Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ανακοίνωση του Σωματείου Λιθογράφων για το εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο του Χαϊδεμένου στον Άλιμο

Συνάδελφοι στην εταιρία Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ

Την Τετάρτη 27/07/16  τα ξημερώματα στο χώρο της παραγωγής στην εκτυπωτική μηχανή KBA στον Άλιμο, συνέβη σοβαρό εργατικό ατύχημα σε συνάδελφο, με αποτέλεσμα να του προκληθεί σωματική βλάβη που θα κρατήσει για μήνες. Η διεύθυνση της εταιρίας, πιστή στην τακτική της να μη δηλώνει τα εργατικά ατυχήματα, έπραξε και αυτή τη φορά το ίδιο, ενώ είχε την υποχρέωση να αναγγείλει το ατύχημα στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής, μέσα σε 48 ώρες.

Τα ατυχήματα που συμβαίνουν, δεν οφείλονται απλά στην απροσεξία και την «κακιά στιγμή», όπως βολεύει κάποιους να λένε. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας για περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο.
Από την πλευρά μας οι εργαζόμενοι, πρέπει πάντα να ιεραρχούμε την ασφάλεια πάνω από όλα, χωρίς να νιώθουμε πίεση για το πόσο γρήγορα θα βγει η δουλειά.

Καλούμε τη Διεύθυνση της εταιρίας Χαϊδεμένος, που τονίζει σε όλους τους τόνους ότι τηρεί τους νόμους, να μας απαντήσει γιατί δεν το έπραξε. Και να μας ενημερώσει για το τι μέτρα ασφάλειας προτίθεται να πάρει για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων. Ζητάμε να πάψει η τακτική της απόκρυψης των εργατικών ατυχημάτων.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής, να συνεργαστεί με τη Διεύθυνση της εταιρίας, διενεργώντας έλεγχο σε κάθε επικίνδυνο μέρος του εργοστασίου, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Συνάδελφοι, φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας, αλλά και προσπάθειας περικοπής εργασιακών δικαιωμάτων, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Η εργοδοσία έχει βρει συμμάχους την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που όχι μόνο νομοθετούν για λογαριασμό τους, αλλά στο όνομα του ¨συμμαζέματος¨ του δημόσιου τομέα, έχουν αδυνατίσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
Από κοινού ΕΕ, Κυβέρνηση και Εργοδότες, ετοιμάζουν νέο νόμο για τα εργασιακά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που θα έρθει το Φθινόπωρο.


Μπροστά στα προβλήματα που ζούμε καθημερινά στο χώρο δουλειάς, αλλά και στην επίθεση που έρχεται, οι εργαζόμενοι έχουμε να διαλέξουμε μόνο έναν δρόμο. Αυτόν της συσπείρωσης στο Σωματείο και το ΠΑΜΕ, της οργάνωσης από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς.  Να έχουμε πίστη στη δύναμή μας, γιατί Κυβέρνηση και εργοδοσία, δεν είναι ανίκητοι. Η συλλογική δράση της Εργατικής Τάξης, όχι μόνο μπορεί να τους βάλει εμπόδια, αλλά μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να μετρήσει και κατακτήσεις. 
30/07/16