημήτρης - φαγκότο και φυσαρμόνικα, Τσαφαράς Δημήτρης - κλαρινέτο, Μαρκατάτου Ελίνα - μαντολίνο, Μαρκατάτου Μαρία - μαντολίνο, Μπαξεβάνης Γιάννης - μπουζούκι, Κατσαβός Αναστάσης - μπαγλαμάς.
Σολίστ: Μάνος Αβαράκης - φυσαρμόνικα.
Τραγούδισαν: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Έρση.
16/07/18