Αναζήτηση αυτού του ιστολογίουΗ κυβέρνηση κλείνει τα νοσοκομεία 
Αγ. Βαρβάρας και Πατησίων.

Το Σωματείο Λιθογράφων είναι αποφασιστικά αντίθετο και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους επιχειρεί να κλείσει τα νοσοκομεία Αγ. Βαρβάρας και Πατησίων.

Τα νοσοκομεία αυτά, όπως και τα άλλα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγχωνεύσει ή να κλείσει, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να ενισχυθούν με το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό, διοικητικό, ιατρικό και παραϊατρικό, να αναπτύξουν τμήματα και μονάδες που τους λείπουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών και του Λεκανοπεδίου γενικότερα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εναντιωθούν στο κλείσιμο των συγκεκριμένων νοσοκομείων, όπως και κάθε άλλου νοσοκομείου που η κυβέρνηση κλείνει, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για το κεφάλαιο και η υγεία να αποτελέσει χώρο επενδύσεων και κερδών για το κεφάλαιο.

Μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία να απαιτήσουμε να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας.
Να καταργηθούν τα χαράτσια στα νοσοκομεία και η ιδιωτική υγεία.


Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια για όλο το λαό.

Τίτλοι τέλους για το εργοστάσιο της Βιοχάρτ.


Ακόμα ένα από τα παλιά εργοστάσια του κλάδου, σταμάτησε την παραγωγική διαδικασία. Ο ανταγωνισμός, η ελεύθερη αγορά και η άναρχη ανάπτυξη της οικονομίας κλείνουν και αυτό το εργοστάσιο. Η γενική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, οδήγησε στο κλείσιμο αυτού, όπως και άλλων εργοστάσιων, παρ όλο που παρήγαγε προϊόντα (τετράδια, ντοσιέ κλπ) απαραίτητα για την κοινωνία. Η παραγωγή αυτών των προϊόντων, τώρα γίνεται κυρίως σε χώρες του εξωτερικού όπως η Κίνα, η Τουρκία με μεροκάματα πείνας και ένα πολύ μικρό μέρος στην Ελλάδα. 
Αξίζει να πούμε ότι παρ όλο που τα τελευταία τρία χρόνια η επιχείρηση είχα μεγάλη αναδουλειά, δεν καθυστέρησε τις πληρωμές, δεν έκανε μειώσεις μισθών, ενώ συνέβαλε στο να βρούνε δουλειά στον κλάδο, αρκετοί από τους εργαζόμενους.

29/07/13


Εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Βιοχαρτικής
Το Σωματείο μας, μαζί με την Ομοσπονδία Τύπου &Χάρτου και το ΠΑΜΕ, βρέθηκαν την Παρασκευή 26/07 στο εργοστάσιο της Βιοχαρτικής, για να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές διαδικασίες, απομόνωσαν την πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου που συστηματικά έβαζε πλάτη στα συμφέροντα του εργοδότη, τσακίζοντας τους εργαζόμενους.

 27/07/13
 ΕΡΩΤΗΣΗ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Για το κλείσιμο της κυτιοποιίας «FIMI PACK» στην Παλλήνη.

Η εργοδοσία της κυτιοποιίας «FIMI PACK» στην Παλλήνη, στις 18 Ιούνη έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτο στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συνάντησαν αλλαγμένες τις κλειδαριές και τη διεύθυνση του εργοστασίου εξαφανισμένη.
Η εργοδοσία κλείνοντας το εργοστάσιο, δεν προχώρησε σε καμιά απόλυση. Οι 110 εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Είναι στο δρόμο χωρίς κανένα εισόδημα και δυνατότητα να μπούνε στο ταμείο ανεργίας. Απειλούνται να μην πάρουν τίποτα από τα οφειλόμενα 10 μηνών και τις αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλήματα με την εφορία, μιας και δεν έχουν δοθεί στους περισσότερους βεβαιώσεις αποδοχών για τη φορολογική δήλωση. Δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται να ξανανοίξει η εταιρία με την ίδια ή με άλλη μορφή.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη φύλαξη του εργοστασίου, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φύγει κάτι από την περιουσία της εταιρίας που έχουν δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα (έχουν καταθέσει  60 άτομα περίπου) ενώ βρίσκονται και σε επίσχεση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διοίκηση και οι δικηγόροι της εταιρίας στις διάφορες συνα­ντήσεις με τη Σωματειακή Επιτροπή, το Σωματείο και την Ομοσπονδία παραθέτανε διάφορα υποθετικά πλάνα διάσωσης και σχέδιο αποπληρωμής, που ποτέ όμως δεν τηρήθηκε.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα έδειξαν ανοχή και προσέφεραν την εργασία τους χωρίς να πληρώνονται, έκαναν υπομονή με τις καθυστερήσεις πληρωμών.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις.
Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση, καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, κλείνει τα εργοστάσια. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
                   
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·        Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
·        Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
·        Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Σπύρος Χαλβατζής
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 
ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – φοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την Κυβέρνηση για τις νέες αυξήσεις της ΔΕΗ που επιβάλλει για τα τέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνουν έως και 118%. Την ίδια στιγμή που προκλητικά το μειώνει στους βιομήχανους, ενώ η εργατική οικογένεια δεινοπαθεί και υποφέρει από την τεράστια φοροκαταιγίδα, από τις μειώσεις στους μισθούς, την κατάργηση των ΣΣΕ, το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.
Η Κυβέρνηση αδίστακτα και προκλητικά προχωρά στις νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ. Αυτή είναι η «νέα Ελλάδα» που συχνά πυκνά προπαγανδίζει η Κυβέρνηση με τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, αυτή είναι η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ. Φορτώνουν την εργατική οικογένεια με απίστευτα οικονομικά βάρη προς όφελος του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Όλα τα σωματεία, οι εργαζόμενοι του κλάδου να καταδικάσουμε με κάθε τρόπο αυτή την πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε., κομμάτων του ευρωμονόδρομου και να οργανώσουμε την πάλη σε όλο τον κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, για τα δικαιώματά μας, την ανατροπή αυτής της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να πρωτοστατήσουμε για  όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, να απαιτήσουμε ρεύμα φτηνό για το λαό.

22/7/2013ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδόθηκε και ήδη διατίθεται δωρεάν από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ μπροσούρα με θέμα την πάλη κατά των ναρκωτικών με περιεχόμενο από την πρόσφατη εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν επιστήμονες, θεραπευτικές κοινότητες, σωματεία, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σύλλογοι κατάρτισης, άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού, ομάδες που πήραν μέρος στο φετινό εργατικό τουρνουά του ΠΑΜΕ.

Μέσα στη μπροσούρα περιέχονται οι κεντρικές εισηγήσεις και οι ομιλίες από τους συμμετέχοντες. Η μπροσούρα μαζί με dvd της εκδήλωσης σύντομα θα βρίσκονται στα σωματεία και στις τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ.
 Αθήνα, 24 Ιούλη 2013
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 117 ΑΠΡΙΛΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2013

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε pdf

      
Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο Εξπρές Καλοφολιά
 βρίσκονται απέναντι στην εργοδοσία 
και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τραγική είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους στον όμιλο Καλοφωλιά που εκδίδει και την εφημερίδα “Εξπρές”. Οι εργαζόμενοι “χρηματοδοτούν” τον εκδότη, αφού για τα πέντε τουλάχιστον τελευταία χρόνια πληρώνονται με έναντι του μισθού τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να τους χρωστάει η επιχείρηση αρκετές χιλιάδες ευρώ, να έχει δημιουργηθεί ένα επιζήμιο για την εργατική τάξη παράδειγμα, που δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο κι άλλοι εκδοτικοί όμιλοι και το ακολούθησαν. Σημειωτέον  στη συγκεκριμένη εταιρεία εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ .

Η κατάσταση στην επιχείρηση Εξπρες- Καλοφωλιάς αναδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΕΤΗΠΤΑ  της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ που για χρόνια δεν έκαναν τίποτα, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν τις καθυστερήσεις πληρωμών. Αντίθετα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την αναμονή, χωρίς να οργανώνουν αγώνα. Ακόμα και τώρα, χωρίζουν τους εργαζόμενους σε πολύ και λίγο απλήρωτους, και προκηρύσσουν απεργίες σε τμήματα της παραγωγής του εργοστασίου, αφήνοντας έξω τα τμήματα εκείνα που δίνουν κέρδος στον εργοδότη.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα για το τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται και να απομονώσουν τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών. 

Το Σωματείο Λιθογράφων, θα είμαστε δίπλα στους συναδέλφους 
και θα στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

18/07/13

H Χρυσή Αυγή είναι ορκισμένος εχθρός της εργατικής τάξης

Γράφουν οι χρυσαυγίτες στην ιστοσελίδα τους: «Το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ευνοϊκό απέναντι στις επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι το κράτος τις πολεμά,(...) Η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Φράσεις προερχόμενες από ένα ΔΗΘΕΝ αντισυστημικό μόρφωμα, που μοιάζουν όμως βγαλμένες από τα επικοινωνιακά επιτελεία των άκρως συστημικών κομμάτων της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παίρνουν το μέρος των εφοπλιστών (“...βλέπουμε στον προϋπολογισμό που λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... ε το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά...”, Παναγιώταρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής). Ούτε είναι τυχαία η στήριξή τους στην ΝΔ όταν “η κυβέρνηση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ”. Και φυσικά δεν στήριξε κατά τύχη την “παραχώρηση” της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς (μαζί με την τότε τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)...
Συνάδελφε, η Χρυσή Αυγή πλασάρεται ως πολέμια του συστήματος. Όμως, στην πράξη, το ΥΠΗΡΕΤΕΙ με το παραπάνω! Άλλωστε, πόσο αντισυστημικό θα μπορούσε να είναι κάτι που βγαίνει από τα σπλάχνα του συστήματος;

Οι εργάτες μπορούν και πρέπει να απομονώσουν 
τέτοια στοιχεία όπου εμφανίζονται. 

Ο ναζισμός-φασισμός εκτρέφεται μέσα στον καπιταλισμό με σκοπό να τον υπηρετήσει όταν χρειαστεί. Ο φασισμός δεν έχει λύσεις για τον λαό. Θέλει να τον παραπλανήσει. Στοχοποιεί τους μετανάστες για να κατευθύνει μακριά από την πραγματική της αιτία την δίκαιη οργή των λαϊκών στρωμάτων. Οι χρυσαυγίτες, συκοφαντούν  όσους παλεύουν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και αθωώνουν τους εκμεταλλευτές της, επιβεβαιώνοντας και πάλι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Δεν βγάζουν ΑΧΝΑ για την πραγματική αιτία της κρίσης. Δεν αρθρώνουν λέξη για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που γεννά κρίσεις ανεξάρτητα από τον τρόπο διαχείρισής του. Δεν θα τολμούσαν άλλωστε να εναντιωθούν, στο σύστημα που τους ανάθρεψε και τους συντηρεί...
Δίνουν ελεημοσύνη στην εργατική τάξη για να τη συνηθίζουν να είναι ευχαριστημένη με ένα κομμάτι ψωμί, ενώ τα αφεντικά πλουτίζουν.


Συνάδελφε, αυτός είναι ο φασισμός. Υπηρέτης της άρχουσας τάξης και εχθρός του ταξικού κινήματος. Και δεν αντιμετωπίζεται με “αντιρατσιστικά νομοσχέδια”. Καταδικάζεται μέσα από μαζικές διαδικασίες, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και τον πραγματικό της ρόλο. Καμία ενέργειά τους δε θα μένει αναπάντητη! Κανένας εργάτης να μην δεχτεί ούτε ψωμί, ούτε νερό από χέρι φασίστα. Όπου υπάρχει ισχυρός ταξικός πόλος δε θα τολμάει να εμφανιστεί για να χύσει το δηλητήριο της! Θα πάρει απάντηση από το ταξικό εργατικό κίνημα. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα.

18/07/13
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Ημέρες άδειας: Τον 1ο χρόνο  20 ημέρες
                    Τον 2ο χρόνο 21 ημέρες
                          Τον 3ο χρόνο 22 ημέρες

Τις 3 επιπλέον ημέρες άδειας δηλ. σύνολο 25 εργάσιμων ημερών                          (5 εβδομάδες) δικαιούνται όσοι έχουν προϋπηρεσία στον κλάδο αναλόγως σε ποια Σ.Σ.Ε ανήκουν :

1.      Σ.Σ.Ε  των  ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

Προϋπηρεσία 9 χρόνια στον κλάδο και 12 χρόνια γενικά. Επίδομα άδειας 17/25.

2.      Σ.Σ.Ε  στις ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΟΛΙΚΕΣ-ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΙΚΕΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προϋπηρεσία 8 χρόνια στον κλάδο και 10 χρόνια γενικά. Επίδομα άδειας 19/25 
       
3.      Σ.Σ.Ε  στις ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Προϋπηρεσία 8 χρόνια στον κλάδο και 10 χρόνια γενικά. Επίδομα άδειας 19/25

4.      Σ.Σ.Ε των ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΩΝ

Προϋπηρεσία 5 χρόνια στον κλάδο ή 12 γενικά .Επίδομα άδειας 15/25

Προϋπηρεσία 7 χρόνια στον κλάδο ή 12 γενικά. Επίδομα άδειας  17/25.

Φεύγοντας με άδεια ο εργαζόμενος πληρώνεται την άδειά του (30 ημερομίσθια) και το επίδομα της άδειας του, σύμφωνα με την Σ.Σ.Ε που ανήκει.


Για τους συναδέλφους που είναι σε εκ’ περιτροπής εργασία, η άδεια υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που εργάζονται.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ 

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΕΡΓΕΙ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ  ΠΑΜΕ
 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10:30 πμ.
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ Πλ. ΒΑΘΗ ΣΤΙΣ 10:00 πμ.

Η Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, συνεχίζουν την βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που «τσακίζει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Φέρνουν μέσα στο καλοκαίρι ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να θυσιάσει κι άλλα εργατικά δικαιώματα στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη που έρχεται, μας κρύβουν όμως ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι χτισμένη πάνω σε συντρίμμια εργατικών δικαιωμάτων, πάνω σε μισθούς των 400 €, πάνω σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και πάνω στα εκατομμύρια ανέργους ή στους συνταξιούχους των 300 €. Η ανάπτυξή τους προϋποθέτει την εξαθλίωση τη δικιά μας και των παιδιών μας και αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε!!!

Το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπει νέα μείωση μισθών αφού αυτός θα καθορίζεται σύμφωνα με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος νοσηλείας, φαρμάκων εξετάσεων κλπ. Ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία αφού με τις νέες κλίμακες φορολογίας οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο από το πρώτο ευρώ. Μαζικές απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα με ανάλογο σχεδιασμό και στον Ιδιωτικό, αφού απλοποιείται η διαδικασία της απόλυσης με μείωση ή κατάργηση της αποζημίωσης.

Ο σκοπός των αφεντικών μας και των Κυβερνήσεών του, με όποιο προσωπείο κι αν εμφανίζονται, είναι να «πατήσουν» επάνω σε αυτούς τους νόμους, να κάνουν κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, για να σώσουν την κερδοφορία τους. Για να μας μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται, αλλά να «παραβλέπουν» τα εκατομμύρια των ανέργων, τα κουφάρια των εργοστασίων που έκλεισαν γιατί δεν έδιναν πια κέρδος στο αφεντικό και τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους που που δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση.

Μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ένα δυναμικό ταξικό εργατικό κίνημα. Ένα κίνημα που θα έχει ξεκαθαρίσει με τους κάθε λογής «σωτήρες» που του παρουσιάζονται και του υπόσχονται ότι θα του λύσουν τα προβλήματα. Ένα κίνημα που θα βάλει στην άκρη τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ που «σέρνονται» πίσω από τις λογικές της διαχείρισης και αποδέχονται τις επιδιώξεις των αφεντικών ως αιτήματα των εργατών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου και όχι μόνο, να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργία, στις απεργιακές φρουρές στις πύλες των εργοστασίων. Να οργανώσουν και αυτήν την απεργιακή μάχη με μαζικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αυτοί έχουν μαζί τους την Κυβέρνηση που τους υπηρετεί και τους νόμους της! Εμείς έχουμε το δίκιο μας και τη δύναμη να το επιβάλλουμε. Και μπορούμε να το επιβάλλουμε γιατί εμείς παράγουμε, εμείς δουλεύουμε, εμείς δημιουργούμε τον πλούτο και γι’ αυτό τον διεκδικούμε. Ο νόμος που αναγνωρίζουμε είναι το δίκιο μας!

Ολοι  στην απεργία στις 16 Ιουλίου!
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
 Αττική στην Ομόνοια στις 10:30 πμ.
Προσυγκέντρωση του Κλάδου στην πλ. Βάθη στις 10:00 πμ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ!!!

11-07-2013                      ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                      

                                           7-7-13

- Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί σε πλατιά σύσκεψη όλους τους συναδέλφους απολυμένους που τους χρωστάνε δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.α. και όσους εργάζονται αλλά είναι απλήρωτοι για μήνες και βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013 και ώρα 07.00 μ.μ στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος).

- Επίσης καλούμε τα κλαδικά Σωματεία απ’ όλους τους κλάδους της Βιομηχανίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, να συμμετέχουν καλώντας τα μέλη τους αυτούς τους χώρους.

Στόχος μας είναι να συντονίσουμε την προσπάθεια και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες για την οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων από επιχειρήσεις που έκλεισαν, που βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος, που είναι μήνες χωρίς δουλειά, που δεν πληρώνονται. Να αναδείξουμε το πρόβλημα, τις αιτίες του και τη διέξοδο και παράλληλα να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων αιτημάτων για αυτούς τους εργαζόμενους που θα το προβάλουμε και θα το παλέψουμε από κοινού, όλα τα κλαδικά συνδικάτα με τους εργαζόμενους από τους χώρους αυτούς.

Πάρτε όλοι μέρος στη σύσκεψη την Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 07.00 μ.μ 
στην αίθουσα του συνδικάτου Οικοδόμων
(Βερανζέρου 1,Πλατεία Κάνιγγος)

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο γεν. Γραμματέας
          Σακκάς Λεωνίδας                                                                Αργυρίου ΓιάννηςΠανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου Χάρτου ΜΜΕ & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος Αθήνα τηλ.210-5223756,fax210-5223721
Panelladiki-enosi-lithografon-blogspot.com

Ανακοίνωση

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη 16/07/13
και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια
Προσυγκέντρωση του κλάδου 10:00 στο Σωματείο Πλ. Βάθη.

Κατατέθηκε στη βουλή, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο- οδοστρωτήρας για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το πολυνομοσχέδιο ενσαρκώνει τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την Τρόικα. Εκτός από το τσάκισμα του δημόσιου τομές με άλλες 15000 απολύσεις και διαθεσιμότητες, περνάει ρυθμίσεις που αφορούν τον κατώτατο μισθό τις περικοπές στην υγεία και νέα φορολογικά μέτρα.

1) Στην ευθύνη της κυβέρνησης περνά οριστικά η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2017, ο οποίος και θα εξαρτάτε άμεσα από την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η αστική τάξη και η κυβέρνησή τους, θέλουν να απαλλαγούνε από κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, όχι μόνο σε κλαδικό επίπεδο, όπως κάνανε μέχρι τώρα, αλλά και γενικότερα. Μαζί με τον κατώτατο μισθό, δίνεται δώρο στους εργοδότες νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 3.9%.

2) Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώνεται το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγεται φορολογική κλίμακα κλοπής για μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 φορολογικά κλιμάκια που διαμορφώνονται ως εξής:
22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
32% για το εισόδημα από 25.000 έως 42.000 ευρώ.
42% για τα επιπλέον ποσά.
Καταργεί κάθε αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα να καθιερώνεται η επιβολή φόρου από το πρώτο κιόλας ευρώ εισοδήματος.
Καταργεί τις εκπτώσεις για τα παιδιά, δηλαδή τη μείωση του φόρου που ίσχυε ανέκαθεν για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

3) Για τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει πρόβλεψη για πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια και φυσικοθεραπείες. Προβλέπει ότι οι μηνιαίες δαπάνες για αυτές τις εξετάσεις καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

Μπροστά στα νέα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή μας, είναι ανάγκη να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, την ΕΕ και την μεγαλοεργοδοσία. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τις δυνάμεις στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που καλούν σε απεργία. Αυτοί δεν θέλουν την επιτυχία της. Η απεργία είναι σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κράτος των μονοπωλίων. Η επιτυχία μίας απεργίας δεν πραγματοποιείται με συνθήματα και επίδειξη αγωνιστικού ακτιβισμού.

Αυτοί που σήμερα λεκτικά σηκώνουν την παντιέρα, δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με αυτή την πολιτική. Είναι στην ίδια όχθη με τα αφεντικά, υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και των μειωμένων απαιτήσεων. Είναι απεργοσπάστες στο χώρο τους δεν παίρνουν μέτρα οργάνωσης των απεργιών, δεν μένουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων, αλλά κρύβονται πίσω από δήθεν δυναμικά συνθήματα και λόγους. Δεν πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, δεν συμβάλουν στην συζήτηση, στην οργάνωση και στον ξεσηκωμό των εργαζομένων.

Το Σωματείο Λιθογράφων και το ΠΑΜΕ έχουμε ξεχωρίσει τη θέση μας από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ξέρουμε ότι μία απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, που προκαλούν το φόβο στους συναδέλφους. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή! Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη 16/07/13
και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια
Προσυγκέντρωση του κλάδου 10:00 στο Σωματείο Πλ. Βάθη

 10/07/13


 Έκλεισε η εταιρεία ΔΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΕΒΕ
αφήνοντας χωρίς δουλειά 40 εργαζόμενους.

Ο εργοδότης χρωστούσε στους εργαζόμενους αρκετά μηνιάτικα.Οι εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη υπομονή με τις καθυστερήσεις πληρωμών.Παράλληλα είχαν υποστεί μειώσεις από την εργοδοσία μέσω της εκβιαστικής υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα το επιχείρημα της διοίκησης της εταιρείας ήταν, «δεχθείτε τις μειώσεις για να μπορώ να σας πληρώνω κανονικά από το Σεπτέμβρη».
Το αποτέλεσμα ήταν και μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις πληρωμών, οι οποίες από το προπερασμένο Μάρτιο έως και σήμερα συνολικά να έχουν φτάσει τους 6 μήνες και πλέον. Η επιβίωση όλων των συναδέλφων είχε γίνει αφόρητη. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν απλήρωτα δάνεια στις τράπεζες, άλλοι χρωστάνε ενοίκια.
Όσοι εργαζόμενοι έκαναν από νωρίς ασφαλιστικά μέτρα πήραν τα δεδουλευμένα τους και ένα μέρος της αποζημίωσης. Στους υπόλοιπους χρωστάει ακόμα δεδουλευμένα και ολόκληρη αποζημίωση.

Η ελεύθερη αγορά κι ο ανταγωνισμός
που μας παρουσιάζουν ως αγαθά του συστήματος,
έκλεισαν και αυτήν την εταιρεία
αφήνοντας στο δρόμο 40 οικογένειες.
06/07/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

Για την καταγγελία της ΣΣΕ στα βιβλιοδετία
 
Συνάδελφοι-ισσες,
Οι εργοδότες βιβλιοδέτες προχώρησαν σε καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στα αμιγή βιβλιοδετεία . Βέβαια αυτή η κίνηση έρχεται ως συνέχεια της καταγγελίας και άλλων συμβάσεων που υπογράφει το σωματείο και η ομοσπονδία με τις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΜΕΕ-Λιθογράφοι κλπ). Έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση ουσιαστικά της ΕΓΣΣΕ και της γενικευμένης επίθεσης ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΕΒ-ΤΡΟΙΚΑ-Ε.Ε. στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της χώρας μας.
Η Σ.Σ.Ε. των εργαζομένων στα βιβλιοδετεία εξασφαλίζει ,όπως και οι υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις , το ελάχιστο ημερομίσθιο για όλες τις ειδικότητες καθώς και μια σειρά από θεσμικές κατακτήσεις συνθηκών εργασίας , υγιεινής και ασφάλειας , ένα σύνολο δηλαδή από μίνιμουμ δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Με την κατάργηση της σύμβασης , όλα αυτά παύουν να ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους και διαμορφώνεται ένα νέο εργασιακό καθεστώς με συνθήκες άθλιες για όλους τους εργαζόμενους. 
Δίνεται ένα επιπλέον χτύπημα στη ζωή του κάθε συναδέλφου αφού αυτό συνοδεύεται από τα χαράτσια, τη φοροληστεία , την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση ώστε να αποδέχεται την όποια επίθεση αδιαμαρτύρητα.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τι τελικά σημαίνει ανάπτυξη, με ποιους όρους και για ποιους. Να καταλάβουν ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, των συλλογικών συμβάσεων ,όλων των κατακτήσεων είναι υπόθεση των ίδιων και της οργανωμένης δράσης τους, μαζικά ,μέσα από το σωματείο και καθημερινά στον τόπο δουλειάς όπου εφαρμόζονται όλες οι αντεργατικές πολιτικές. Τώρα να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σε κάθε βιβλιοδετείο! Να μην παρασυρθούν από φανφάρες και διάφορους «μεσίες» συστημικούς και μη ότι τα προβλήματα θα λυθούν από « ικανές κυβερνήσεις». Τη λύση τη δίνει ο οργανωμένος αγώνας. Και το σωματείο μας όπως έχει αποδείξει όλα τα χρόνια βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μαζί με όλους τους εργάτες!
 
05/07/13

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΗ -  ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΡΑ 20:00 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ε.Ε - ΤΡΟΪΚΑ 
                                                                                                               
Συναδέλφισσες- φοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ μαζί με όλες τις ταξικές, εργατικές οργανώσεις της εργατικής τάξης την Πέμπτη 11 Ιούλη, στο Σύνταγμα και αντίστοιχα σε όλες τις πόλεις της χώρας μας.
Καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν απόφαση συμμετοχής, να οργανώσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια μαζί με το ΠΑΜΕ στην Πέμπτη 11 Ιούλη.
Η Κυβέρνηση με τη μορφή πολυνομοσχεδίου, φέρνει νέο, αντεργατικό οδοστρωτήρα αντιλαϊκών μέτρων τις επόμενες μέρες για να ψηφιστούν στη Βουλή, με στόχο να δώσουν νέο πλήγμα στους μισθούς μας, στις συντάξεις. Προωθούν την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, της Κυριακάτικης  αργίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Προετοιμάζουν νέα λουκέτα, όπως στην ΕΡΤ, σε δεκάδες οργανισμούς κοινής ωφέλειας του δημοσίου, πετώντας στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους. Οι καταστροφικές επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά για όλους τους εργαζόμενους που αξιοποιούν τις υπηρεσίες τους.  Θέλουν να επιβάλουν νέα δεσμά στη συνδικαλιστική δράση, βάζοντας ισχυρά εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία τρομοκρατώντας παράλληλα με ανταπεργία των εργοδοτών με το λεγόμενο λοκ άουτ που θα νομοθετήσουν.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο την πέφτουν σαν τα αρπακτικά πάνω στο ήδη λεηλατημένο εργατικό εισόδημα, την ίδια στιγμή προκλητικά μειώνουν τη φορολόγηση στο κεφάλαιο μέσα από το ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο. Τσακίζουν διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων και παράλληλα δίνουν απλόχερα δώρα στο κεφάλαιο, να ξεπεράσει την κρίση που τα κέρδη του προκάλεσαν, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. 
Συνάδελφοι,
Κυβέρνηση, Ε.Ε.,  ΔΝΤ με τη βοήθεια των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έχουν περάσει την αντιλαϊκή θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης και συνεχίζουν με ένταση να τη σφίγγουν. Κρύβουν επιμελώς με ψέματα την εφιαλτική πραγματικότητα που μας έχουν επιβάλλει, με τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους, φτιάχνουν το άσπρο μαύρο καθημερινά και όταν αυτό δεν φτάνει έρχεται η καταστολή,  «ο νόμος και τάξη».
Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή, καμία αναμονή. Κάθε σωματείο, κάθε τίμιος συνδικαλιστής, ο κάθε εργαζόμενος, όλοι μαζί έχουμε την ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, που υποφέρουν, απέναντι στην εργατική τάξη του κλάδου συνολικότερα.
Να ξεσηκωθούμε, να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάρουμε μέρος στο συλλαλητήριο, με στόχο να κλιμακώσουμε την πάλη και μέσα στο καλοκαίρι, μα κυρίως από Σεπτέμβρη να βάλουμε εμπόδια στη συνεχιζόμενη αντεργατική επέλαση.
Να κινηθούμε ενιαία, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας σε κοινή δράση και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να δεχθεί πλήγματα η πολιτική της Κυβέρνησης – ΕΕ, η πολιτική της άλλης διαχείρισης του καπιταλισμού που προετοιμάζουν με το ΣΥΡΙΖΑ, σε ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Προσυγκέντρωση του κλάδου για την Αττική, Ομόνοια, 7.30 μ.μ. 5/7/2013

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΟΛΟΥ 104 – ΑΘΗΝΑ 10564
ΤΗΛ. 6944965082

Αθήνα 2 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χθες, 1η Ιουλίου, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία ενημερωθήκαμε με κοινή ανακοίνωση από τις δύο εταιρείες, ότι η Συλλογική μας Σύμβαση έληξε τον Φεβρουάριο του 2013 και ότι πλέον διατηρούν το δικαίωμα να περικόψουν επιδόματα και παροχές που αυτή προβλέπει. Μάλιστα μας πληροφορούν ότι μας κάνουν και χάρη που δεν  έχουν εφαρμόσει ακόμα αυτό τους το δικαίωμα.
Δεν εκπλησσόμαστε από το γεγονός ότι οι κατά τα άλλα «ανταγωνίστριες» εταιρείες, βρήκαν κοινό τόπο και χώρο δράσης στην περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήταν ζήτημα χρόνου και είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό,  να εκμεταλλευθούν το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι Κυβερνήσεις τους. Καταφεύγουν στους νόμους που όμως σε αυτήν την περίπτωση, ούτε αυτοί φτάνουν. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από που βγαίνει ότι Σύμβασή μας έληξε στις 14/02/2013, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, όταν οι ίδιοι έχουν υπογράψει ότι λήγει στις 31/12/2009.
Συγκεκριμένα στην πρώτη σελίδα της Σύμβασης, στο Άρθρο 1 λέει:
«Οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα (γενικά και κατά ειδικότητα) και οι λοιποί όροι εργασίας όλων των υπαγόμενων στην ΣΣΕ αυτή μισθωτών καθορίζονται από 1-1-2009 έως και 31-12-2009 ως εξής:…»
Από τα παραπάνω προκύπτει η Συλλογική μας Σύμβαση που έληξε στις 31/12/2009 έχει μετατραπεί σε ισχυρή ατομική με όλους του όρους που προβλέπει αυτή και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς.
Όμως όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι νομικοί.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση σε μισθούς, επιδόματα και παροχές που προβλέπονται στην Συλλογική Σύμβαση. Ξεκάθαρος στόχος της ανακοίνωσης των δύο πρακτορείων είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να περάσει τη λογική του «μικρότερου κακού» και να «σπρώξει» περισσότερους συναδέλφους στην έξοδο.
Η διοίκηση του Σωματείου είχε σαν στόχο στην υπογραφή νέας ΣΣΕ που να διασφαλίζει τουλάχιστον τα μέχρι τώρα δικαιώματα και παροχές. Σήμερα αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό και επίκαιρο και είμαστε αποφασισμένοι να το επιβάλλουμε. Απαιτούμε λοιπόν από τις δύο εταιρείες να ορίσουν άμεσα την επόμενη συνάντηση που θυμίζουμε ότι εκκρεμεί από τον Απρίλιο.
Στην πρώτη συνεδρίασή της η νέα διοίκηση του Σωματείου αποφάσισε:
1.     Ενημέρωση των συναδέλφων με περιοδείες.
2.     Άμεση συνάντηση με τις διοικήσεις των δύο πρακτορείων.
3.     Την κήρυξη στάσης εργασίας την Πέμπτη 04/07/2013 με ταυτόχρονη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων μέσα στους χώρους δουλειάς.
         Συγκεκριμένα:

Στην ΑΡΓΟΣ στάση εργασίας από 04:00 έως 06:00 για την πρωινή βάρδια και 11:00 έως 13:00 για τις υπόλοιπες.
Στην ΕΥΡΩΠΗ στάση εργασίας από 08:00 έως 10:00 για όλες τις βάρδιες.

Μαζί να αποφασίσουμε πως θα οργανώσουμε τον αγώνα μας και παράλληλα να στείλουμε μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στις επιδιώξεις των αφεντικών μας και του κράτους τους, που σαν στόχο έχουν να φορτώσουν την κρίση τους στις δικές μας πλάτες, θεωρώντας προκλητικά ως «εργασιακό κόστος» τους μισθούς και τα δικαιώματά μας.
Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας, θα έχουμε την στήριξη και την βοήθεια από όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου και όχι μόνο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε θέση!!!

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ,
 ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Λιθογράφων
συμμετείχε στο σεμινάριο από τη UNI EUROPA GRAPHICAL που πραγματοποιήθηκε στο ESHER της Μ. Βρετανίας


Στις 19 και 20 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο ESHER της Μ. Βρετανίας σεμινάριο  με εκπροσώπους –μέλη διοικήσεων σωματείων του κλάδου των γραφικών τεχνών το οποίο διοργανώθηκε από τη UNI EUROPA GRAPHICAL. Το  θέμα του σεμιναρίου αφορούσε  τα ευρωπαϊκά εργασιακά συμβούλια και το συντονισμό τους με τα συνδικάτα του κλάδου απέναντι σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Το σωματείο μας προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το σεμινάριο με δύο μέλη της διοίκησης. Κατά τις εργασίες του σεμιναρίου αναπτύχθηκε συζήτηση με παραδείγματα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αυθαιρεσίας της εργοδοσίας μέσα από τη διαβούλευση με εκπροσώπους  των εργαζομένων και την κάθε εταιρεία. Τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας , αφού έδωσαν μια εικόνα του τι συμβαίνει στο κλάδο των γραφικών τεχνών στην Ελλάδα, επισήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με το πρόσχημα της κρίσης και τις συνολικότερες ανατροπές  που γίνονται στο εργασιακό καθεστώς. Κυρίως όμως, στάθηκαν στον τρόπο που δίνεται ο αγώνας μέσα στους χώρους δουλειάς ,στα συμπεράσματα που βγάζουν οι εργαζόμενοι  από αυτή τη διαδικασία αλλά και από την ύπουλη και βρώμικη επίθεση των εργοδοτών ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργάτες με τους αγώνες τους. Ξεκαθάρισαν τη διαφορετική, την ταξική γραμμή που βάζουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα κόντρα στο μπλοκ Κυβέρνησης -ΕΕ-Εργοδοτών και τη λογική ότι μπορούμε να τα βρούμε εργοδότες και εργάτες μέσα από διάλογο.«Παλεύουμε να ανατρέψουμε τους εργοδότες και το σύστημά τους με όποια κυβερνητικά  χρώματα κι αν το στολίζουν!» ανέφεραν στο κλείσιμο της τοποθέτησής τους οι συνάδελφοι.

01/07/13