Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης Μόρνος.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 


Ενόψει των αρχαιρεσιών της 7/12/2012 για την ανάδειξη Δ.Σ. και λοιπών οργάνων
   Η καπιταλιστική κρίση έχει οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη. Η απειλή της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης μεγαλώνει, η φοροληστεία εντείνεται, η ίδια η ζωή διατρέχει πλέον σοβαρούς κινδύνους απ’ την αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, όπου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι δεν μπορούν ν’ αγοράσουν φάρμακα και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν ή  κλείνουν. Χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν. Οι μικροί αγρότες ξεκληρίζονται.
   Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτη απ΄ όλες την εργατική δύναμη, τους εργάτες. Η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, οι περικοπές σε υγεία – πρόνοια – παιδεία και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης τους, η ανεργία, το κλείσιμο εργοστασίων, η μη πληρωμή εργαζομένων από επιχειρήσεις, αποκαλύπτουν την τεράστια καταστροφή – απαξίωση εργατικής δύναμης που οδηγεί στην εξαθλίωση.
   Το ζήτημα της επιβίωσης ζητά επίλυση. Αντικειμενικά λοιπόν, έχει τεθεί και το δίλημμα για το αν θα ζήσουμε υποταγμένοι σα σύγχρονοι σκλάβοι, ή θα ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης στη βαρβαρότητα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή.
   Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ προωθεί διά πυρός και σιδήρου τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ.  Με νόμους και θεσμούς προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία του, κατοχυρώνουν και θωρακίζουν την εξουσία του.
   Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ), αφού με τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης τις αξιώσεις του κεφαλαίου, συμμετέχοντας στους «στημένους» κοινωνικούς διαλόγους, προβάλλοντας τον κοινωνικό εταιρισμό και υιοθετώντας την «ανταγωνιστικότητα» βάζοντας κυριολεκτικά πλάτες σήμερα προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται. Συσκοτίζουν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους από τα πραγματικά αίτια της κρίσης και τον χαρακτήρα των μέτρων.
   Ακόμα και όταν φραστικά σηκώνουν τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, πρακτικά οι ίδιοι εφαρμόζουν τα μνημόνια σε σειρά κλάδων και εργασιακών χώρων υπογράφοντας μειώσεις μισθών.
   Με αυτή τη γραμμή (των ηγεσιών ΓΕΣΕΕ, Ε.Κ.Θήβας.) συμπορεύτηκε και η πλειοψηφία του Σωματείου μας. Σπέρνοντας παράλληλα αυταπάτες και καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ασφάλειας στους εργαζόμενους, στη λογική ότι αν εμείς κάτσουμε καλά μπορεί να γλιτώσουμε απ΄ τη λαίλαπα στο όνομα της εργασιακής ειρήνης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αφού η πλειοψηφία υιοθετεί την ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να δώσει και προοπτική στην πάλη μας για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.
   Επίσης, είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει καλύτερες μέρες μέσω μιας αποκαλούμενης αριστερής ή προοδευτικής κυβέρνησης σε συνθήκες εξουσίας του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Μια στρατηγική δοκιμασμένη και χρεοκοπημένη.
   Όλοι αυτοί (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ –ΓΕΣΕΕ –Ε.Κ.Θ.) μιλούν για κρίση χρέους, για καζινοκαπιταλισμό και άπληστους τραπεζίτες και όλα τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται τα συνδέουν με την αντιμετώπιση του χρέους.
 
 Ο καθένας σήμερα πρέπει να αναρωτηθεί και να απαντήσει:
Από τη μείωση μισθών, το κόψιμο των επιδομάτων των ΣΣΕ, την περικοπή των αποζημιώσεων, θα  ωφεληθούν τα κρατικά ταμεία ή οι μεγαλοεργοδότες;
   Από την εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής, διευθέτηση) θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος ή η αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχάνων;
   Από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα μειωθεί το χρέος ή θα ωφεληθούν οι βιομήχανοι;      
   Είναι μέτρα που κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη, θεμελιακή προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας. Θα φέρουν κι άλλα μέτρα προκειμένου το κεφάλαιο να αντιμετωπίσει την κρίση προς όφελός του. Επιδιώκουν να διαμορφώσουν καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αυτά προωθεί το κεφάλαιο μαζί με την τρόικα, αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ.
   Όσο για την ανάπτυξη που προσμένουν, αυτή θα στηθεί πάνω στα συντρίμια των εργατικών δικαιωμάτων.
   Οι ίδιες δυνάμεις πασχίζουν να συγκαλύψουν το χαρακτήρα και τα αίτια της κρίσης, ως κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων υπερπαραγωγής εμπορευμάτων που προκάλεσε η κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων και οφείλεται στην καπιταλιστική ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, στην αναρχία της παραγωγής και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
   Συγκαλύπτουν επομένως και τη μόνη διέξοδο σε όφελος της εργατικής τάξης.
   Κέρδη για το κεφάλαιο και ικανοποιητικοί μισθοί και δικαιώματα για τους εργάτες είναι ασυμβίβαστα.
   Να λοιπόν γιατί η πάλη της εργατικής τάξης δε μπορεί να περιορίζεται μόνο ενάντια στα συγκεκριμένα μέτρα και την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά να κατευθύνεται στην ίδια την ύπαρξη και τη δράση των μονοπωλίων.
   Γι΄ αυτό απαιτείται ένα κίνημα ισχυρό, ταξικό, προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της. Οργανωμένο στους χώρους δουλειάς να παλεύει για την ανατροπή στην πράξη των αντεργατικών μέτρων με την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζόμενων και σε συμμαχία με τα κοινωνικά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών που συνθλίβονται από τα μονοπώλια. Γι΄ αυτήν την ενότητα παλεύουμε.
   Με αυτή τη γραμμή του κινήματος πορευόμαστε, με το ΠΑΜΕ και την κοινωνικοπολιτική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια. Για ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες που για την ικανοποίησή τους απαιτείται μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, εργατική εξουσία.
   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Σ’ αυτές τις συνθήκες ο βιομήχανος Φιλίππου αξιοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο και επιχειρεί να υλοποιήσει την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας».
   Δε δεχόμαστε και δεν υπογράφουμε καμία μείωση μισθών. Δε χαρίζουμε τίποτα από τα κεκτημένα.
   Τώρα υπάρχει ανάγκη για ένα γερό, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο Σωματείο που θα μπει μπροστά, θα οργανώσει τον αγώνα για να αποτρέψει μειώσεις μισθών αφαίρεση δικαιωμάτων, απολύσεις και παράλληλα θα προωθήσει το συντονισμό με τα άλλα Σωματεία και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου, ενάντια στην επιθετικότητα του βιομηχάνου.

 Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτές τις θέσεις καλούμε σε υπερψήφιση της “ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ”     
                                                                                                                 ΘΗΒΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
                   ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
                  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΝΟΣ