Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


«Δεν φταίει πάντα η κακιά η ώρα…»

Το Δ.Σ. του Σωματείου καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, που έχει μέχρι στιγμής απολογισμό, 3 νεκρούς συνάδελφους εργάτες, και άλλους 3 τραυματίες.

Για το εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ δεν φταίει αποκλειστικά το στιγμιαίο λάθος κάποιου συναδέλφου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ατέλειωτες ώρες και τα μεροκάματα φτώχειας κρύβονται πίσω από το βίαιο εργοδοτικό έγκλημα. Θέλουν τους εργάτες αναλώσιμους. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, αν θα γυρίσουν όρθιοι ή στο αναπηρικό καροτσάκι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που θεριεύει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, και στο χώρο των πετρελαίων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατακρεούργησαν την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, της υγείας κλπ. Τέτοια μέτρα θα περιέχει και η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων, ακόμα και η ζωή τους.

Αυτά τα γεγονότα δεν αφορούν μόνο τους εργάτες των ΕΛΠΕ.
Στο κλάδο μας έχουμε άπειρα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων. Σχεδόν όλοι μας αν όχι παθόντες, είμαστε μάρτυρες εργατικών ατυχημάτων. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε διάφορα χημικά, χειριζόμαστε βαριά μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης έγιναν εκατοντάδες απολύσεις συναδέλφων, που είτε δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, είτε αντικαταστάθηκαν με νέο, φτηνό εργατικό δυναμικό. Η εντατικοποίηση της εργασίας στο κλάδο χτυπάει κόκκινο. Πολλοί χώροι δουλειάς έχουν κόψει την δεύτερη ή τη τρίτη βάρδια, με συνέπεια όταν υπάρχει αυξημένος φόρτος εργασίας να δουλεύουμε 12ώρα, 14ώρα, μέχρι και 16ώρα. Τα μέτρα ασφαλείας εργαζομένων στους περισσότερους χώρους δουλειάς είναι ανεπαρκή. Σε όσους χώρους δουλειάς έχει κάνει έλεγχο το Σωματείο μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, δεν έχει βρει λιγότερες από 10 παραβάσεις που να αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη κατρακύλα των μισθών μας μετά τη λήξη της Κλαδικής Σύμβασης αποτελούν αιτίες εργατικών ατυχημάτων. Αυτό γιατί συνάδελφοι, υγιείς δεν είσαι μόνο όταν γυρνάς σπίτι σώος από τη δουλειά. Υγιείς είσαι όταν δεν έχεις κάθε μέρα το άγχος της απόλυσης, όταν μπορείς να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σου, όταν έχεις ελεύθερο χρόνο για σένα. Αντί αυτού, σήμερα, σκεφτόμαστε πως θα πληρώσουμε το νοίκι, τη ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο, τα χαράτσια, τα φροντιστήρια των παιδιών, και όταν ξεμπερδεύουμε μ’ αυτά σκεφτόμαστε πότε θα ξαναπληρωθούμε για να βγει ο επόμενος μήνας…

Δεν φταίει «η κακιά η ώρα» λοιπόν, όταν τσακιζόμαστε συνάδελφοι, όπως ισχυρίζονται οι εργοδότες. Δεν φταίει «η κακιά η ώρα», όταν πάμε για δουλειά και βλαστημάμε πως θα τα βγάλουμε πέρα μεροδούλι, μεροφάι, και από πάνω η εκάστοτε εργοδοσία μας κυνηγάει με το χρονόμετρο για το πότε θα βγει η δουλειά…
ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Σήκωσε κεφάλι συνάδελφε! Δεν είσαι μόνος σου, δίπλα σου είναι το σωματείο σου, έλα να οργανώσουμε μαζί την πάλη! Τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι αμελητέο ή δευτερεύον ζήτημα. ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!

Έλα να δώσουμε μαζί τη μάχη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Λύση δεν είναι μόνο να τα κουβεντιάζεις, αλλά να πάρεις μέρος στην οργάνωση της πάλης! Μόνο συλλογικά θα λύσουμε τέτοια προβλήματα. Έχουν περάσει οι εποχές που με μια επίσκεψη της Επιθεώρησης Εργασίας και της Διοίκησης του Σωματείου οι εργοδότες συμμορφώνονταν σε τέτοια περιστατικά. Σήμερα η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία έχει μεγαλώσει γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ των βουβαλιών έχει αγριέψει. Μπορούμε να απαντήσουμε όμως, με συλλογικό και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις και στο σήμερα. Όσο είμαστε σκόρπιοι, θα μας κάνουν ότι θέλουν, μόνο αν συσπειρωθούμε στο σωματείο και παλέψουμε συλλογικά θα φοβηθούν οι εργοδότες, θα έχουμε κατακτήσεις, για τη ζωή που μας αξίζει, για μια ζωή με αξιοπρέπεια!