Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

Απαιτούν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους  Καμία απάντηση από υπουργείο Εργασίας και εργοδοσία 


Από την κινητοποίησηΑπό την κινητοποίηση
Χωρίς το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας να δώσουν καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων στο πρακτορείο Τύπου «Ευρώπη», πραγματοποιήθηκε ακόμη μια τριμερής συνάντηση τη Δευτέρα 02/10/17 το πρωί.
Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών,συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, καθώς η μεθόδευση της εργοδοσίας να οδηγήσει την επιχείρηση σε πτώχευση απειλεί να τους πετάξει στην ανεργία. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και πλέον φτάνουν τους 2,5 μήνες, τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και άλλα μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου και της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Από τη μία, τα πρακτορεία «Ευρώπη» και «Άργος» παρέστησαν στην τριμερή απλά και μόνο τυπικά, μέσω των νομικών τους συμβούλων, που αρκούνταν να απαντούν πως «δεν γνωρίζουν» και «δεν μπορούν» να απαντήσουν στα ζητήματα που τέθηκαν. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης της «Ευρώπης» έχει οριστεί στις 8 Νοέμβρη. Από την άλλη, η υπουργός Εργασίας περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές πως το υπουργείο «εξετάζει» τα αιτήματα των απλήρωτων εργαζομένων.
Την «περίοδο χάριτος» που δίνει η κυβέρνηση στην εργοδοσία κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος του σωματείου στα πρακτορεία και της Ομοσπονδίας του κλάδου. Υπογράμμισε ότι στόχος της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν εργοδότες και κυβέρνηση είναι να «ξεμπερδέψουν» με τα εργασιακά δικαιώματα και να επεκτείνουν το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας συνολικά στα πρακτορεία. Έτσι, εξήγησε πως η «επόμενη μέρα», είτε με τη «νεκρανάσταση» της «Ευρώπης» είτε με τη σύσταση νέου πρακτορείου, θα φέρει επίθεση και στους εργαζόμενους στο «Άργος». «Θα τους βάλουμε δύσκολα, θα διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα», κατέληξε προσθέτοντας πως το σωματείο θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.
Να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις με ενωμένο και διαρκή αγώνα κάλεσε τους εργαζόμενους ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πτωχευτική διαδικασία, μέσα από την οποία ωφελημένοι βγαίνουν οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες και χαμένοι οι εργαζόμενοι που έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στη λίστα για να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο πρόσφατα απέρριψαν τροπολογία με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε να προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον πτωχευτικό κώδικα. Με ανάλογο τρόπο στη χτεσινή συνάντηση η υπουργός χαρακτήρισε «μνημονιακή δέσμευση» τη μη αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.