Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ - Νέα τριμερής στις 21 Οκτώβρη

Από την πορεία αλληλεγγύης στο κέντρο του Βόλου

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στη ΒΙΣ, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Η εργοδοσία ήδη έχει απολύσει οκτώ εργαζόμενους και έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να απολύσει άλλους 23.
Άκαρπη απέβη η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας, όπου για ακόμη μια φορά φάνηκε η σύμπλευση κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις απολύσεις και δήλωσε ταυτόχρονα ότι η απεργία δημιουργεί δυσκολίες στην εταιρεία. Η στάση αυτή τροφοδοτήθηκε από τη στάση του γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος διάβασε γραπτή πρόταση του υπουργείου για επανάληψη της τριμερούς σε 10 μέρες και στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές «να βρουν κοινά αποδεκτή λύση».
Ωστόσο, αυτή η «κοινά αποδεκτή λύση» την ώρα που η εταιρεία έχει προχωρήσει σε οκτώ απολύσεις, που λέει ότι δεν μπορεί να απολύσει τους υπόλοιπους επειδή βρίσκονται σε απεργία και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ουσιαστικά λειτουργεί προς όφελος της εργοδοσίας.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου Παναγιώτης Κατάρας και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕΚώστας Στεργίου
Ο Κ. Στεργίου τόνισε ότι η μόνη πρόταση που μπορεί να υπάρξει είναι να ανακληθούν άμεσα οι οκτώ απολύσεις και να δεσμευτεί η εταιρεία ότι δεν θα προχωρήσει στις υπόλοιπες 23. 
Η νέα τριμερής συνάντηση ορίστηκε για τις 21 Οκτώβρη στις 10 π.μ.
Στο μεταξύ συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ και της «Χαλυβουργίας» διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Βόλο, παρευρέθηκε αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου. Στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Σακκάς Λεωνίδας,  ανέφερε τα εξής:
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου χαιρετίζει την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στη ΒΙΣ Βόλου. Απεργία που ήδη απέδειξε στην εργοδοσία πως δεν μπορεί να απομονώσει τον καθένα ξεχωριστά για να περάσει τα σχέδιά της. Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες του Σωματείου τους και τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν συλλογικά, έσπασε η λογική του διαίρει και βασίλευε, που καλλιεργεί η εργοδοσία. Έσπασε η κυρίαρχη λογική του ατομισμού που δεν οδηγεί πουθενά.
Το γεγονός και μόνο ότι οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου είναι σε πολυήμερη απεργία για να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί τους, δείχνει ότι οι αξίες του αγώνα βρίσκονται στην απέναντι όχθη από αυτές του εργοδότη που μόνο θεό έχει το κέρδος.

Στην οργάνωση της πάλης των συναδέλφων στη ΒΙΣ, μαζί με την εργοδοσία είναι απέναντι και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που για ακόμα μία φορά, στην τριμερή συνάντηση της Τρίτης 13/10, άφησε περιθώριο στην εργοδοσία να συνεχίσει τα αντεργατικά σχέδιά της. Οι ευχές για λύση του προβλήματος και το χτύπημα στην πλάτη των συναδέλφων που αγωνίζονται, έρχεται σε αντίθεση με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίζονται την Παρασκευή 16/10 ακολουθώντας τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου και τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικό. Δε θα μπορούσαμε άλλωστε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.
Οι εργαζόμενοι φυλάνε με απεργιακή φρουρά
την πύλη του εργοστασίου


Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Στο δύσκολο αγώνα που δίνουν, είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί το όπλο της αλληλεγγύης του κλάδου, του Ομίλου Φιλίππου και της τοπικής κοινωνίας του Βόλου που γνωρίζει καλά τι θα πει ανεργία.

Η Διοίκηση της εταιρίας κάνει λάθος αν νομίζει πως θα τρομοκρατήσει τους συναδέλφους και θα υποχωρήσουν. Η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου, είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων και του Σωματείου τους, να στηρίξουμε τον αγώνα τους έμπρακτα με όλες μας τις δυνάμεις.

14/10/15