Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης στους ασφαλισμένους λιθογράφους και τεχνικούς τύπου  στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.


Στις 30/06/14 συζητήθηκε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τους ασφαλισμένους λιθογράφους και τεχνικούς τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη και εύστοχα παρουσίασε ο Χτήσρος Κατσώτης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τον ν.1186/81 προβλεπόταν για τους εργαζόμενους που δούλευαν σε εφημερίδες κλπ. μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 3,60% για να συνταξιοδοτηθούν βάσει των ρυθμίσεων, των διατάξεων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αυτό με τον ν. 4075/2012 καταργήθηκε και στη θέση του προβλέφθηκε ρύθμιση ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται για κάθε χρόνο ασφάλισης, σαράντα πέντε ημέρες επιπρόσθετα, επειδή καταργήθηκε η εισφορά του 3,60% για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ενώ λοιπών η κυβέρνηση με νόμο κατήργησε το 3,60% για τους εργοδότες, δηλαδή υλοποίησε το ένα μέρος, το άλλο μέρος, που αφορούσε τους εργαζόμενους, το να δικαιωθούν σαράντα πέντε μέρες ακόμη ανά ημερολογιακό έτος για τη σύνταξή τους, δεν το έχει υλοποιήσει.

Μέσα από την απάντησή του ο υφυπουργός εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης για άλλη μία φορά δεν έδωσε λύση. Παρ όλο που με διάφορες αοριστολογίες δήλωσε υποκριτικά την κατανόηση του στους εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει το νόμο που είναι ψηφισμένος. Μάλιστα ανέφερε ότι χρειάζεται οικονομική μελέτη για να δει το ταμείο αν συμφέρει οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια με τη δουλειά τους χτίσανε το ταμείο, να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.
Είναι ξεκάθαρο πως ο υπουργός της κυβέρνησης και οι διορισμένοι από αυτήν στη Διοίκηση του ταμείου, έχουν ξεκάθαρα στις προτεραιότητές τους την υπεράσπιση των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεκδοτών και καρφί δε τους καίγεται για τους εργαζόμενους που υποφέρουν.


Το Σωματείο Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου θα συνεχίσουμε την πάλη για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων ότι εμπόδια και αν συναντάμε. Είναι ανάγκη όμως και όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου δα καταλάβουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος τους πολεμάει και να πάψουν να έχουν ελπίδες ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους έτσι απλά με υπουργικές αποφάσεις. Η πείρα του εργατικού κινήματος, έχει δείξει πως για να αποσπάσουμε την όποια κατάκτηση πρέπει μαζί με τις συναντήσεις των θεσμικών οργάνων, να υπάρχει μαζική οργάνωση της πάλης από όλο τον κλάδο.

07/07/14