Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο ασφαλιστικό του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
που θα επηρεάσουν το χρόνο, αλλά και το ποσό της σύνταξής και πρέπει να μας απασχολήσουν όλους,
 παλαιότερους και νέους ασφαλισμένους.

Είναι γνωστό στον κλάδο ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενες με την καθοδήγηση της Ε.Ε., δίνουν μάχη για να περιοριστούνε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ο κλάδος έχει πληρώσει την αντεργατική τους πολιτική, με την έξοδο των λιθογράφων από τα βαρέα και ανθυγιεινά και η διακοπή του επιπλέον επασφάλιστρου 3.6% επί των αποδοχών.

Ο τελευταίος νόμος (4075/2012) μάλιστα, ενώ έδινε από τη μία την εντολή στους εργοδότες να πάψουν να παρακρατούν το 3.6%, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο δεύτερο σκέλος του που αναγνώριζε στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούνε κατά 45 ημέρες νωρίτερα για κάθε έτος πληρωμής της προσαύξησης.
Με διάφορες προφάσεις για τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου, μέχρι και σήμερα, οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει για σύνταξη με αυτή τη ρύθμιση, βρίσκονται «αιχμάλωτοι», χωρίς να μπορούνε ούτε να συνταξιοδοτηθούν, ούτε και να ξαναβρούν δουλειά στον κλάδο σε αυτή την ηλικία, ούτε καν να πάρουν ταμείο ανεργίας.

Το Σωματείο Λιθογράφων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου, έχουμε αναδείξει από την αρχή αυτό το ζήτημα, διεκδικώντας να επανενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά και να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που έχουν καταθέσει με βάση το νόμο 4075/2012 να συνταξιοδοτηθούν. Το αίτημα μας αυτό, δεν περιοριστήκαμε στο να καταθέτουμε υπομνήματα στις αρμόδιες αρχές, αλλά επανειλημμένα καλέσαμε τον κλάδο σε συγκέντρωση άλλοτε στο ταμείο, άλλοτε στο υπουργείο και συχνά στα γραφεία του Σωματείου για να σχεδιάσουμε συλλογικά το πως θα δοθεί λύση.

Σήμερα πάνε πάνω από δύο χρόνια όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος και κάτω από τις πιέσεις των συναδέλφων, των σωματείων και της ομοσπονδίας, η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρουσίασε μία πρόταση λύσης του ζητήματος.

Η πρόταση του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς το υπουργείο εργασίας για να νομοθετήσει, έχει τις εξής πλευρές περιληπτικά:

1)Την κατάργηση της παρ.2 άρθρου 33 του Ν. 4075/2012 καθώς όπως λένε κρίνεται ανεφάρμοστη.
2)Την τροποποίηση ως προς το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 παρ.4 του Ν. 1186/1981, ώστε πλέων να περιλαμβάνει το σύνολο των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το επασφάλιστρο του 3.6%. Στην περίπτωση που θεσπιστεί το επασφάλιστρο για όλους θα είναι δυνατή η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο 62ο έτος από το 67ο που έχει διαμορφωθεί από 1/01/13
3)Ασφαλισμένοι του ταμείου στους οποίους έχει διακοπεί η παρακράτηση της εισφοράς, δύνανται κατόπιν σχετικής αίτησης τους, να αναγνωρίσουν με εξαγορά το χρόνο πραγματικής απασχόλησης τους.
4)Για τους ασφαλισμένους που ενώ έχουν καταβάλει το επασφάλιστρο, δεν ωφελούνται από τα όρια ηλικίας που προβλέπουν οι προϋποθέσεις των βαρέων και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις λοιπές προϋποθέσεις του ταμείου, προτείνεται διάταξη με προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που μπορεί να καλύψει και τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες.

Οι παραπάνω προτάσεις από το ΔΣ του ταμείου, παρόλο που δεν καλύπτουν το αίτημα μας γα σύνταξη των ΒΑΕ στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες, εκτιμάμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Θα έχουν αξία αν και εφόσον νομοθετηθούνε από την κυβέρνηση και δεν παραμείνουν προεκλογικές υποσχέσεις.

Η διαφωνία μας αφορά το πρώτο της σκέλος της πρότασης του ταμείου, όπου προτείνει την κατάργηση της παρ.2 άρθρου 33 του Ν. 4075/2012 και η πρότασή μας είναι να εφαρμοστεί μόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Πρόκειται για συναδέλφους σε μεγάλη ηλικία, από εργοστάσια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν μειώσει δραματικά το προσωπικό και δεν θα βρούνε εύκολα δουλειά στον κλάδο. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καταθέσαν αίτηση συνταξιοδότησης καλόπιστα, χωρίς να γνωρίζουν την αδυναμία του ταμείου να εφαρμόσει το νόμο. Θα ήταν άδικο απέναντί τους το ταμείο να τους τιμωρεί αφήνοντας τους έξω από οποιαδήποτε ρύθμιση.

Έχοντας γνώση ότι η οποιαδήποτε θετική ρύθμιση προς τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να παραχωρηθεί από τις αστικές κυβερνήσεις χωρίς αγώνα, καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να διεκδικήσουν τη νομοθέτηση της επανένταξης του κλάδου στα ΒΑΕ.

Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση του Σωματείου Λιθογράφων που διοργανώνει σε συνεργασία με άλλα ταξικά σωματεία στις 6 Μάρτη στην Ομόνοια στις 10π.μ..
04/02/14