Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επίδομα (Δώρο) Πάσχα

Το επίδομα του Πάσχα δίνεται έως και την Μ.Τετάρτη και είναι ½ μισθός για όσους πληρώνονται με μισθό και 15 ημερομίσθια για όσους πληρώνονται με ημερομίσθιο. Η εκπρόθεσμη καταβολή του επιδόματος Πάσχα αφού καταγγελθεί έχει ποινικές διώξεις.

Σαν βάση για τον υπολογισμό του επιδόματος Πάσχα αποτελούν οι τακτικές αποδοχές των εργαζομένων με μισθό ή ημερομίσθιο έως και την 15η μέρα πριν το Πάσχα.

Ολόκληρο το επίδομα Πάσχα που είναι ίσο με ½ μισθό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό ή 15 ημερομίσθια για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή τη χρονική περίοδο από 1η Γενάρη μέχρι και τις 30 Απρίλη.Επιπλέον στον υπολογισμό του δώρου προστίθεται μία προσαύξηση νόμιμη με συντελεστή 1,041666.

Για τους εργαζόμενους με εκ περιτροπής εργασία το επίδομα Πάσχα αναλογεί σε 2 ημερομίσθια ανά 13 μέρες εργασίας.

Για τους εργαζόμενους που η εργασία τους δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα δηλ. από 1η Γενάρη μέχρι και τις 30 Απρίλη, είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους ,είτε γιατί απολύθηκαν, είτε δεν προσεληφθήκαν από την αρχή του χρόνου, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογα με την χρονική διάρκεια της εργασίας τους
Παραδείγματα υπολογισμού του επιδόματος Πάσχα:
  1. Εργαζόμενος με ημερομίσθιο 32€ προλήφθηκε την 1η Μάρτη του 2015 και αποχώρησε στις 24 Μάρτη του 2015. Δηλ. δούλεψε μόνο 24 ημερολογιακές μέρες, δικαιούται επίδομα Πάσχα:
24:8=3 ημερομίσθια επί 32 € = 96€. (για κάθε 8 ημερολογιακές μέρες δικαιούται 1 ημερομίσθιο επίδομα Πάσχα).
  1. Υπάλληλος με μηνιαίο μισθό 1200 € που δούλεψε το ίδιο χρονικό διάστημα δηλ. 24 ημερολογιακές μέρες, δικαιούται επίδομα Πάσχα:
24:8=3 ημερομίσθια επί 600 (μισός μισθός) = 1800 :15=120€.