Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τι ισχύει σήμερα για το δώρο του Πάσχα.



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756
Fax.210-5223721



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

11/4/2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι και στο κλάδο μας βιώνουν με τραγικό τρόπο την αντίθεση, από τη μία ακούνε εργοδοσία και υπουργούς να καλούν στην «κοινή εθνική προσπάθεια» και σε «αναγκαίες θυσίες» εργαζόμενους και εργοδότες.
Τι συμβαίνει όμως στην πραγματική ζωή στο κλάδο εδώ και  3 βδομάδες αφότου  ξέσπασε η πανδημία. Σηκώνουν από κοινού, όπως θέλουν να μας πείσουν , εργοδοσία και εργαζόμενοι τα βάρη;  Περίπου το 80% των επιχειρήσεων του κλάδου προχώρησαν σε αναστολή των Συμβάσεων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάχτηκαν οι επιχειρηματίες από την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, από την ημέρα που έκαναν την αναγγελία της αναστολής και επιπλέον τους δίνονται οικονομικά «κίνητρα» , χαμηλότοκα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου που αν και εφόσον δεν τα αποπληρώσουν , όπως συνήθως γίνεται θα καλεστούμε να κάνουμε πάλι θυσίες για την  επανεκκίνηση της κερδοφορίας. Από την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων ,πρέπει να «βάλουμε πλάτη» και να «κάνουμε υπομονή» , όπως μας καλούν οι εργοδότες, περιμένοντας σε αρκετές περιπτώσεις  τα δεδουλευμένα του Μάρτη, όπως και  το δώρο του Πάσχα.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγείλουν στο Συνδικάτο όποια παραπέρα καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων.
Συνεχίζεται σε επιχειρήσεις του κλάδου , όπως στην «INFORM – ΛΥΚΟΣ», το απαράδεκτο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζόμενων μέσω του «δουλεμπορικού» Dynamic Assist.
Όπως μας καταγγέλλουν εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις 3μηνες και τους καλούν για δουλειά μερικές μέρες το μήνα! Το Συνδικάτο δεν αναστέλλει τη διεκδίκηση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και θα προχωρήσουμε σε παρέμβαση στο συγκεκριμένο «δουλεμπορικό».


ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έσπευσε να προστατέψει τους εργοδότες . Με το άρθρο δέκατο ένατο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α' 75/30-03-2020), καθορίστηκε τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα:

1. Οι επιχειρήσεις εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τη Μ.Τετάρτη 15-4-2020 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, όπως αναφέρουν οι ισχύουσες διατάξεις. Θυμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

3. Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Στην περίπτωση καταβολής από τον εργοδότη της αναλογίας του Δώρου και στην περίπτωση καταβολής του μέρους αυτού από το κράτος, το ποσό του Δώρου υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.


ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ!


Απαιτούμε  την καταβολή του δώρου του Πάσχα μέχρι τις 15 Απρίλη για όλους τους εργαζόμενους, ειδικά στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν την παραγωγή αλλά και στους συναδέλφους που έχει ανασταλεί η σύμβασή τους. Το δώρο του Πάσχα είναι μέρος του μισθού μας που καλύπτει την χρονική περίοδο από 1 Γενάρη- 30 Απρίλη του τρέχοντος έτους , άρα αφού δουλέψαμε και κέρδισαν οι επιχειρηματίες από την εργασία μας απαιτούμε να πληρωθούμε εδώ και τώρα. Δεν αναστέλλουμε τις διεκδικήσεις μας καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να έρθουν σε επαφή και να δυναμώσουν το Συνδικάτο. Ενωμένοι , συσπειρωμένοι στα ταξικά Συνδικάτα και στο ΠΑΜΕ. Βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα της τάξης μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική επίθεση , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό του κέρδους και να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι για μας τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη λύση.
Αγωνιστικά η Διοίκηση