Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" τον τριών προέδρων από τα Σωματεία που διοργανώνουν την κινητοποίηση για τους ανέργους την Πέμπτη 27/03

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

Συντονισμός με αιχμή την προστασία των ανέργων
Συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια

Στο δρόμο, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους, θα βρεθούν ξανά την Πέμπτη 27 Μάρτη τα συνδικάτα της Αττικής. Την πρωτοβουλία, στην οποία έχουν ανταποκριθεί δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν αναλάβει τα Σωματεία Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, που διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.
Για την πρωτοβουλία αυτή και τους στόχους της μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι πρόεδροι τριών σωματείων: Ο Σταύρος Λίτσας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Λεωνίδας Σακκάς, από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ηΕλένη Μενεγάκη από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.
«Υπάρχει ανάγκη τα σωματεία που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, σε πρώτη φάση αυτά που αντιμετωπίζουμε πιο οξυμένο στους κλάδους μας το πρόβλημα της ανεργίας, να συντονίσουμε τα βήματά μας», σημειώνει ο Στ. Λίτσας και προσθέτει: «Αυτός ο συντονισμός χρειάζεται να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά, να μπουν κι άλλες δυνάμεις στη μάχη. Γι' αυτό μπροστά στην κινητοποίηση, καλέσαμε κι άλλα σωματεία να πάρουν αποφάσεις όχι απλώς συμμετοχής, αλλά δράσης για την επιτυχία της».
Το αντίκτυπο που είχε η κοινή δράση με άλλα σωματεία υπογραμμίζει η Ε. Μενεγάκη: «Βοήθησε να λειτουργήσει με καλύτερους όρους η Επιτροπή Ανέργων του σωματείου, να δουν οι άνεργοι ότι δεν είναι μόνο οι ίδιοι ή μόνο ο κλάδος μας σε αυτή την κατάσταση, να συσπειρωθούν περισσότεροι, να ανέβουν οι διαθέσεις. Ο άνεργος πρέπει πρώτα απ' όλα να βγει από το σπίτι, να φύγει από τη μιζέρια, να διεκδικήσει».
Οπως συμπληρώνει ο Λ. Σακκάς, η προσπάθεια των σωματείων έχει στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο:«Το πρόβλημα της ανεργίας να μη θεωρείται ατομική υπόθεση, να μη νιώθει ο άνεργος ένοχος. Να δείξουμε το δρόμο του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης, χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος, του καπιταλισμού, μπορεί να δοθεί οριστική λύση. Μπορούμε όμως να έχουμε κατακτήσεις».
Στην ίδια μοίρα άνεργοι και απλήρωτοι
Την πείρα από τη δράση που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα συνοψίζει ο Στ. Λίτσας: «Βοηθάει η συχνή παρουσία συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών εκεί που βρίσκονται οι άνεργοι, στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, οι κοινές εξορμήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο είναι κάτι που κρατάμε στα θετικά. Χρειάζεται να επεκταθεί, τόσο εκεί που μένει ο άνεργος όσο και σε χώρους δουλειάς, ειδικά εκεί που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες και στην ουσία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».
Η παρέμβαση των σωματείων έχει στόχο τη διεκδίκηση αιτημάτων για την προστασία των ανέργων, δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτό, εξηγεί ο Λ. Σακκάς: «Με τους αγώνες, πιέσαμε να μείνει ανεφάρμοστος, για τρίτη χρονιά φέτος, ο νόμος και να θεωρούνται τα βιβλιάρια με 50, αντί για 100, ένσημα. Σε μια σειρά περιπτώσεις πετύχαμε να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα σε ανέργους από εργοστάσια που έκλεισαν, από επιχειρήσεις στη Ζώνη και αλλού. Είναι βασικός μας στόχος ένα κομμάτι της εργατικής τάξης να αποκτήσει πείρα, να βγει στο δρόμο, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Να αφήσει πίσω τις αυταπάτες ότι με μια αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Την αξία της παρέμβασης αυτής επισημαίνει ο Στ. Λίτσας, μέσα από το παράδειγμα των οικοδόμων που δουλεύουν στο εργοτάξιο του Μετρό: «Οι εργαζόμενοι εκεί, όσο βρίσκονταν στην ανεργία, είχαν επαφή με το συνδικάτο, συμμετείχαν στη δράση του, ήταν μπροστά στους αγώνες. Τώρα που έπιασαν δουλειά, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή, έστησαν σωματείο στο χώρο».
23/03/14