Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου







 ΕΡΩΤΗΣΗ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Για το κλείσιμο της κυτιοποιίας «FIMI PACK» στην Παλλήνη.

Η εργοδοσία της κυτιοποιίας «FIMI PACK» στην Παλλήνη, στις 18 Ιούνη έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συνάντησαν αλλαγμένες τις κλειδαριές και τη διεύθυνση του εργοστασίου εξαφανισμένη.
Η εργοδοσία κλείνοντας το εργοστάσιο, δεν προχώρησε σε καμιά απόλυση. Οι 110 εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Είναι στο δρόμο χωρίς κανένα εισόδημα και δυνατότητα να μπούνε στο ταμείο ανεργίας. Απειλούνται να μην πάρουν τίποτα από τα οφειλόμενα 10 μηνών και τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα με την εφορία, μιας και δεν έχουν δοθεί στους περισσότερους βεβαιώσεις αποδοχών για τη φορολογική δήλωση. Δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται να ξανανοίξει η εταιρία με την ίδια ή με άλλη μορφή.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη φύλαξη του εργοστασίου, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φύγει κάτι από την περιουσία της εταιρίας που έχουν δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα (έχουν καταθέσει  60 άτομα περίπου) ενώ βρίσκονται και σε επίσχεση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση και οι δικηγόροι της εταιρίας στις διάφορες συνα­ντήσεις με τη Σωματειακή Επιτροπή, το Σωματείο και την Ομοσπονδία παραθέτανε διάφορα υποθετικά πλάνα διάσωσης και σχέδιο αποπληρωμής, που ποτέ όμως δεν τηρήθηκε.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα έδειξαν ανοχή και προσέφεραν την εργασία τους χωρίς να πληρώνονται, έκαναν υπομονή με τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις.
Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση, καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, κλείνει τα εργοστάσια. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
                   
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·        Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
·        Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
·        Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Σπύρος Χαλβατζής