Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε τα δικαιώματά της, από την εταιρία New Start


Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καταγγέλλουμε την αυταρχική στάση της διοίκησης της εταιρίας New Start.
Στο υποκατάστημα της εταιρίας New Start στη Βάρη η εργοδοσία αδιαφορεί πλήρως για την εργατική νομοθεσία και υπάρχει γενικευμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως προκύπτει από καταγγελίες συναδέλφων οι εργαζόμενοι απασχολούνται συστηματικά πέραν του ωραρίου τους, χωρίς όμως να πληρώνονται όπως ορίζει ο νόμος. Συνάδελφοι γραφίστες δεν είναι δηλωμένοι με την ειδικότητά τους, ενώ παράλληλα δεν δηλώνονται τα χρήματα που παίρνουν με αποτέλεσμα να έχει επίπτωση στον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Το πρόβλημα αναδείχτηκε, όταν μία εργαζόμενη, τόλμησε να διεκδικήσει το αυτονόητο! Δηλαδή να εργάζεται 5ήμερο 8ωρο όπως είναι δηλωμένη και να πληρώνεται με τα χρήματα που είχε συμφωνήσει. Αυτή η διεκδίκηση ασφαλώς ακούστηκε ξένη σε μία εταιρία που έχει συνηθίσει να αλλάζει τακτικά τους εργαζόμενους δίνοντας τους μισθούς στα όρια της Γενικής Εθνικής ΣΣΕ.
Για παραδειγματισμό λοιπόν η Διεύθυνση της εταιρίας ανακοίνωσε την απόλυση της συναδέλφισσας, φοβούμενη να μη γενικευτεί η διεκδίκηση για όσα δικαιούνται και από άλλους εργαζόμενους. Θέλησε να επιβάλει τη λογική του «Σκάσε και δούλευε».
Επιχείρησε μάλιστα, ασφαλώς χωρίς επιτυχία, να παρεμποδίσει στο Σωματείο Λιθογράφων να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους, απειλώντας με αστυνομίες, μηνύσεις και άλλα τέτοια κωμικά.
Λογάριασαν όμως χωρίς να πάρουν υπ όψη τους ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι μόνοι τους. Έχουν στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου που δεν ανέχονται τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων. Είτε είναι μικρή η επιχείρηση είτε μεγάλη, υποχρεούται να εφαρμόζει τουλάχιστον τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Η εργοδοτική ασυδοσία είναι κάτι που μπορεί από τους μηχανισμούς του κράτους να μένει κρυφό, αλλά το Σωματείο Λιθογράφων θα το επιβάλει εδώ, όπως έκανε και αλλού.
Καλούμε λοιπών τη διεύθυνση της εταιρίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη και τρομοκρατική απόλυση. Διαφορετικά θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσον και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης όπως οφείλουμε.

Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους να μην φοβηθούν και συλλογικά μαζί με το Σωματείο να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Η πείρα άλλωστε έχει δείξει πως όταν η εργοδοσία βλέπει να κάνεις υποχωρήσεις, την ανοίγει η όρεξη για να ζητάει συνεχώς περισσότερα.
 12/07/16