Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Άμεση ήταν η απάντηση των συναδέλφων στην τρομοκρατική απόλυση που προχώρησε η Διοίκηση της Βιβλιοσυνεργατικής.


Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις 4ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο μπλοκ της Βιβλιοσυνεργατικής
πίσω από το πάνω της Σωματειακής Επιτροπής του εργοστασίου
στην Απεργία την Τετάρτη 20/02/12 στις 9:30 στην Πλ.Βάθη.


Η Διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε μια καθαρά εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Κώστα Μητρόπαπα, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη στάση εργασίας που είχε αποφασίσει το Σωματείο και η Ομοσπονδία. Η ειρωνεία είναι, πως η στάση εργασίας έγινε ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία. Φαίνεται ότι τους ενόχλησε η αγωνιστική στάση και η δράση του συναδέλφου, στο χώρο του  εργοστασίου. Τους ενόχλησε που ο συνάδελφος ήταν πρωτοπόρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τους ενόχλησε που η θέση του ήταν ξεκάθαρα με τους εργάτες και όχι με την εργοδοσία.

Η απάντηση της εταιρείας στη παρέμβαση που κάναμε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόλυσης ήταν πως αυτό, «ήταν εντολή της Εφραίμογλου».Εμείς εδώ και μήνες ψάχνουμε να βρούμε την κ. Εφραίμογλου για να συναντηθούμε και δεν το καταφέραμε. Ακόμα και εργοδοτικά στελέχη βάζουν το ζήτημα ότι η Εφραίμογλου δεν εμφανίζεται και δε στηρίζει την εταιρία. Τώρα μας λένε ότι μετά από τόσο καιρό ενδιαφέρθηκε μόνο και μόνο για να διώξει το συνάδελφο. Μεγάλη του τιμή!

Δεν μας κάνει καθόλου έκπληξη που το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της εταιρείας έχει ξεκινήσει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούνε να το ξεκόψουν για να μην μπορούμε να δούμε την αιτία των προβλημάτων μας, η πραγματικότητα έχει ως εξής: Η εργοδοσία της Βιβλιοσυνεργατικής όπως και συνολικά η Αστική Τάξη, έχουν βρει σύμμαχο την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την Ε.Ε. που νομοθετούν, χαρίζοντας απλόχερα στους βιομήχανους εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών. Όπως άλλωστε έκανε και ο υπουργός εργασίας, έτσι και στελέχη –μέτοχοι της εταιρίας, ήρθαν να υποδείξουν στους εργάτες το πώς θα οργανώσουμε τους αγώνες μας ή με ποια διαδικασία πρέπει να παίρνονται αποφάσεις για τις απεργίες. Οι άνθρωπο της εργοδοσίας θέλουν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει κάποιος υποκινητής πίσω από τους αγώνες, κάνοντας πως δε βλέπουν ότι τα ίδια τα προβλήματα μας έχουν βγάλει στο δρόμο. Παρουσιάζουν ως «παιχνίδι εξουσίας» τον αγώνα για το αυτονόητο, να έχουμε δουλειά, να πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας και να μην υποστούμε μειώσεις. 

Η επίθεση της εργοδοσίας ξεκίνησε με την καθυστέρηση πληρωμών και συνεχίστηκε με την προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος γάμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λυγίσουν οι εργαζόμενοι και να αποδεχτούνε τα μέτρα ήταν να τους φοβίσουν. Αυτό, προσπάθησε να γίνει με τις απολύσεις που ακολούθησαν. 
Αυτό το καθήκον, το σήκωσαν μέχρι τώρα κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη της εταιρίας που δε δίστασαν για να εκβιάσουν τους εργαζόμενους, να απειλούνε ανακοινώνοντας παραιτήσεις. Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Σωματείου, ότι αυτοί που είναι στρατευμένοι στη διασφάλιση των κερδών της εργοδοσίας, χρησιμοποιούν ακόμα και την παραίτηση τους σε αυτό το σκοπό, παρόλο που δεν πρόκειται ποτέ τελικά να χαρίσουν τις παχυλές τους αποζημιώσεις.
Η «εργασιακή ειρήνη» που επικαλέστηκε τόσες φορές η εργοδοσία δια στόματος των στελεχών της, σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα και τα κεφάλια μέσα. Αυτή η «εργασιακή ειρήνη» κράτησε μόνο τρεις μέρες, γιατί δεν πέτυχε το σκοπό της. Τώρα προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους, να τους απομονώσει από το Σωματείο, για να μπορεί μετά πιο εύκολα να τους βάλει στο χέρι. 

Ο νόμος και τάξη των εργοδοτών,
θα τσακιστεί στο δίκιο των εργατών.
Η άμεση απάντηση των συναδέλφων που σβήσανε τις μηχανές με το που ανακοινώθηκε η τρομοκρατική- εκδικητική απόλυση, δείχνει τη δύναμη των εργατών, ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Είναι η πιο δυνατή απάντηση ότι ο μόνος νόμος που πειθαρχούμε είναι «το δίκιο του εργάτη». Η απόλυτη συμφωνία των παραβρισκόμενων συναδέλφων στη συνέλευση της Τετάρτης 13/02 για κλιμάκωση μέχρι την επαναπρόσληψη δείχνει ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας. Δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της απομόνωσης παρακολουθώντας δίπλα τους συναδέλφους μας να απολύονται.  Οι αξίες του ατομισμού και της υποταγής δεν μας αγγίζουν. Έχουμε διαλέξει την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα και την αξιοπρέπεια. Οι εργάτες έχουν πείρα για το πώς θα οργανώσουν τους αγώνες τους και δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνουνε μάθημα στελέχη, διευθυντές, μέτοχοι η προϊστάμενοι της εταιρίας. Όσο για τις δυνατότητες σε ανθρώπινο και τεχνολογικό εξοπλισμό, τις γνωρίζουμε πολύ καλά, μιας και  με τον ιδρώτα μας φτιάχτηκαν όλα αυτά, εμάς και των προηγούμενων συναδέλφων.

 Καλούμε την κα Εφραίμογλου να ανακαλέσει άμεσα την απόλυση του συναδέλφου και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σωματείο για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.



14/02/13