Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


   Την Κυριακή 3-2-2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γ.Σ. του Συνδικάτου Τύπου –Χάρτου. Έγινε  ενημέρωση ,για τις εξελίξεις στο κλάδο, τη διαπραγμάτευση των κλαδικών ΣΣΕ του Συνδικάτου με τον ΣΕΒ, συζήτηση για το σχέδιο δράσης του Συνδικάτου για το επόμενο διάστημα.
Στη Συνέλευση συμμετείχαν εργαζόμενοι  από 40 χώρους δουλειάς του κλάδου καθώς και πολλοί άνεργοι.

Στην εισήγηση το Διοικητικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Θανάσης Φωτόπουλος  αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα που επικεντρώνεται στη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής Σύμβασης εργασίας. Ανέδειξε τη κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις του κλάδου και τις ευθύνες του ΣΕΒ που καθυστερεί να απαντήσει στις προτάσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου . Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν  μαζικά στη κλαδική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ την ημέρα της δεύτερης συνάντησης για τις ΣΣΕ.
Επίσης στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως οι εργαζόμενοι στο κλάδο του Τύπου και Χαρτιού θα συνεχίσουν να διεκδικούν την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν το διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης και δε βολεύονται με τα λίγα ψίχουλα.
Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα προς το υπουργείο εργασίας και τη κυβέρνηση πως είμαστε αντίθετοι στο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου  που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνδέει το κατώτατο μισθό με την πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Σοβαρό καθήκον του Συνδικάτου και των σωματειακών επιτροπών για το επόμενο διάστημα είναι η υπεράσπιση των εργαζόμενων που θα κινδυνέψουν από πλειστηριασμούς  σπιτιών και κατασχέσεις μισθών.
Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσει να παίρνει το Συνδικάτο με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν την Άνοιξη ενάντια στα ναρκωτικά και το αφιέρωμα στον Μητροπάνο και το εργατικό τραγούδι.
Έκλεισε λέγοντας «…Το 2019 όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες μπορούμε και πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεων, βάζοντας  μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών. Να αντιπαρατεθούμε με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες και  με τη λογική του «μικρότερου κακού», που καλλιεργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.»


 
Πλούσια πείρα από χώρους δουλειάς και τις μάχες που δόθηκαν
 Ακολούθησε μια καλή συζήτηση, με εργαζόμενους να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αλλά και συμπεράσματα από τις μάχες που δόθηκαν.
Από τη βαθυτυπία  Αφοί Βλάχου μεταφέρθηκε η εμπειρία από τον αγώνα απέναντι στα «δουλεμπορικά» και την νικηφόρα απεργία που έγινε στο εργοστάσιο για να γυρίσει στη δουλειά  συνάδελφος που δεν του ανανέωνε η εργοδοσία τη σύμβαση.
Από την εταιρεία DIAMOND PRINT που έκλεισε πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία χωρίς αποζημίωση και ανέδειξαν την ευθύνη των μηχανισμών του αστικού κράτους επιθεώρηση , αστυνομία και εισαγγελέας ,που δεν έκαναν τίποτα για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.
 Άλλοι μίλησαν για την επιχείρηση χαρτοποιίας «ΜΕΓΑ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 50% του προσωπικού είναι νέοι εργαζόμενοι, που είναι ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, ενώ η εντατικοποίηση είναι «στο κόκκινο». Με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνά. Μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου με εξειδικευμένη ανακοίνωση η εργοδοσία πήρε κάποια μέτρα.
Προβληματισμός και σκέψεις μεταφέρθηκε για τους  πλειστηριασμούς και την ανάγκη ενίσχυσης των σωματειακών επιτροπών στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
Στη συνέχεια οι εργάτες του κλάδου ευχήθηκαν καλή αγωνιστική χρονιά και κόψαμε τη πίτα του Συνδικάτου , με τυχερούς φέτος τη σωματειακή επιτροπή της Αφοί Βλάχου στην οποία έπεσε το φλουρί .