Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

Απάντησαν με 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 20/10/17 υπερασπιζόμενοι τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους



Έξω από τις πύλες του πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι, μαζί με το Σωματείο τους, την Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, οι οποίοι περιφρουρούν την απεργία τους, που ξεκίνησε στις 9 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 9 π.μ. το Σάββατο.
Η συμμετοχή στην απεργία και την περιφρούρηση είναι μαζική, ενώ στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν το πρωί ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και το απόγευμα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους. Επίσης, στο πλευρό τους είναι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στο εργοστάσιο «ΑΦΟΙ Βλάχου».
Παράλληλα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την παρουσία της Αστυνομίας τόσο στις πύλες του πρακτορείου όσο και μέσα στο χώρο του εργοστασίου. Ωστόσο, η προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία έπεσε στο κενό.
«Οι εργαζόμενοι σε "Ευρώπη" και "Άργος" αγωνιζόμαστε για τη δουλειά μας ενάντια σε εκδότες - κυβέρνηση»και «Αρνούμαστε να πληρώσουμε την κρίση σας - Πάρτε πίσω τις απολύσεις», αναγράφουν τα πανό της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον Αύγουστο, όταν έγινε γνωστό πως η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απαιτούν: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με τα δικαιώματά τους, από την «Άργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Όχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, σύμφωνα με δηλώσεις της εργοδοσίας της «Άργος», από το 40% που είχε στο μερίδιο της αγοράς έχει πια το 100% που σημαίνει περισσότερο από υπερδιπλασιασμό της δουλειάς.
Όμως δεν αυξήθηκε αντίστοιχα και το προσωπικό. Στο «Άργος» δουλεύουν 70 «μόνιμοι» εργαζόμενοι στη διανομή και στις επιστροφές και προστέθηκαν και άλλοι 70 οι οποίοι όμως ασχολούνται μέσω τεσσάρων εργολάβων και με χειρότερους όρους από τις ήδη άσχημες συνθήκες που δουλεύουν οι «μόνιμοι». Ενδεικτικά οι «μόνιμοι» αμείβονται με μισθούς ενώ οι υπόλοιποι ωρομίσθιο.

Ωστόσο και στους ίδιους τους εργολαβικούς υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κατηγορίες. Κάποιοι αμείβονται με 3 ευρώ την ώρα και πολλοί είναι απλήρωτοι δύο μήνες. Κάποιοι με 4 ευρώ την ώρα και κάποιοι με 10% χαμηλότερα από την ΣΣΕ.
Επίσης, καθημερινό φαινόμενο για «μόνιμους» και εργολαβικούς εργάτες είναι οι υπερωρίες, αλλά και η 6ήμερη εργασία, ενώ μέχρι και πολύ πρόσφατα υπήρχαν και φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας.