Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

     
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση 
από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, 
γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας 
αφορά όλο τον ελληνικό λαό.


Η συγκυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. την Τρόικα και τους μονοπωλιακούς ομίλους, με το νομοσχέδιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και το ξεπούλημα του 30% της ήδη μετοχοποιημένης ΔΕΗ, οδηγούν όλους τους εργαζόμενους και το λαό, σε κατάσταση  «ενεργειακής φτώχειας». Οδηγώντας ακόμα περισσότερες οικογένειες στην απόγνωση και στο σκοτάδι που ήδη βιώνουν δεκάδες χιλιάδες, λόγω όλων των αντιλαϊκών μέτρων εξόντωσης που έχουν παρθεί εναντίων του και ακολουθούν ακόμα περισσότεροι με καταιγιστικό ρυθμό, την απάνθρωπη και αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα της προόδου και της ανταγωνιστικότητας. Πρόοδος το ότι κόσμος και κοσμάκης δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα. Πρόοδος το ότι σε χιλιάδες οικογένειες καθημερινά στέλνονται τα ιδιωτικά συνεργεία τον εργολάβων της ΔΕΗ να κόψουν την ηλεκτροδότηση γιατί χρωστούν.

Περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ χρωστούσαν το 2013 στη ΔΕΗ νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης, τα οποία και ενοποιήθηκαν προς τα πάνω, και με αύξηση από 1ης Ιουλίου της τάξης του 11%.
«Η επιλογή του μοντέλου της "Μικρής ΔΕΗ" αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας» αναφέρεται από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. και παραδέχεται πως η απελευθέρωση των αγορών σημαίνει ότι η ενέργεια, ο λιγνίτης το νερό πρέπει να γίνουν εργαλεία παραγωγής κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
·  Από τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, όταν πια η ΔΕΗ δούλευε υπό το καθεστώς της ιδιωτικοποίησης του 49% των μετοχών της, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν μέσα στην τριετία το 25%.
·  Η ήδη μετοχοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχει επιβάλει περίπου 15 ανατιμήσεις (!) στα τιμολόγια της από το 2008 και μετά που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.
·  Για τα λαϊκά στρώματα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της KWH πάνω από 80%, τεράστιες αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, κυρίως για να επιδοτούνται οι ιδιώτες επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
·  Για τους εργαζομένους του κλάδου έχουμε σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού, από 36.000 σε 18.500. Έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί, νοικιασμένοι. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δουλεύει στα νέα εργοστάσια που φτιάχτηκαν και στις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας. Οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 40%, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα.



Γι αυτό ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καταργηθεί το πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Να σταματήσει οι ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζόμενων. Η απεργία είναι όπλο όλου του λαού απέναντι στην πολιτική που τον «σκοτώνει». Αν καταθέσει αυτό το όπλο, αν δεν το στηρίξει, αν το καταθέσει, αν το παραδώσει, τότε θα πάει «άκλαυτος».
Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης της ΔΕΗ, αλλά όλο το λαό, όλο το εργατικό κίνημα. Επιβάλλεται να ενισχυθεί η δράση στους χώρους δουλειάς για την αποτροπή του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως να ενισχυθεί η πάλη του λαού κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά ενάντια στο πλαίσιο της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου.
Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί.


Καμία αναμονή στα σχέδιά τους, να μας ρίξουν στα πιο ανήλιαγα σκοτάδια του σάπιου εκμεταλλευτικού τους συστήματος, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους και τροφή για τα κέρδη τους. Και δεν θα σταματήσουν εδώ, αν δεν αποφασίσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα να υψώσει το ανάστημα του για να τους σταματήσει όσο είναι καιρός ακόμα.