Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


26/12/12

Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους στην 3Ε Εκτυπωτική.
Ο αγώνας συνεχίζεται για την πλήρη δικαίωσή τους. 

Οι εργαζόμενοι της 3Ε Εκτυπωτικής έκλεισαν ένα χρόνο όπου αγωνίζονται και διεκδικούν μισθούς, δώρα και άλλα δεδουλευμένα, καθώς και τις αποζημιώσεις τους. 
Αυτούς τους 12 μήνες με την καθημερινή στήριξη του Σωματείου μας και της Ομοσπονδίας άνοιξαν των αγώνα τους προς όλες τις κατευθύνσεις, εργοδοσία, υπουργεία εργασίας και παιδείας, προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Με τον αγώνα τους για πρώτη φορά δόθηκε επίδομα επίσχεσης σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ακολούθησαν μετά και οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας.

 Χωρίς να εγκλωβιστούν σε νομικό κυνηγητό δικηγόρων για να βρούνε το δίκιο τους, συνδύασαν τις νομικές ενέργειες με την οργάνωση του αγώνα. Αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, περιφρούρησαν το εργοστάσιο 8 μήνες από μέσα και 4 μήνες από έξω. Κάνοντας συχνά γενικές Συνελεύσεις και λειτουργώντας υποδειγματικά την σωματειακή επιτροπή και την επιτροπή αλληλεγγύης  συντόνισαν τη δράση τους με άλλα εργοστάσια του κλάδου και μαζικούς φορείς της περιοχής. Οι εργαζόμενοι της 3Ε Εκτυπωτικής δεν έλειψαν από καμία κινητοποίηση κλαδική και πανεργατική με τα μπλοκ του Σωματείου και του ΠΑΜΕ.
Παρ όλη την κούραση, την ψυχολογική πίεση που έχει ένας τέτοιος μακρόχρονος αγώνας και το μεγάλο βάρος της ανεργίας,δεν τα παράτησαν. 

Αυτές τις μέρες απέτρεψαν προσπάθεια να μεταφερθεί μηχάνημα ερήμην τους και σε βάρος τους με πρόσχημα ότι έχει γίνει αλλαγή στην ιδιοκτησία λόγω χρεών σε άλλους πιστωτές.
Οι εργαζόμενοι με την στήριξη του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας, επέβαλαν διάλογο που κατέληξε σε συμφωνία και διασφαλίζει αναγνώριση χρεών απέναντι τους και τρόπους αποπληρωμής.

Ο αγώνας των συναδέλφων θα συνεχιστεί μέχρι να εξοφληθεί και το τελευταίο ευρώ που τους χρωστάει η εργοδοσία!!!


23/12/12
Μετά από καταγγελία εργαζόμενων στη Νίκη Εκδοτική 
το Σωματείο πραγματοποίησε έλεγχο 
μαζί με την  την επιθεώρηση εργασίας για θέματα ασφάλειας. 

Το σωματείο μας υπόδειξε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου που πρέπει να γίνουν από τους μηχανικούς της επιθεώρησης. Στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι η εταιρία ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ συμφερόντων ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. 
Διαπιστώθηκε ότι:
Το προπάνιο είναι εντελώς αφύλακτο 
Δεν υπάρχει ούτε καν πυροσβεστήρας αν και έχει πάρει ISSO.
Κατεστραμμένα πατώματα σε πολλούς χώρους. 
Χημικά διάσπαρτα παντού και χωρίς προφύλαξη .
Πολλά κινητά σημεία των μηχανών είναι χωρίς ασφάλεια ακόμα και κατεστραμμένα.
Οι εργαζόμενοι εργάζονται μέσα σε όλες αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες χωρίς φόρμες γάντια παπούτσια και ωτοασπίδες. 
Χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές δήλωσαν ότι δεν έχει δοθεί από την επιχείριση ούτε ένα ευρώ εδώ και χρόνια για την ασφάλεια. Δήλωσαν στην εταιρία ότι θα συντάξουν την έκθεσή τους και θα την κοινοποιήσουν σε όλες τις πλευρές και θα περιμένουν ένα εύλογο διάστημα 20 ημερών.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχοι έλεγχοι και σε άλλα εργοστάσια.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων καταγγέλει το εργοδοτικό έγκλημα της εταιρίας "FIMI PACK", ιδιοκτησίας Παναγιωτόπουλου.

Σήμερα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ο συνάδελφος Μάνεσης Αντρέας, πατέρας τριών παιδιών, χειριστής κλαρκ με άδεια βοηθού που εργαζόταν για 10 χρόνια στην επιχείρηση, σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε το κλάρκ το οποίο χειριζόταν.

Αιτία του ατυχήματος ήταν η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας αφού η ράμπα φόρτωσης-εκφόρτωσης των φορτηγών δεν είχε προστατευτικά κάγκελα και παράλληλα το κλαρκ δεν είχε ζώνες ασφαλείας (οι οποίες θα έσωναν τη ζωή του συναδέλφου συγκρατώντας τον στη θέση του, ακόμα και αν το κλαρκ έπεφτε στο πλάι). Να σημειωθεί πως στα μέσα πρώτων βοηθειών της εταιρίας δεν υπήρχε απινιδωτής και πως ο συνάδελφος έμεινε χωρίς σφυγμό και αναπνοή για 30 λεπτά μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν δυόμιση μήνες περίπου, η επιθεώρηση εργασίας είχε κάνει έλεγχο για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρία, χωρίς να επισημάνει καμία παράληψη/παρατήρηση (απ' όσο έχει δυνατότητα το Σωματείο να γνωρίζει) για το συγκεκριμένο σημείο της παραγωγής (φόρτωση-εκφόρτωση) ούτε για τις ζώνες ασφαλείας του κλαρκ.

Αυτό είναι το ευχαριστώ της εταιρίας στον συνάδελφο Αντρέα και την οικογένειά του, που παρά την απόλυση της συζύγου του από την εταιρία πριν λίγα χρόνια, δούλευε για 6,5 μήνες απλήρωτος (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του).

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
20/12/12
Νέα εργοδοτική πρόκληση από την επιχείρηση Μόρνος Α.Ε. 

Η διοίκηση της εταιρίας για άλλη μία φορά έδειξε το αντεργατικό πρόσωπο της. Ακολουθάει την ίδια γραμμή με τον εργοδοτικό σύνδεσμο (ΣΕΜΕΕ) στον κλάδο της εκτύπωσης και το ΣΕΒ, που αφού κατήγγειλαν όλες τις συλλογικές συμβάσεις περίμεναν υπομονετικά να περάσει η περίοδος της μετενέργειας για να τσακίσουν τους μισθούς. Δεν κατάφεραν να βάλουν το Σωματείο στο χέρι, γιατί είδαν ότι έχει την υποστήριξη όλου του ταξικού κινήματος. Τώρα φέρνουν ατομικές συμβάσεις με μείωση 9% στις αποδοχές και κατάργηση των θεσμικών για τουλάχιστον δύο χρόνια. 

Η τεχνική αυτή είναι παλιά και δοκιμασμένη και λέγεται <<Διαίρει και βασίλευε>>. Χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό και την απειλή της απόλυσης έγινε προσπάθεια να αποσπάσουν τις υπογραφές από συναδέλφους απομονώνοντας τον καθένα ξεχωριστά. Αξιοποιούν την τεράστια ανεργία ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσουν τον καθένα από μόνο του να υποκύψει. Καθόλου τυχαία μάλιστα διάλεξαν να κάνουνε αυτή την κίνηση την ημέρα και ώρα που γνώριζαν ότι θα απουσίαζαν από το εργοστάσιο οι συνδικαλιστές που θα τους βάζανε εμπόδια. 

Άμεση ήταν η απάντηση των συναδέλφων
 που σταμάτησαν την ίδια μέρα την παραγωγή 
και την επόμενη προχώρησαν σε τρεις 2ωρες στάσεις εργασίας

Συνάδελφε το σωματείο σου σε χρειάζεται για να πετύχουμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους όρους που έχουμε αποφασίσει και εσύ χρειάζεσαι το σωματείο σου. Αυτό μην το ξεχνάς. Η λύση βρίσκεται μέσα στη συλλογική δράση και στον αγώνα και όχι στην απομόνωση και την ατομικότητα. 

Δεν θα αφήσουμε κανέναν εργοδότη να μας διασπάσει σε χίλια κομμάτια. Στην επίθεση που εξαπολύουν θα μας βρουν ενωμένους και αποφασισμένους. Έχουμε ήδη χάσει πολλά και έρχονται και νέα βάρη στις πλάτες μας με φόρους, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κλπ.. Γνωρίζουμε καλά πως από τη δόση που πανηγυρίζει η τρικομματική κυβέρνηση ότι πήραμε, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει σε εμάς. Αντίθετα ο όμιλος Φιλίππου και οι άλλες μονοπωλιακές ενώσεις, τρίβουν τα χέρια τους με τα δώρα που τους προσφέρουν Κυβέρνηση και Ε.Ε.. 

Καλούμε τη διοίκηση της επιχείρησης Μόρνος Α.Ε. να μαζέψει πίσω τις ατομικές συμβάσεις και να υπογράψει σύμβαση με το Σωματείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες επιβίωσης των εργαζομένων. Σε κάθε άλλη περίπτωση το Σωματείο Λιθογράφων  θα συμπαρασταθούμε έμπρακτα στους συναδέλφους σε οποιαδήποτε αγωνιστική απόφαση πάρουν. 


Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (http://www.et.gr/) την 18-11-2012 (αριθμός φύλλου 3054, τεύχος Β΄) από την 1η Δεκεμβρίου 2012 οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ.

Προς ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε 
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ,
 ΙΑΤΡΟΙ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ κ.λπ.

Οι ασφαλισμένοι εξετάζονται από ιατρούς: εξωτερικών ιατρείων κέντρων υγείας, κρατικών νοσοκομείων, στρατιωτικών νοσοκομείων, πανεπιστημιακών νοσοκομείων, αγροτικών ιατρείων, εξωτερικών ιατρείων ιδιωτικών νοσοκομείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των περιφερειακών ιατρείων (π.χ. αγροτικά ιατρεία), οικογενειακοί ιατροί ΙΚΑ και ιατρείων των δομών του ΕΟΠΥΥ, του ιατρείου της Βουλής των Ελλήνων, από εξωτερικούς ιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και ιατρούς ιατρικών εταιρειών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επίδειξη του ατομικού βιβλιαρίου υγείας που αποδεικνύει την ασφαλιστική ενημερότητα του ασφαλισμένου.

Για τους ιατρούς των δομών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, στα οποία ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, κλείνονται ραντεβού στα τηλέφωνα 14554, 14884, 14784 και 14900.
Η ταχυδρομική διεύθυνση των πολυϊατρείων-ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
http://www.ika.gr/gr/infopages/contact/addresses/my.cfm
Η λίστα των συμβεβλημένων ιατρών είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ: http://www.eopyy.gov.gr/ - "Συμβεβλημένοι προμηθευτές Υγείας".
Επίσης, στον ιστότοπο του ΕΟΠΥΥ http://www.eopyy.gov.gr/ - "Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις" δίνονται διευκρινίσεις για σχετικά θέματα που αφορούν τους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλισμένοι για ραντεβού συνεννοούνται απευθείας με τους συμβεβλημένους ιατρούς (λόγω του πλαφόν των 50 επισκέψεων την εβδομάδα και των 200 επισκέψεων το μήνα).

ΦΑΡΜΑΚΑ
Τα φάρμακα συνταγογραφούνται από τους συμβεβλημένους ιατρούς αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Οι συνταγές που συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά δεν χρειάζονται θεώρηση. Εάν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν λειτουργεί, τότε οι ιατροί συνταγογραφούν στα δικά τους συνταγολόγια ενιαίου τύπου. Μόνο οι χειρόγραφες συνταγές εάν ξεπερνούν τα 150,00 € θεωρούνται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ. Όλες οι συνταγές ισχύουν για 5 εργάσιμες ημέρες και για την εκτέλεσή τους είναι απαραίτητη η προσκόμιση στα φαρμακεία και του βιβλιαρίου υγείας.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι συμβεβλημένοι ιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τις ιατρικές εξετάσεις, παραδίδουν στον ασφαλισμένο το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και τις αναγράφουν και στο βιβλιάριο υγείας του.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού, οι εξετάσεις γράφονται στα βιβλιάρια υγείας και θεωρούνται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις που αναγράφονται ηλεκτρονικά δεν απαιτούν θεώρηση. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει οριστεί στο 15%.
Εξετάσεις αναγράφουν και οι μη συμβεβλημένοι ιατροί, αρκεί αυτό να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δεν αποδίδεται δαπάνη σε μη συμβεβλημένο ιατρό, σε μη συμβεβλημένο εργαστήριο και σε μη συμβεβλημένη κλινική.


Για οποιαδήποτε σχετική απορία ή/και διευκρίνιση, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα.Ανακοίνωση απάντηση στην παρέμβαση της Χρυσής Αυγής

Οι εργάτες δεν έχουμε ανάγκη για ενημέρωση των θέσεων της Χρυσής Αυγής.
Το φασισμό τον γνωρίζουμε από παλιά.

Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της φασιστικής Χρυσής Αυγής που την Παρασκευή 7/12 μοίρασε στο εργοστάσιο της Αφοί Βλάχου ανακοίνωση με τις ρατσιστικές και αντεργατικές θέσεις της. Σε ένα εργοστάσιο που οι εργάτες Έλληνες και μετανάστες έχουμε συναντηθεί σε κοινούς αγώνες για το συμφέρον μας, ξέρουμε πολύ καλά ποιος ωφελείται από τη διάσπαση και το μίσος που προτείνουν οι φασίστες. Οι εργάτες δεν έχουν ανάγκη από καμία ενημέρωση για τις θέσεις του φασισμού. Τον φασισμό τον γνωρίζουμε μελετώντας την ιστορική πείρα και στη χώρα μας. Η Χρυσή Αυγή είναι πολιτικοί απόγονοι της δικτατορίας του Μεταξά, της χούντας, των δοσίλογων και των ταγμάτων ασφαλείας. Είναι υμνητές του Χίτλερ που έσφαξε και βασάνισε στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων.
Ο <<εθνικοσοσιαλισμός>> είναι η άλλη πιο ωμή και βάρβαρη όψη του καπιταλισμού και εχθρός της εργατικής τάξης. Ο λαός δεν ξεχνά πως όταν κάποιοι φόραγαν κουκούλες και έστελναν στο απόσπασμα Έλληνες αγωνιστές, κάποιοι άλλοι έδιναν το αίμα τους για τη λευτεριά.

 Η οργάνωση αυτή εδώ και καιρό δίνει διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο ως μηχανισμός που διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Ένας ύπουλος τρομοκρατικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται εναντίον όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Ας αφήσουν κάποιοι τις θεωρίες για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα να κολλάει ανακοινώσεις η Χρυσή Αυγή. Η εξίσωση με άλλους πολιτικούς φορείς ή ακόμα περισσότερο με την προπαγάνδα που κάνει το σωματείο και η Ομοσπονδία, είναι λάθος από άκρη σε άκρη. Εδώ δεν πρόκειται για έναν ακόμα πολιτικό φορέα, πρόκειται για ορκισμένο εχθρό των εργατών που αγωνίζονται.

Στις θέσεις που παρουσιάζουν στην ανακοίνωση που μοιράστηκε, κρύβουν περίτεχνα τα παρακάτω:
-Καμώνονται τους φίλους των εργατών με συσσίτια, εθίζοντας τους στην ελεημοσύνη και τη δουλοπρέπεια. Ταυτόχρονα τους διαιρούν σε Έλληνες και ξένους για να τους αποδυναμώσουν απέναντι στον κοινό ταξικό τους αντίπαλο, την μεγαλοεργοδοσία. Τους νουθετούν να κάθονται φρόνιμα μπροστά στο αφεντικό τους, όταν προσπαθεί να τους αλυσοδέσει. Έτσι <<προειδοποίησαν>> τους χαλυβουργούς του Βόλου να μην απεργήσουν, να δεχτούν ότι ψίχουλα τους δώσει ο μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης.
-Επιτίθενται με απειλές, ρόπαλα, μαχαίρια σε εργάτες που καλούν σε απεργία ενάντια στα μέτρα της συγκυβέρνησης /ΕΕ, τις οποίες τάχα αντιμάχεται η Χρυσή Αυγή! Η περίπτωση του Λαγκαδά είναι χαρακτηριστική που στην επίθεσή τους στους απεργούς με κλομπ και μαχαίρια, πήραν την πρέπουσα απάντηση από τους εργάτες της Αγνό.
-Κάνουν τους νταήδες κυνηγώντας και σακατεύοντας ανήμπορους και άοπλους μετανάστες με τις πλάτες της αστυνομίας.
-Ζητούν στη βουλή νέες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών, για να μην αλλάξουν σημαία στα καράβια τους. Δεν αρθρώνουν <<κιχ>>για το καποτάζ που τσακίζει τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, πετάει έξω Έλληνες ναυτικούς σιγοντάροντας τη ναυτολόγηση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού στα καράβια.
- Ζητούν κίνητρα για επενδυτές μεγαλοξενοδόχους. Προτείνουν να αναλάβει ο λαός τα χρέη χρεοκοπημένων τραπεζιτών.
-Καλούν μονοπώλια του εξωτερικού να εξορύξουν, φυσικά με το αζημίωτο, τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
-Εισηγούνται στην κυβέρνηση να αποσπάσει στο δημόσιο εργαζόμενους ( άνεργους του ΟΑΕΔ) με 14 ευρώ τη μέρα δίχως ασφάλιση.
-Για τον ιδιωτικό τομέα σε συνεννόηση με βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες, καταγγέλλοντας το συνδικαλισμό, ψάχνουν πάμφθηνους εργάτες δίχως κανένα ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα. Η κατά τα άλλα αντισυστημική Χρυσή Αυγή, στήνει δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας Ελλήνων εργατών, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που το σύστημα έχει καθορίσει.

Χτυπώντας την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, θέλουν να ανακόψουν την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος για να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει, για την εξουσία.

Δεν θα τους περάσει!
Οι εργάτες πρέπει τώρα να απομονώσουν τους φασίστες
ξαποστέλνοντας τους εκεί όπου πραγματικά ανήκουν:
στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Δε θα αφήσουμε κανένα φασίστα, κανένα μηχανισμό του συστήματος να χύσει το ρατσιστικό δηλητήριο στις γραμμές της εργατικής τάξης. Τους θυμίζουμε ότι ο λαός έχει τεράστια ιστορική πείρα αντίστασης απέναντι στους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες και τους γερμανοτσολιάδες όπως τους αποκαλούσε ο λαός. Όπως τότε έτσι και τώρα μόνο το οργανωμένο και συνειδητά πειθαρχημένο εργατικό λαϊκό κίνημα, δυνατό σαν μία γροθιά μπορεί να τσακίσει τους εκμεταλλευτές του.

10/12/12


 Η επιθεώρηση εργασίας, επέβαλε στην επιχείρηση Ίρις Εκτυπωτική να δώσει και πάλι την προσαύξηση 50% στο νυχτερινό που παράνομα είχε κόψει.

Η διοίκηση της επιχείρησης Ίρις Εκτυπωτική βγήκε μπροστά από όλους τους εργοδότες στον κλάδο με σκοπό να πετσοκόψει το μισθό των εργαζομένων. Αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και της Ε.Ε. που οδήγησαν στην κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων, ξεκίνησε από πρώτη Σεπτέμβρη τις περικοπές. Αυθαίρετα λοιπών χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, μείωσε τη νυχτερινή προσαύξηση από το 50% στο 25%. 
Το σωματείο, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, αμέσως μόλις ενημερώθηκε από τους συναδέλφους δώσαμε απάντηση. Με παρέμβαση στο υπουργείο αλλά και καλώντας την εργοδοσία στην επιθεώρηση εργασίας, πετύχαμε με γραπτή απόφαση ότι κακώς κόπηκε το νυχτερινό και τη σύσταση να δοθεί και πάλι κανονικά και μάλιστα να αποδοθούν αναδρομικά τα χρήματα για το διάστημα από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα.

Για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση δεν αρκεί μόνο η σύσταση του υπουργείου,
 πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πιέσουν για την εφαρμογή της.

Να δοθεί τώρα η προσαύξηση στο νυχτερινό
που παράνομα έχει κοπεί.

Η Διοίκηση του σωματείου δεν θα παραδώσουμε τη Σύμβαση στη διάθεση του κάθε εργοδότη, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Δεν θα δεχτούμε επιπλέον μειώσεις αποδοχών και θα δώσουμε μάχη για να διατηρήσουμε μισθούς και δικαιώματα. 

Το Σωματείο παρέδωσε στη διοίκηση της Ίρις Εκτυπωτικής σχέδιο επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που θα διατηρεί μισθούς και δικαιώματα ίδια με την τελευταία ΣΣΕ που υπογράφηκε το 2009. 
Παρόλο που ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση και περιμένουμε συνάντηση, γνωρίζουμε καλά το εξής: για να πετύχουμε την υπογραφή νέας Σύμβασης σε επιχειρησιακό επίπεδο εδώ αλλά και σε  κάθε εργοστάσιο, πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να το πάρουν απόφαση και να το παλέψουν.

Παραλογισμός δεν είναι ο αγώνας μας για μία καλύτερη ζωή.
Παραλογισμός είναι να ζούμε με 400 ευρώ.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! 

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 
ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΚΑ.

Το Σωματείο καλεί όλους τους συναδέλφους του κλάδου, τους άνεργους και τους συνταξιούχους στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στις 2.30μ.μ., στα γραφεία του ΙΚΑ (Αγ.Κωσταντίνου 8). 
Να απαιτήσουμε να σταματήσει το νέο κούρεμα που ετοιμάζουν στα αποθεματικά του ΙΚΑ. Αυτό θα σημαίνει νέο τσάκισμα των συντάξεων και όλων των παροχών.
Ενώνουμε τη δύναμή μας με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
Να είμαστε όλοι εκεί.


Αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης Μόρνος.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 


Ενόψει των αρχαιρεσιών της 7/12/2012 για την ανάδειξη Δ.Σ. και λοιπών οργάνων
   Η καπιταλιστική κρίση έχει οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη. Η απειλή της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης μεγαλώνει, η φοροληστεία εντείνεται, η ίδια η ζωή διατρέχει πλέον σοβαρούς κινδύνους απ’ την αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, όπου εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι δεν μπορούν ν’ αγοράσουν φάρμακα και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν ή  κλείνουν. Χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν. Οι μικροί αγρότες ξεκληρίζονται.
   Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, με πρώτη απ΄ όλες την εργατική δύναμη, τους εργάτες. Η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, οι περικοπές σε υγεία – πρόνοια – παιδεία και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης τους, η ανεργία, το κλείσιμο εργοστασίων, η μη πληρωμή εργαζομένων από επιχειρήσεις, αποκαλύπτουν την τεράστια καταστροφή – απαξίωση εργατικής δύναμης που οδηγεί στην εξαθλίωση.
   Το ζήτημα της επιβίωσης ζητά επίλυση. Αντικειμενικά λοιπόν, έχει τεθεί και το δίλημμα για το αν θα ζήσουμε υποταγμένοι σα σύγχρονοι σκλάβοι, ή θα ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης στη βαρβαρότητα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή.
   Η νέα συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ προωθεί διά πυρός και σιδήρου τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ.  Με νόμους και θεσμούς προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία του, κατοχυρώνουν και θωρακίζουν την εξουσία του.
   Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ), αφού με τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης τις αξιώσεις του κεφαλαίου, συμμετέχοντας στους «στημένους» κοινωνικούς διαλόγους, προβάλλοντας τον κοινωνικό εταιρισμό και υιοθετώντας την «ανταγωνιστικότητα» βάζοντας κυριολεκτικά πλάτες σήμερα προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις στα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζονται. Συσκοτίζουν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους από τα πραγματικά αίτια της κρίσης και τον χαρακτήρα των μέτρων.
   Ακόμα και όταν φραστικά σηκώνουν τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, πρακτικά οι ίδιοι εφαρμόζουν τα μνημόνια σε σειρά κλάδων και εργασιακών χώρων υπογράφοντας μειώσεις μισθών.
   Με αυτή τη γραμμή (των ηγεσιών ΓΕΣΕΕ, Ε.Κ.Θήβας.) συμπορεύτηκε και η πλειοψηφία του Σωματείου μας. Σπέρνοντας παράλληλα αυταπάτες και καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ασφάλειας στους εργαζόμενους, στη λογική ότι αν εμείς κάτσουμε καλά μπορεί να γλιτώσουμε απ΄ τη λαίλαπα στο όνομα της εργασιακής ειρήνης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, αφού η πλειοψηφία υιοθετεί την ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να δώσει και προοπτική στην πάλη μας για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.
   Επίσης, είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει καλύτερες μέρες μέσω μιας αποκαλούμενης αριστερής ή προοδευτικής κυβέρνησης σε συνθήκες εξουσίας του κεφαλαίου, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Μια στρατηγική δοκιμασμένη και χρεοκοπημένη.
   Όλοι αυτοί (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ –ΓΕΣΕΕ –Ε.Κ.Θ.) μιλούν για κρίση χρέους, για καζινοκαπιταλισμό και άπληστους τραπεζίτες και όλα τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται τα συνδέουν με την αντιμετώπιση του χρέους.
 
 Ο καθένας σήμερα πρέπει να αναρωτηθεί και να απαντήσει:
Από τη μείωση μισθών, το κόψιμο των επιδομάτων των ΣΣΕ, την περικοπή των αποζημιώσεων, θα  ωφεληθούν τα κρατικά ταμεία ή οι μεγαλοεργοδότες;
   Από την εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής, διευθέτηση) θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος ή η αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχάνων;
   Από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα μειωθεί το χρέος ή θα ωφεληθούν οι βιομήχανοι;      
   Είναι μέτρα που κάνουν πιο φθηνή την εργατική δύναμη, θεμελιακή προϋπόθεση για την αύξηση της κερδοφορίας. Θα φέρουν κι άλλα μέτρα προκειμένου το κεφάλαιο να αντιμετωπίσει την κρίση προς όφελός του. Επιδιώκουν να διαμορφώσουν καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης με μισθούς πείνας και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αυτά προωθεί το κεφάλαιο μαζί με την τρόικα, αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ.
   Όσο για την ανάπτυξη που προσμένουν, αυτή θα στηθεί πάνω στα συντρίμια των εργατικών δικαιωμάτων.
   Οι ίδιες δυνάμεις πασχίζουν να συγκαλύψουν το χαρακτήρα και τα αίτια της κρίσης, ως κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων υπερπαραγωγής εμπορευμάτων που προκάλεσε η κερδοφορία των προηγούμενων χρόνων και οφείλεται στην καπιταλιστική ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, στην αναρχία της παραγωγής και στην ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
   Συγκαλύπτουν επομένως και τη μόνη διέξοδο σε όφελος της εργατικής τάξης.
   Κέρδη για το κεφάλαιο και ικανοποιητικοί μισθοί και δικαιώματα για τους εργάτες είναι ασυμβίβαστα.
   Να λοιπόν γιατί η πάλη της εργατικής τάξης δε μπορεί να περιορίζεται μόνο ενάντια στα συγκεκριμένα μέτρα και την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά να κατευθύνεται στην ίδια την ύπαρξη και τη δράση των μονοπωλίων.
   Γι΄ αυτό απαιτείται ένα κίνημα ισχυρό, ταξικό, προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της. Οργανωμένο στους χώρους δουλειάς να παλεύει για την ανατροπή στην πράξη των αντεργατικών μέτρων με την ενεργό συμμετοχή όλων των εργαζόμενων και σε συμμαχία με τα κοινωνικά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών που συνθλίβονται από τα μονοπώλια. Γι΄ αυτήν την ενότητα παλεύουμε.
   Με αυτή τη γραμμή του κινήματος πορευόμαστε, με το ΠΑΜΕ και την κοινωνικοπολιτική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια. Για ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες που για την ικανοποίησή τους απαιτείται μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, εργατική εξουσία.
   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Σ’ αυτές τις συνθήκες ο βιομήχανος Φιλίππου αξιοποιεί το αντεργατικό πλαίσιο και επιχειρεί να υλοποιήσει την πολιτική της «ανταγωνιστικότητας».
   Δε δεχόμαστε και δεν υπογράφουμε καμία μείωση μισθών. Δε χαρίζουμε τίποτα από τα κεκτημένα.
   Τώρα υπάρχει ανάγκη για ένα γερό, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο Σωματείο που θα μπει μπροστά, θα οργανώσει τον αγώνα για να αποτρέψει μειώσεις μισθών αφαίρεση δικαιωμάτων, απολύσεις και παράλληλα θα προωθήσει το συντονισμό με τα άλλα Σωματεία και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του ομίλου, ενάντια στην επιθετικότητα του βιομηχάνου.

 Σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτές τις θέσεις καλούμε σε υπερψήφιση της “ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ”     
                                                                                                                 ΘΗΒΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
                   ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
                  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΝΟΣ