Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΜΙΣΘΟΙ - ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζεται να υλοποιήσει κατά γράμμα τις νέες απαιτήσεις του εγχώριου και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Το στίγμα των επερχόμενων ανατροπών

Οι ανατροπές που θέτουν οι «θεσμοί» με το κείμενό τους, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι:
  • Κατώτατος μισθός: Οι θεσμοί διαπιστώνουν ότι παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα για κατώτερο μισθό απαλλαγμένο από τα επιδόματα που διασώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Καθορισμός του μισθού: Οι «θεσμοί», επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο νόμος 4172/13, αφού συνεκτιμηθούν οι πραγματικές αντοχές της οικονομίας. Ο ρόλος των «κοινωνικών εταίρων» δεν θα είναι δεσμευτικός για τον κατώτατο μισθό, παρά μόνο συμβουλευτικός. Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλεπόταν να ξεκινήσει από το 2017 και την οποία ο Γ. Κατρούγκαλος παραπέμπει τώρα στα μέσα του 2018, μέχρι να ολοκληρωθεί δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα. Μέχρι τότε, ο μισθός θα παραμένει στα 586 και 511 μεικτά, ενώ και μετά είναι ορθάνοιχτος για περαιτέρω μειώσεις.
  • Ευελιξία αμοιβών («wage flexibility») και Συλλογικές Συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν διαφορετικά και χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών, για να αντέξουν στην κρίση. Ηδη, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπογράφουν Συμβάσεις με τις ενώσεις προσώπων και να επιβάλουν μειώσεις και θεσμικά κατά το δοκούν.
  • Αύξηση του ορίου των απολύσεων έως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.
  • Ξήλωμα του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις: Οι δανειστές ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του νόμου και ταυτόχρονα την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση των αποφάσεων για απεργίες. Σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε αποφάσεις σωματείων, υποστηρίζουν την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι με τα ποσοστά της απαρτίας που ορίζονται για τις συνελεύσεις.
  • Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες: Αυτό προτείνεται να γίνει με δύο μορφές: Το «αμυντικό λοκ άουτ», που θα δίνει το δικαίωμα σε μια επιχείρηση να προστατεύει χώρους και υλικοτεχνική υποδομή κλείνοντας συγκεκριμένα τμήματα, και το «επιθετικό λοκ άουτ» σε καταχρηστικές απεργίες με πλήρη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων για μείωση ζημιών.
Η κυβέρνηση «ξελασπώνει» τους εργοδότες
Και ενώ όλες οι αξιώσεις, για λογαριασμό του κεφαλαίου, βρίσκονται στο τραπέζι, η Κυβέρνηση καλεί τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, να αρχίσει ουσιαστικά ο «κοινωνικός διάλογος», με στόχο να διαμορφωθεί «εθνική γραμμή» στη διαπραγμάτευση!

Η συνάντηση της Κυβέρνησης με ΓΣΕΕ και εργοδότες αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να «βγάλει λάδι» τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες τάχα δεν ζητάνε αυτά που γράφονται στο κείμενο, τα οποία ο υπουργός Εργασίας αποδίδει κατά βάση στο ΔΝΤ.

Οι εργαζόμενοι να προετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο
για να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή επίθεση!

 «Όπως παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων συζητά ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Το "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο" που επικαλείται ο κ. Κατρούγκαλος, έχει επιβάλει στους εργαζόμενους της ΕΕ εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Αυτή την εργασιακή ζούγκλα την οποία διατηρεί και ενισχύει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν στη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν και τις νέες εφιαλτικές αλλαγές στα Εργασιακά, με το 3ο μνημόνιο.

Παρά το ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να χειραγωγήσει το λαϊκό κίνημα, πρέπει να γνωρίζει ότι αν τολμήσει να φέρει νέο πακέτο μέτρων και να βάλει χέρι στο συνδικαλιστικό νόμο και στο δικαίωμα της απεργίας, θα βρει απέναντί της τους εργαζόμενους, που χωρίς εφησυχασμό χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους, να προετοιμάσουν το δικό τους σχέδιο για να αποκρούσουν τη νέα αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση».
12/07/16