Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Με μεγάλη συμμετοχή η απεργία στα Πρακτορεία Τύπου
Εξαιτίας της κινητοποίησης, 
καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε χτες



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 15/07. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, που αποφασίστηκε μέσα από Γενική Συνέλευση και κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, άγγιξε πολύ υψηλά ποσοστά και είχε ως αποτέλεσμα καμιά εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει χτες. Ο «Ριζοσπάστης» είχε ανακοινώσει ότι δε θα κυκλοφορήσει, σαν έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών.
Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία Σύμβαση, η οποία έληξε στο τέλος του 2009, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να προχωρήσει το περασμένο φθινόπωρο σε περικοπές επιδομάτων και μισθών.
Από το βράδυ της Τρίτης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και απεργιακές φρουρές έξω από τα πρακτορεία «ΕΥΡΩΠΗ» και «ΑΡΓΟΣ». Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, του Σωματείου Λιθογράφων, της Σόφτεξ, του κλαδικού των Χαρτεργατών και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.
Από την περιφρούρηση της Απεργίας
τα μεσάνυχτα της Τρίτης
Το σωματείο των εργαζόμενων στα Πρακτορεία, χαιρετίζει τους απεργούς, που «έδειξαν με μεγάλη αποφασιστικότητα την θέλησή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους». Το ΔΣ θα συνεδριάσει άμεσα και θα αποφασίσει για την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

«Η συσπείρωση και η ενότητα γύρω από το σωματείο που έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι, είναι σημαντικό όπλο στην κλιμάκωση του αγώνα για να σπάσουν την εργοδοτική άρνηση και αδιαλλαξία να επιβάλλουν το δίκιο τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Προσθέτει πως ο αγώνας τους έχει γενικότερη σημασία για τον κλάδο και την προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία για να αναπτυχθούν αγώνες για την υπογραφή ΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση την απεργία. Συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση και αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση. Συσπειρώθηκαν στο σωματείο τους και στην προσπάθειά του για την προετοιμασία της. Οργάνωσαν τη συμμετοχή τους και έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης.
Τα δύο πρακτορεία τηρούσαν τη Σύμβαση μέχρι το φθινόπωρο του 2013, οπότε με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι διατηρούν το δικαίωμα να περικόψουν μισθούς και επιδόματα. Η «ΕΥΡΩΠΗ» προχώρησε σε μονομερείς και αυθαίρετες περικοπές, με μειώσεις 10% - 15%. Παρά το γεγονός ότι τα δύο πρακτορεία θέλουν να παρουσιάζονται ως ανταγωνιστές, είναι φανερό ότι ακολουθούν κοινή γραμμή και τα «βρίσκουν» μια χαρά όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίσης, στον κλάδο διευρύνεται η δραστηριοποίηση εργολάβων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Το σωματείο έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν κι αυτοί οι εργαζόμενοι στον κοινό αγώνα, ενάντια στα κοινά προβλήματα.

17/07/14