Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 ΑΠΡΙΛΗ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ




ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756
Fax.210-5223721


2/4/2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Συμμετέχουμε στις 7 Απρίλη  στην ημέρα δράσης για την στήριξη των μάχιμων υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος υγείας
Με αφορμή την πανδημία, επιχειρηματίες, κυβέρνηση, κράτος και διάφοροι «ειδήμονες» καθημερινά προσπαθούν να πείσουν  τους εργαζόμενους , κουνώντας μας μάλιστα  το δάχτυλο, ότι όλοι μαζί εργοδότες, εργαζόμενοι, κράτος θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και από αυτή την κρίση.
Είναι όμως έτσι? Τις ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο συνάδελφος που απολύθηκε από την χαρτοβιομηχανία «ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ» στο Κορωπί, με τον εργοδότη της επιχείρησης που συνεχίζει να αυγατίζει τα κέρδη του? Ή οι συνάδελφοι που αναγκάζονται να πάρουν την κανονική τους άδεια, όπως στον «Ζαφειρόπουλο» ή να ζήσουν με 800 Ευρώ για ενάμιση μήνα και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως στις επιχειρήσεις «Ροη» «Σκαγιά», «Αντωνίου», «Χαϊδεμένο», «Χρυσανθακόπουλο», στον «όμιλο Σμυρνιωτάκη», «ADM», «UPPRESS» κ.α.,  το ίδιο αγχώνονται οι εργοδότες που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα και μέσω πανδημίας όπως στα χαρτεργοστάσια, στις επιχειρήσεις που τυπώνουν και φτιάχνουν κουτιά και εύκαμπτη συσκευασία φαρμάκων και τροφίμων?
Τα ίδια βάσανα και αγωνίες έχουν εργάτες και εργοδότες? Όταν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, δεν ξέρουν τι θα συμβεί μετά την αναστολή των Συμβάσεων, δουλεύουν εκ περιτροπής με το μισό μισθό, όταν  δουλεύουμε ο ένας δίπλα στον άλλον με πάνω από 10 εργαζόμενους να συνυπάρχουν σε κάθε τμήμα, χρησιμοποιούμε τα μέσα παραγωγής ( μηχανές, εργαλεία, υπολογιστές) χωρίς να παίρνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην αλλαγή της βάρδιας, όταν χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ για να πάμε και να γυρίσουμε από τη δουλειά. Ενώ από την άλλη οι εργοδότες μπορούν και τηρούν τις οδηγίες μη συγχρωτισμού στα γραφεία τους , πηγαινοέρχονται με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους , απολαμβάνουν όλα τα προνόμια από τα μέτρα της κυβέρνησης, από το πάγωμα των οφειλών τους , μέχρι τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που θα πάρουν με εγγύηση από το δημόσιο, δηλαδή από τους φόρους και τις περικοπές και τις νέες θυσίες που θα κληθούμε να κάνουμε . Τους εργαζόμενους έχει υπόψη ο Βρούτσης όταν λέει ότι « έχουμε καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας» . Στους εργοδότες άναψε «πράσινο» ο Χαρδαλιάς όταν «διέταζε» με ύφος «χιλίων καρδιναλίων» , να απασχολούν εκ περιτροπής τους εργαζόμενους τάχα για λόγους υγείας.
Στα φτωχά λαϊκά στρώματα κάνουν καθημερινούς ελέγχους , αλλά για στους επιχειρηματίες κανένας έλεγχος, στις παρεμβάσεις του Συνδικάτου οι επιθεωρήσεις είναι κλειστές και το υπουργείο απαντάει με ευχολόγια και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» όταν απαιτούμε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα εργαζόμενων  πριν ανασταλούν οι συμβάσεις, να δοθεί στην ώρα του το δώρο Πάσχα, να ακυρωθούν οι απολύσεις κ.λ.π.
Το λέμε ξεκάθαρα δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε εργοδοτική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Θα μας βρει απέναντί του κάθε εργοδότης που θα προσπαθήσει να «φάει» δεδουλευμένα συναδέλφων, που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να μειώσει μισθούς, συνθέσεις μηχανών, δικαιώματα , την «επόμενη μέρα».
  Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες
Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη, αλλά όχι για όλους. Απέναντί μας εκτός του αόρατου εχθρού, έχουμε έναν εξίσου επικίνδυνο , διαχρονικά ορατό εχθρό. Είναι ο «ιός» του κέρδους που ενιαία, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, απ' άκρη σ' άκρη της Γης, η πανδημία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να συναντηθεί πουθενά με τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Στην Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, όπως και στην πατρίδα μας «ξεχαρβαλώθηκε» η «δημόσια» υγεία, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, «φιλελεύθερες» και «προοδευτικές» προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν από τα ταξικά Συνδικάτα το προηγούμενο διάστημα διεκδικώντας δημόσιο-κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα  και υγεία, σήμερα μετατρέπεται σε αίτημα «ζωής και θανάτου» για το Λαό.
Έχουμε αποκτήσει πλούσια πείρα, το Συνδικάτο όπως έκανε πάντα, δεν θα αφήσει κανένα εργάτη και εργάτρια μόνο. Οι διεκδικήσεις μας δεν αναστέλλονται.
Οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας δε θα μείνουν με σταυρωμένα να παρακολουθούν τη σφαγή τους.
Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

·         Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή των εργατικών οικογενειών από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων
  • Να  διευρυνθεί το  επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

Αγωνιστικά η Διοίκηση