Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για το κατώτατο μισθό.




ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Για το κατώτατο μισθό»

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

 Τον τελευταίο καιρό σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου υπάρχει η εύλογη απορία στο σύνολο των συναδέλφων σχετικά με την αύξηση του κατώτερου μισθού, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το αν την δικαιούμαστε, τί γίνεται με τις τριετίες κλπ. Το Δ.Σ. του Συνδικάτου ξεκαθαρίζουμε τα όσα γνωρίζουμε από την επίσημη πληροφόρηση του Υπουργείου Εργασίας.
Η αύξηση των 586 ευρώ (μεικτά) σε 650 ευρώ πλέον, κατώτερο μισθό για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται σύμφωνα με την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Επιπλέον η προσαύξηση 10% ανά τριετία -και μέχρι τρεις τριετίες, αφορά τους συναδέλφους, που είχαν κατοχυρώσει τριετία ή τριετίες ως και το 2012.
Όσοι συνάδελφοι είναι λοιπόν με ατομικές συμβάσεις των 586 ή 511 να διεκδικήσουν αυτή την, έστω και μικρή, αύξηση. Στη περίπτωση που η εργοδοσία δεν δίνει την αύξηση, να επικοινωνήσετε απευθείας με το Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο επισημαίνουμε ακόμη μια φορά όμως, ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι μια προεκλογική φιέστα, που συνειδητά στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις πλάτες των εργαζομένων, αφού ενεργοποιείται ο μνημονιακός νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που "με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας".
Πιο συγκεκριμένα:
"Το ύψος του νομοθετημένου κατώτερου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη της κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας".
Τα ίδια ακριβώς λόγια που χρησιμοποιεί και η εργοδοσία του κλάδου.
"Και ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς". Δεν συνυπολογίζονται δηλαδή επιδόματα, τριετίες(μετά το 2012) κλπ.
Επιπλέον:
• Λόγος γίνεται για ρύθμιση, "αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου", "προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες", που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και μείωση όταν το επιτάσσουν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.
• "Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου". Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται πλέον από την εκάστοτε κυβέρνηση καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου είναι ο νόμος-δολοφόνος των συλλογικών συμβάσεων από τις αστικές κυβερνήσεις με το σιγοντάρισμα της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης γίνονται για να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι οι μισθοί θα βρίσκονται μόνιμα σε κρίση,  σε επίπεδα πείνας και αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής όλων: εργοδοσίας, κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΕΕ - "θεσμών".

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες
Το Συνδικάτο, συνυπογράψαμε σχέδιο νόμου για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μαζί με 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, το οποίο κατατέθηκε και στηρίχθηκε μόνο από το ΚΚΕ στη βουλή και απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα αποδεικνύοντας, ότι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των μνημονίων παραμένουν ανέγγιχτοι έχοντας διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς.  
Ο κλάδος μας παραμένει χωρίς Συλλογική Σύμβαση  για 10 χρόνια. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στα καλέσματα για μείωση των απαιτήσεων τους κι εφαρμογής του μνημονιακού πλαισίου. Είναι προεκλογικά τύμπανα αποπροσανατολισμού.

Διεκδικούμε την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εκτυπωτικής Βιομηχανίας (Λιθογράφων), Κυτιοποιίας, Χαρτοβιομηχανίας, με αυξήσεις για όλους, με βάση τα μισθολογικά-θεσμικά όρια της σύμβασης των λιθογράφων του 2009, στη συνάντηση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Τύπου-Χάρτου με τον ΣΕΒ, στις 28 Φλεβάρη.

Δεν θεωρούμε περασμένα-ξεχασμένα τα δικαιώματα, που μας παρέδωσαν οι αγώνες των προηγούμενων γενιών. Δε συμβιβαζόμαστε με την χαμοζωή και δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων. Βάζουμε στην πρώτη γραμμή τα εργατικά συμφέροντα και απαιτούμε με βάση τις τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής μας όλον τον πλούτο, που εμείς παράγουμε. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στις προηγούμενες και στις επόμενες γενιές.

Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες
Το 2019 όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες μπορούμε και πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεων, βάζοντας  μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών. Να αντιπαρατεθούμε με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες και  με τη λογική του «μικρότερου κακού», που καλλιεργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό του Κεφαλαίου. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επανένταξη του κλάδου στα Βαρέα, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους


ΑΘΗΝΑ 25/2/2019

Αγωνιστικά η Διοίκηση