Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

27 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ.

Συνάδελφοι  άνεργοι  η  πρωτοβουλία  των  σωματείων  που  πραγματοποίησαν  το συλλαλητήριο  στις  6/3/2014  για  τα  καυτά  προβλήματα  των  ανέργων    συνεχίζεται. Κόντρα  στο  χτύπημα  της  κρατικής  καταστολής,  κόντρα  στην  προσπάθεια  της κυβέρνησης  να  μας  μετατρέψει  σε  απαθείς  θεατές  της  βαρβαρότητας  που  ζούμε.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Τώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.

24ωρη Απεργία την Παρασκευή 28/03/14

στο εργοστάσιο της Βιβλιοσυνεργατικής. 

Για μία ακόμα φορά η διοίκηση της εταιρίας Βιβλιοσυνεργατική, αθετεί το σχέδιο αποπληρωμής που έχει δεσμευτεί στους εργαζόμενους. Άμεσα το σωματείο και η επιτροπή ανακοίνωσαν στάση εργασίας για την Πέμπτη 27/03/14 και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28/03/14. Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρίας. Το Σωματείο και η επιτροπή ξεκαθαρίσαμε προς τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους.
27/03/14
ΣΕΒ και πλειοψηφία ΓΣΕΕ συμφώνησαν σε μισθούς εξαθλίωσης


Με τη βούλα της ΓΣΕΕ 
οι μισθοί των 586 και 511 ευρώ μεικτά
Εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

Δασκαλόπουλος και Παναγόπουλος δίνουν τα χέρια, για να επισφραγίσουν την απαράδεκτη συμφωνία
Δύο χρόνια μετά την αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης, με την οποία καταργήθηκε επί της ουσίας η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και κατακρεουργήθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και τα μεροκάματα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε αγαστή σύμπνοια με τις εργοδοτικές οργανώσεις, βάζει ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα, υπογράφοντας χτες μια νέα ΕΓΣΣΕ - παρωδία, που νομιμοποιεί απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική.
Η «νέα Σύμβαση» ισχύει από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014, με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Με τη βούλα της ΓΣΕΕ, ο κατώτερος μισθός παραμένει στα 586 ευρώ μεικτά και για τους νέους στα 511 ευρώ μεικτά, ενώ «παγωμένες» παραμένουν και όλες οι τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
Ακόμα και το επίδομα γάμου επαφίεται στην «καλή θέληση» του ΣΕΒ, ενώ οι διοχετευμένες πληροφορίες ότι διατηρούνται τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα διακοπών, καμιά σχέση δεν έχουν με την υπογραφή της Σύμβασης, αφού δεν αποτελούν αντικείμενό της.
Με άλλα λόγια, η Σύμβαση επικυρώνει την αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι μέχρι το 2017 οι μισθοί θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ στη συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του κάθε υπουργού να καθορίζει το ύψος τους, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.
Για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους, εργοδότες και συνδικαλιστική πλειοψηφία συμπεριέλαβαν στη συμφωνία τον όρο ότι «εάν κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ (...) αρθεί οποιαδήποτε περιοριστική διάταξη, που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ 2010 - 2012, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».
Η «νέα Σύμβαση» των «κοινωνικών εταίρων» έρχεται σε μια στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα, με την πρόσφατη συμφωνία τους, σκαρώνουν νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά (τριετίες, απολύσεις, δικαίωμα στην απεργία) και στοχοποιούν ξανά την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες πριν από την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, υπονομεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων.

27/03/14

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" τον τριών προέδρων από τα Σωματεία που διοργανώνουν την κινητοποίηση για τους ανέργους την Πέμπτη 27/03

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

Συντονισμός με αιχμή την προστασία των ανέργων
Συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια

Στο δρόμο, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους, θα βρεθούν ξανά την Πέμπτη 27 Μάρτη τα συνδικάτα της Αττικής. Την πρωτοβουλία, στην οποία έχουν ανταποκριθεί δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχουν αναλάβει τα Σωματεία Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, που διοργανώνουν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.
Για την πρωτοβουλία αυτή και τους στόχους της μιλούν στον «Ριζοσπάστη» οι πρόεδροι τριών σωματείων: Ο Σταύρος Λίτσας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Λεωνίδας Σακκάς, από την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ηΕλένη Μενεγάκη από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.
«Υπάρχει ανάγκη τα σωματεία που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, σε πρώτη φάση αυτά που αντιμετωπίζουμε πιο οξυμένο στους κλάδους μας το πρόβλημα της ανεργίας, να συντονίσουμε τα βήματά μας», σημειώνει ο Στ. Λίτσας και προσθέτει: «Αυτός ο συντονισμός χρειάζεται να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά, να μπουν κι άλλες δυνάμεις στη μάχη. Γι' αυτό μπροστά στην κινητοποίηση, καλέσαμε κι άλλα σωματεία να πάρουν αποφάσεις όχι απλώς συμμετοχής, αλλά δράσης για την επιτυχία της».
Το αντίκτυπο που είχε η κοινή δράση με άλλα σωματεία υπογραμμίζει η Ε. Μενεγάκη: «Βοήθησε να λειτουργήσει με καλύτερους όρους η Επιτροπή Ανέργων του σωματείου, να δουν οι άνεργοι ότι δεν είναι μόνο οι ίδιοι ή μόνο ο κλάδος μας σε αυτή την κατάσταση, να συσπειρωθούν περισσότεροι, να ανέβουν οι διαθέσεις. Ο άνεργος πρέπει πρώτα απ' όλα να βγει από το σπίτι, να φύγει από τη μιζέρια, να διεκδικήσει».
Οπως συμπληρώνει ο Λ. Σακκάς, η προσπάθεια των σωματείων έχει στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο:«Το πρόβλημα της ανεργίας να μη θεωρείται ατομική υπόθεση, να μη νιώθει ο άνεργος ένοχος. Να δείξουμε το δρόμο του συλλογικού αγώνα και της διεκδίκησης, χωρίς να καλλιεργούμε αυταπάτες ότι στα πλαίσια αυτού του συστήματος, του καπιταλισμού, μπορεί να δοθεί οριστική λύση. Μπορούμε όμως να έχουμε κατακτήσεις».
Στην ίδια μοίρα άνεργοι και απλήρωτοι
Την πείρα από τη δράση που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα συνοψίζει ο Στ. Λίτσας: «Βοηθάει η συχνή παρουσία συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών εκεί που βρίσκονται οι άνεργοι, στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, οι κοινές εξορμήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο είναι κάτι που κρατάμε στα θετικά. Χρειάζεται να επεκταθεί, τόσο εκεί που μένει ο άνεργος όσο και σε χώρους δουλειάς, ειδικά εκεί που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες και στην ουσία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».
Η παρέμβαση των σωματείων έχει στόχο τη διεκδίκηση αιτημάτων για την προστασία των ανέργων, δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτό, εξηγεί ο Λ. Σακκάς: «Με τους αγώνες, πιέσαμε να μείνει ανεφάρμοστος, για τρίτη χρονιά φέτος, ο νόμος και να θεωρούνται τα βιβλιάρια με 50, αντί για 100, ένσημα. Σε μια σειρά περιπτώσεις πετύχαμε να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα σε ανέργους από εργοστάσια που έκλεισαν, από επιχειρήσεις στη Ζώνη και αλλού. Είναι βασικός μας στόχος ένα κομμάτι της εργατικής τάξης να αποκτήσει πείρα, να βγει στο δρόμο, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Να αφήσει πίσω τις αυταπάτες ότι με μια αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Την αξία της παρέμβασης αυτής επισημαίνει ο Στ. Λίτσας, μέσα από το παράδειγμα των οικοδόμων που δουλεύουν στο εργοτάξιο του Μετρό: «Οι εργαζόμενοι εκεί, όσο βρίσκονταν στην ανεργία, είχαν επαφή με το συνδικάτο, συμμετείχαν στη δράση του, ήταν μπροστά στους αγώνες. Τώρα που έπιασαν δουλειά, δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά οργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή, έστησαν σωματείο στο χώρο».
23/03/14
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  Αθήνα 18 Μαρτίου 2014

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στα ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, από 01:00 έως 03:00 και από 09:00


 έως 11:00 το πρωί.


ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας, εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικών στάσεων εργασίας στα πρακτορεία Τύπου,  την Τετάρτη 26 Μαρτίου, από 01:00 έως 03:00 και από 09:00 έως 11:00 το πρωί.
Απαντάμε στην προκλητική αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αναβάλλει συνεχώς ακόμα και την συνάντηση με την διοίκηση του σωματείου, για να συζητηθεί το αίτημά μας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να διασφαλίζει ότι και η τελευταία.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Κυβέρνηση στρώνει συνεχώς το έδαφος με νέα αντεργατικά μέτρα, ενισχύοντας την απαίτηση των εργοδοτών για δουλειά χωρίς δικαιώματα. Ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για την πλήρη κατάργηση των ΣΣΕ, αφού συζητούν για την θέσπιση των συμβολαίων εργασίας, όπου οι αμοιβές και τα εργατικά δικαιώματα καθορίζονται από τους εργοδότες και την Κυβέρνηση.
Άξιος συμπαραστάτης σε αυτό το παιχνίδι αποδυκνείεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που σέρνεται στους «κοινωνικούς διαλόγους» με τον ΣΕΒ και νομιμοποιεί τον ήδη εξευτελιστικό βασικό μισθό των 586 € και την παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. 
Μοναδική μας επιλογή είναι ο συνεχής αγώνας ενάντια στην βαρβαρότητα που μας πλασάρουν ως αναγκαία. Λέμε ΟΧΙ στη λογική του μικρότερου κακού, που μας οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Πρόταση των ταξικών δυνάμεων στον τύπο, για έγκαιρη απόφαση συμμετοχής στην Γενική απεργία στις 9/04/14


  Η  Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η  Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Προτείναμε την άμεση σύγκληση του Διασωματειακού για να συζητήσουμε τη λήψη απόφασης για τη συμμετοχή μας στην 24ωρη παεναλλαδική – πανεργατική απεργία της 9ης Απριλίου 2014.
Η σύγκληση του Διασωματειακού πρέπει να γίνει άμεσα (προτείνουμε μέχρι την Τετάρτη 26/03), ώστε να υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της απεργίας από τα σωματεία.

Αθήνα 20 Μαρτίου 2014

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
                                                                                                   21-03-2014
 Συναδέλφισσες-φοι,


ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΣΕ
 ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ


Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας απευθύνει κάλεσμα καθολικής συμμετοχής όλων των σωματείων των εργαζομένων του κλάδου, στην πανεργατική απεργία της 9 Απρίλη. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην άρνηση και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που με τη στήριξη της κυβέρνησης και πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους, αρνούνται κάθε συζήτηση για την υπογραφή των ΣΣΕ .

Να πούμε όχι στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης που έχουν ήδη αποφασίσει για την κατάργηση των τριετιών, την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, τη πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων,  τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών 3,9% που θα σημάνει νέο κτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη νέα μείωση συντάξεων και παροχών.
Να απαιτήσουμε την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4046/2012 που καταργεί τις   Κλαδικές ΣΣΕ. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει τη βαρβαρότητα που βιώνει η εργατική οικογένεια και να παρουσιάζει τα μέτρα που πήραν σαν δίκαια που αφορούσαν τάχα όλους, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή. Αφορούσαν την ενίσχυση των εργοδοτών, του μεγάλου κεφαλαίου για να ξεπεράσουν την κρίση ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Όσο για το πλεόνασμα που καυχιούνται, είναι το αποτέλεσμα της πολύπλευρης ληστείας του λαού με αντίστοιχες παροχές στα μονοπώλια.

Συνάδελφοι, τώρα υπάρχει πείρα. Ο φόβος, οι παραχωρήσεις και οι εκπτώσεις στα δικαιώματά μας τους ανοίγει την όρεξη με αποτέλεσμα τις συνεχής πιέσεις και εκβιασμούς για ατομικές συμβάσεις, για αφαίρεση δικαιωμάτων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι είμαστε χωρίς κλαδικές συμβάσεις. Αυτή την κατάσταση κανένας εργαζόμενος, κανένας τίμιος συνδικαλιστής, κανένα σωματείο, δεν πρέπει και δεν μπορεί να την αποδεχθεί, γιατί εμείς χύνουμε τον ιδρώτα μας, βγαίνει η παραγωγή, και τα   πλούτη, και ως αμοιβή έχουμε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης.

Ψηλά το κεφάλι, με ταξική ενότητα, και  αποφασιστικότητα, με αγώνα με τα ταξικά μας σωματεία, την Ομοσπονδία μας, στο δρόμο της συμπόρευσης και της λαϊκής συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας, ενάντια στην πολιτική που μας θέλει χωρίς δικαιώματα, ανοργάνωτους, εύκολα θύματα στην άγρια εκμετάλλευση.    

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, μαζί με τα σωματεία τους, χωρίς καθυστερήσεις  να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς, τις απειλές, την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία και μαζικά, καθολικά να κατέβουμε στην απεργία. Να γίνει σωστή προετοιμασία με μαζικές διαδικασίες, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Στις 9 Απρίλη να σιγήσουν όλοι οι χώροι δουλειάς του κλάδου.

Να απαιτήσουμε:

 • Την υπογραφή Κλαδικών και Επιχειρησιακών ΣΣΕ.
 •   Να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση.
 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους.
 • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία, νέοι - παλιοί.
 • Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
 • Έκτακτο επίδομα 1000€ για τους ανέργους.
 • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.
 • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 10π.μ.
ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΛ. ΒΑΘΗ ΩΡΑ 9.30 π.μ.


ΠΑΜΕ
Διαδήλωση με αφορμή το ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα
Την Τρίτη 1/4, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια


Έρχονται να συζητήσουν για την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, να μονιμοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων φέρνει νέα βάρβαρα μέτρα για τους λαούς της Ευρώπης είτε έχουν μνημόνιο είτε όχι. Το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελούν το βασικό πυλώνα της αντιλαϊκής πολιτικής για το επόμενο διάστημα.

Το γκρέμισμα των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με πληθώρα προγραμμάτων κακοπληρωμένης απασχόλησης μικρής διάρκειας με πρόσχημα τη νεανική ανεργία, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι ο κεντρικός πυρήνας των μέτρων σε κάθε χώρα.

Οι δυνάμεις που ακόμα και σήμερα παραμυθιάζουν τους λαούς για τον χαρακτήρα της ΕΕ βρίσκονται κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Όσο μύθος είναι πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ άλλο τόσο ψέμα είναι πως η ΕΕ μπορεί να γίνει των λαών και ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος.


Φιλολαϊκή διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο με το δυνάμωμα της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.

21/03/14

Όλοι στη συγκέντρωση την ερχόμενη Πέμπτη 27 Μάρτη για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, 

στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, 

Συνάδελφοι άνεργοι η πρωτοβουλία των σωματείων που πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο στις 6/3/2014 για τα καυτά προβλήματα των ανέργων συνεχίζεται. Κόντρα στο χτύπημα της κρατικής καταστολής, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε απαθείς θεατές της βαρβαρότητας που ζούμε.
Συνάδελφε,
 Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες πάνε να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας και της ανεργίας σε σένα. Γύρισε τους την πλάτη, πολέμα τους. Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντι στον εαυτό σου και την οικογένεια σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την ανεργία.

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

20/03/14

ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 120 ΓΕΝΑΡΗΣ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2014

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε pdf

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ


Οργάνωση του αγώνα από τα κάτω


Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για πολλοστή φορά έθεσε για συζήτηση το θέμα της οργάνωσης του αγώνα, με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, για την απόσπαση μέτρων προστασίας των ανέργων του κλάδου, που μόνο για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ αγγίζει τα 900 άτομα.

Φυσικά καμιά συζήτηση δεν οργανώθηκε, για άλλη μια φορά, με ευθύνη της κυβερνητικής - εργοδοτικής πλειοψηφίας στο Δ.Σ.

Είναι φανερό ότι θέλουν τον κλάδο όμηρο στα πενιχρά βοηθήματα «αλληλεγγύης»,βλέπε ελεημοσύνης, από τα αποθεματικά των Ενώσεων.

Χρειάζονται εργαζόμενους εύκολα χειραγωγήσιμους όχι μόνο για τις εκλογικές ανάγκες των συνιστωσών της πλειοψηφίας αλλά κύρια στη στρατηγική της ΕΕ και των εργοδοτών που για να χρηματοδοτήσουν την δική τους αναιμική ανάπτυξη, όποτε και αν τους προκύψει, θέλουν ένα κίνημα υποταγμένο, που να πλειοδοτεί στην ιδέα του μικρότερου κακού και της ταξικής συνεργασίας.

Αυτή φαίνεται να είναι η γενική τους στρατηγική αφού και στην ΕΠΗΕΑ η πλειοψηφία του Δ.Σ. με ίδιας πολιτικής καταγωγής δυνάμεις στη σύνθεσή της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) δεν χάνει ευκαιρία να ενισχύει με επιδόματα ακόμα και απεργοσπάστες, με το δικαιολογητικό ότι αντιμετωπίζουν πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής (π.χ. εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ).

Απέναντι σε αυτή την κατάντια η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Ενός αγώνα που θα στοχεύει σε μέτρα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών των ανέργων σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα βάζει το ζήτημα της οριστικής κατάργησης της ανεργίας σαν φαινομένου σύμφυτου με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Σε αυτό τον αγώνα είναι στρατευμένες όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, σε κάθε σωματείο του κλάδου.

Οργανώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε :
 • Επίδομα ανεργίας τουλάχιστον 600 € για όλη την περίοδο της ανεργίας.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων
 • Δωρεάν νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας
 • Μέτρα ανακούφισης της ζωής των ανέργων με δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες και μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ
 • Προστασία από πλειστηριασμούς από οφειλές σε ΔΕΚΟ, Εφορία, Τράπεζες κλπ.
Για τη διεκδίκηση όλων των παραπάνω το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους άνεργους ή σε επίσχεση ευρισκόμενους καθώς και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση της 27 Μάρτη, ώρα 10.30 στην Ομόνοια με πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, που διοργανώνουν τα ταξικά Συνδικάτα των Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ρυθμίσεις του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4075/2012 άρθρο 33, ρυθμίσεις ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Εφαρμογή του ν. 4075/2012 άρθρο 33 ρυθμίσεις ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
Με το Ν. 4075/2012, εκτός των άλλων, στο άρθρο 33 προβλέπονται ρυθμίσεις για το Ταμείο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ). Σύμφωνα με την παράγραφο 2, από 1/1/2012 διακόπτεται η παρακράτηση της εισφοράς της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 1186/1981 (Α’ 2012) για τους ασφαλισμένους της παρ. 6 του άρθρου 8 του Ν. 2556/1997 (Α΄ 270).
Οι ασφαλισμένοι της περίπτωσης αυτής, οι οποίοι έως την 31/12/2011 κατέβαλαν την πρόσθετη εισφορά της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1186/1981 (Α’ 2012) και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες για κάθε έτος πληρωμής της ανωτέρω προσαύξησης.
Η παραπάνω ρύθμιση της παρ. 2, ενώ υλοποιήθηκε όσον αφορά τη μείωση της πρόσθετης εισφοράς, καθώς και τη συνολική μείωση της εισφοράς των εργοδοτών, της παρ. 1, από το 16% στο 5,1%, δεν υλοποιείται η ρύθμιση που αφορά τους ασφαλισμένους που δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι θα κάνει ώστε να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος;».

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέος γύρος επίθεσης σε συμβάσεις - τριετίες – απεργία


Νέα αντεργατικά μέτρα, αλλά και παλιότερα, που προσωρινά τα είχαν αφήσει στην άκρη, ανοίγουν ξανά κυβέρνηση και τρόικα. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων δεν είναι πρόσκαιρο αποτέλεσμα των μνημονίων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής», αλλά απαντάει στην ανάγκη για θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Γι' αυτό αποτελεί διαχρονική στρατηγική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που προβάλλει ο καθένας.

Πέρα από τα ζητήματα που εντατικά μεθοδεύονται τις προηγούμενες βδομάδες και μήνες, όπως η ολοκληρωτική απελευθέρωση των απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες επιπλέον, στις συνεννοήσεις κυβέρνησης - τρόικας επανέρχονται τα εξής:
 • Η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με την επέκταση της ενοικίασης εργαζομένων, με συμβόλαια μέχρι και 3 χρόνια χωρίς αποζημίωση.
 • Η επιπλέον περικοπή των κατώτερων μισθών, με την κατάργηση των τριετιών μετά το 2017 (μέχρι τότε είναι ήδη «παγωμένες»).
 • Η παρεμπόδιση των συνδικάτων να προκηρύξουν απεργία, αλλά και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία.
     Στα πλαίσια της οργανωμένης αυτής επίθεσης, η οποία δεν θα τελειώσει αν δεν «ξεριζωθεί» και η τελευταία εργατική κατάκτηση, εντάσσεται η συζήτηση της κυβέρνησης για το πάγωμα των τριετιών και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Ο λόγος που ταυτόχρονα ανοίγει συζήτηση για τον τρόπο που θα αποφασίζεται μία απεργία, είναι ότι το χτύπημα του δικαιώματος των εργαζομένων,  θα φέρει αντίδραση που θέλουν να την περιορίσουν.
Το πλαίσιο μέσα από το οποίο γίνεται η προπαγάνδα τους είναι συγκεκριμένο:
«Η  απεργία δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμη εάν δεν αποφασίζεται κατά απόλυτη πλειοψηφία σε κάθε χώρο δουλειάς!». «Δεν μπορεί μια μικρή ομάδα (εννοείται και το Δ.Σ. ενός πρωτοβάθμιου σωματείου) να αποφασίζει για το εάν θα σταματήσει η παραγωγή σε μεγάλες  βιομηχανικές μονάδες (!) . Φυσικά αναφέρεται σε ταξικά σωματεία αφού τα συμβιβασμένα τα «έχουν βρει» με την εργοδοσία.
    Είναι ολοφάνερο πως στις σημερινές συνθήκες όπου η φτώχεια και η εξαθλίωση «χτυπάει την πόρτα» καθημερινά σε περισσότερες οικογένειες , η δυσκολία του να μπορέσει να οργανωθεί η αντίσταση και αντεπίθεση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο φόβος και η τρομοκρατία της απόλυσης επικρατεί σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε ο εργάτης να «σκύψει» περισσότερο το κεφάλι. Η λογική «ο καθένας μόνος του απέναντι στον εργοδότη» είναι αυτή για την οποία θέλουν να μας πείσουν ώστε να είμαστε ακόμα πιο αδύναμοι, ακόμα πιο ευάλωτοι. Και η στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων που «προσκυνούν» στις «επιταγές» του ΣΕΒ, της ΕΕ, του κεφαλαίου, δείχνει ακριβώς αυτό.
     Το χτύπημα στη συλλογική δράση που ξεκινάει από το χώρο εργασίας , εκεί που γεννιέται η ταξική ανισότητα και διαπάλη, είναι ο στόχος του κεφαλαίου και των εργοδοτών γιατί από κει «γεννιέται» και αναπτύσσεται και  ο «νεκροθάφτης» του ίδιου του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που φέρνει τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους.
     Είναι γελασμένοι εάν νομίζουν ότι ακόμα κι αν νομοθετήσουν τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας ότι αυτό θα περάσει στη συνείδηση του εργαζόμενου. Οι  νόμοι των αστικών κυβερνήσεων που νομοθετούνται για να επιβιώσει το κεφάλαιο, καταργούνται στην πράξη μόνο από τον μαζικό , ταξικά προσανατολισμένο αγώνα των εργατών! Όπως παλιότερα, έτσι και τώρα το ίδιο θα γίνει γιατί οι εργάτες αναγνωρίζουν ότι νόμος είναι  το δίκιο του εργάτη!
Οι μεγάλοι αγώνες στην ιστορία του λαού μας γίνανε κόντρα στους νόμους και δε ζητήσανε την άδεια ούτε της κυβέρνησης, ούτε της τρόικας, ούτε της Ε.Ε. για να ξεκινήσουν. Έτσι και τώρα, όταν οι εργάτες και ο λαός το πάρουν απόφαση, θα σαρώσουν και τους νόμους τους και τις δυνάμεις καταστολής που έχουν για να τους επιβάλουν.
     Γι’ αυτό και το σωματείο μας καλούμε τους εργάτες σε κάθε εργοστάσιο να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να οργανωθούν με αφορμή το μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Να γίνει υπόθεση των ίδιων η μαζικοποίηση του σωματείου, η εκλογή δυνατών, διεκδικητικών σωματειακών επιτροπών. Η υπόθεση της σύμβασης  σε κάθε χώρο δουλειάς είναι αντικείμενο που πρέπει να απασχολεί όλους. Με τέτοιους όρους η οποιαδήποτε απαγόρευση  ή περιορισμός θα πέφτει στο κενό γιατί θα συναντάει αποφασισμένους εργάτες. Και αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό σήμερα! 

 

Άνεργοι-άνεργες Όλοι στη συγκέντρωση 

27 Μάρτη στην Ομόνοια στις 10:30π.μ. 

και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας.

Συνάδελφοι άνεργοι η πρωτοβουλία των σωματείων που πραγματοποίησαν το 
συλλαλητήριο στις 6/3/2014 για τα καυτά προβλήματα των ανέργων συνεχίζεται. 
Κόντρα στο χτύπημα της κρατικής καταστολής, κόντρα στην προσπάθεια της 
κυβέρνησης να μας μετατρέψει σε απαθείς θεατές της βαρβαρότητας που ζούμε.
Συνάδελφοι, οι κλάδοι που εκπροσωπούμε είναι αυτοί που έχει τσακίσει η ανεργία 
σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει προηγούμενο. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και 
τεράστιες και για μας και για τις οικογένειές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των 
συναδέλφων μας παραμένουν άνεργοι χωρίς να “σταυρώνουν” μεροκάματο για μεγάλο 
χρονικά διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς 
γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία βοήθεια. Αρκετοί χωρίς ρεύμα, αλλά και χωρίς 
πρόσβαση στα βασικά διατροφικά προϊόντα, πετρέλαιο. Άλλοι κινδυνεύουν από 
πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγο των οφειλών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβάλει φόρους και χαράτσια, 
πληρωμές παντού, συνταγογράφιση και ευρώ, αυξήσεις σε διόδια κ.α.. Η όποια 
ανάπτυξη ακολουθήσει θα είναι πάνω στα αποκαΐδια της αντεργατικής αντιλαϊκής 
πολιτικής και θα συνοδεύεται με ελάχιστες θέσεις εργασίας, και αυτές με όρους που δεν 
θα ξεχωρίζουν αν είσαι εργαζόμενος ή δούλος.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
ΤΩΡΑ να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια.


Συνάδελφε, 
 Κυβέρνηση και κεφαλαιοκράτες πάνε να ρίξουν το φταίξιμο της φτώχειας 
και της ανεργίας σε σένα. Γύρισε τους την πλάτη, πολέμα τους.
Η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να μην αγωνίζεσαι ενάντια 
στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Ανέλαβε την ευθύνη σου απέναντη στον 
εαυτό σου και την οικογένεια σου συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού – λαϊκού 
κινήματος. Τώρα παίρνουμε μέρος όλοι στον αγώνα για μέτρα ανακούφισης από την 
ανεργία.

Η διοίκηση της Fimi Pack σηκώνει μηχανές από το εργοστάσιο.


Τα χαράματα της Πέμπτης 6/03/14 σήμανε συναγερμός στους εργαζόμενους που περιφρουρούνε περιοδικά το εργοστάσιο της Fimi Pack. Από νωρίς το πρωί εμφανίστηκε στο εργοστάσιο ένα συνεργείο, άσχετο με την εταιρία σε συνεργασία με κάποιους εργαζόμενους της Fimi Pack, με γερανούς και ξεκίνησαν εργασίες για να λύνονται και να φεύγουνε μηχανές. Άμεσα στο χώρο βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου και της επιτροπής.
Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα όπου δεσμεύουν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρίας, εκτός από κάποιες μηχανές που είναι σε leasing και "ανήκουν" στις τράπεζες. 
Μετά από καταγγελία του Σωματείου και της επιτροπής υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας όπου και διέκοψε τις εργασίες. Κλείνοντας στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Σπατών και αφότου εμφανίστηκε ο κατά τα άλλα άφαντος εργοδότης κος Παναγιωτόπουλος, παρουσιάστηκαν έγραφα, που δεν είχε προσκομίσει η εταιρία στο δικαστήριο ότι έχει παραχωρήσει μία σειρά μηχανές σε άλλη εταιρία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί οι κινήσεις της εταιρίας Fimi Pack, παρόλο που έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη.

07/03/14

 Αυταρχική και προκλητική η στάση  της κυβέρνησης εναντίον της κινητοποίησης για τους ανέργους 


  Κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης που διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Μετάλλου Αττικής, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, δεχθήκαμε βάρβαρη επίθεση.
  Καταγγέλουμε τη βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια σε εργαζομένους και άνεργους που διαμαρτύρονταν για την ανεργία ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, και ΥΜΕΤ που απομόνωσαν ομάδα διαδηλωτών μετά την οδό Κολοκοτρώνη και στους γύρω δρόμους, ξυλοκοπώντας τους και ρίχνοντας χημικά.
  Αφού αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έγραψε στα "παλιά της τα παπούτσια" την προγραμματισμένη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας, στη συνέχεια η Αστυνομία, υλοποιώντας την αυταρχική απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, επιτέθηκε στους ανέργους που επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθούν με κάποιον από την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι δεκάδες χτυπημένοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων μέλη της Διοίκησης των Λιθογράφων και της Ομοσπονδίας.


  Είναι πολύ γελασμένη η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με καταστολή όπως η σημερινή.

   Ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά και ασταμάτητα, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας αύριο Παρασκευή 7/3 στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

6/3/2014
Την Κυριακή 9 Μάρτη είναι ο πρώτος αγώνας της ομάδας ποδοσφαίρου του Σωματείου Λιθογράφων, στο ετήσιο πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ.
 Ο αγώνας θα γίνει στις 9.00-10.00 στο Αιγάλεω Θηβών και Λυκαβηττού (έναντι ΤΕΙ Πειραιά)
Η πρώτη αναμέτρηση θα είναι:
Πανελλήνια Ένωση Λιθογράφων - Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών

Νέα δικαστική απόφαση,

 υπέρ των εργαζομένων στα ταχυπιεστήρια.


Μετά από προσφυγή της εργοδοσίας της εταιρίας Ίρις ΑΕΒΕ, στον Άρειο Πάγο με στόχο να καταργήσει επίσημα τα δύο επιδόματα, ανθυγιεινό και ταχυπιεστηρίου, πάρθηκε μία ακόμα απόφαση που κατοχυρώνει με τον πιο επίσημο τρόπο τις συγκεκριμένες προσαυξήσεις.

Με την απόφαση (3/2014) από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, κρίθηκε αμετάκλητα το εξής:
-Κατοχυρώνεται το ανθυγιεινό επίδομα (10%) στα ταχυπιεστήρια,  που οι μηχανές δεν είναι κλεισμένα σε κουβούκλιο. 
-Κατοχυρώνεται το επίδομα ταχυπιεστηρίου (5%)
05/03/14

Εκδικάστηκαν την Τετάρτη 26/02/14 τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Βιβλιοσυνεργατικής. 


Έως ότου εκδοθεί η απόφαση από το δικαστήριο θα ισχύει η προηγούμενη απόφαση.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι την ίδια μέρα προχώρησαν και σε 3ωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια απαντώντας αγωνιστικά στην ασυνέπεια της εργοδοσίας με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών.
04/03/14
Έχουμε σοβαρές εξελίξεις στο ασφαλιστικό του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
που θα επηρεάσουν το χρόνο, αλλά και το ποσό της σύνταξής και πρέπει να μας απασχολήσουν όλους,
 παλαιότερους και νέους ασφαλισμένους.

Είναι γνωστό στον κλάδο ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενες με την καθοδήγηση της Ε.Ε., δίνουν μάχη για να περιοριστούνε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Ο κλάδος έχει πληρώσει την αντεργατική τους πολιτική, με την έξοδο των λιθογράφων από τα βαρέα και ανθυγιεινά και η διακοπή του επιπλέον επασφάλιστρου 3.6% επί των αποδοχών.

Ο τελευταίος νόμος (4075/2012) μάλιστα, ενώ έδινε από τη μία την εντολή στους εργοδότες να πάψουν να παρακρατούν το 3.6%, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο δεύτερο σκέλος του που αναγνώριζε στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούνε κατά 45 ημέρες νωρίτερα για κάθε έτος πληρωμής της προσαύξησης.
Με διάφορες προφάσεις για τις δυσκολίες εφαρμογής του νόμου, μέχρι και σήμερα, οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει για σύνταξη με αυτή τη ρύθμιση, βρίσκονται «αιχμάλωτοι», χωρίς να μπορούνε ούτε να συνταξιοδοτηθούν, ούτε και να ξαναβρούν δουλειά στον κλάδο σε αυτή την ηλικία, ούτε καν να πάρουν ταμείο ανεργίας.

Το Σωματείο Λιθογράφων, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου, έχουμε αναδείξει από την αρχή αυτό το ζήτημα, διεκδικώντας να επανενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά και να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που έχουν καταθέσει με βάση το νόμο 4075/2012 να συνταξιοδοτηθούν. Το αίτημα μας αυτό, δεν περιοριστήκαμε στο να καταθέτουμε υπομνήματα στις αρμόδιες αρχές, αλλά επανειλημμένα καλέσαμε τον κλάδο σε συγκέντρωση άλλοτε στο ταμείο, άλλοτε στο υπουργείο και συχνά στα γραφεία του Σωματείου για να σχεδιάσουμε συλλογικά το πως θα δοθεί λύση.

Σήμερα πάνε πάνω από δύο χρόνια όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος και κάτω από τις πιέσεις των συναδέλφων, των σωματείων και της ομοσπονδίας, η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ παρουσίασε μία πρόταση λύσης του ζητήματος.

Η πρόταση του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς το υπουργείο εργασίας για να νομοθετήσει, έχει τις εξής πλευρές περιληπτικά:

1)Την κατάργηση της παρ.2 άρθρου 33 του Ν. 4075/2012 καθώς όπως λένε κρίνεται ανεφάρμοστη.
2)Την τροποποίηση ως προς το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 παρ.4 του Ν. 1186/1981, ώστε πλέων να περιλαμβάνει το σύνολο των ασφαλισμένων που έχουν καταβάλει το επασφάλιστρο του 3.6%. Στην περίπτωση που θεσπιστεί το επασφάλιστρο για όλους θα είναι δυνατή η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο 62ο έτος από το 67ο που έχει διαμορφωθεί από 1/01/13
3)Ασφαλισμένοι του ταμείου στους οποίους έχει διακοπεί η παρακράτηση της εισφοράς, δύνανται κατόπιν σχετικής αίτησης τους, να αναγνωρίσουν με εξαγορά το χρόνο πραγματικής απασχόλησης τους.
4)Για τους ασφαλισμένους που ενώ έχουν καταβάλει το επασφάλιστρο, δεν ωφελούνται από τα όρια ηλικίας που προβλέπουν οι προϋποθέσεις των βαρέων και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις λοιπές προϋποθέσεις του ταμείου, προτείνεται διάταξη με προσαύξηση του ποσού της σύνταξης που μπορεί να καλύψει και τους ήδη συνταξιοδοτηθέντες.

Οι παραπάνω προτάσεις από το ΔΣ του ταμείου, παρόλο που δεν καλύπτουν το αίτημα μας γα σύνταξη των ΒΑΕ στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άντρες, εκτιμάμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση. Θα έχουν αξία αν και εφόσον νομοθετηθούνε από την κυβέρνηση και δεν παραμείνουν προεκλογικές υποσχέσεις.

Η διαφωνία μας αφορά το πρώτο της σκέλος της πρότασης του ταμείου, όπου προτείνει την κατάργηση της παρ.2 άρθρου 33 του Ν. 4075/2012 και η πρότασή μας είναι να εφαρμοστεί μόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Πρόκειται για συναδέλφους σε μεγάλη ηλικία, από εργοστάσια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν μειώσει δραματικά το προσωπικό και δεν θα βρούνε εύκολα δουλειά στον κλάδο. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι καταθέσαν αίτηση συνταξιοδότησης καλόπιστα, χωρίς να γνωρίζουν την αδυναμία του ταμείου να εφαρμόσει το νόμο. Θα ήταν άδικο απέναντί τους το ταμείο να τους τιμωρεί αφήνοντας τους έξω από οποιαδήποτε ρύθμιση.

Έχοντας γνώση ότι η οποιαδήποτε θετική ρύθμιση προς τους εργαζόμενους σε αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να παραχωρηθεί από τις αστικές κυβερνήσεις χωρίς αγώνα, καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα και να διεκδικήσουν τη νομοθέτηση της επανένταξης του κλάδου στα ΒΑΕ.

Συμμετέχουμε όλοι στην κινητοποίηση του Σωματείου Λιθογράφων που διοργανώνει σε συνεργασία με άλλα ταξικά σωματεία στις 6 Μάρτη στην Ομόνοια στις 10π.μ..
04/02/14