Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Τόλης,  πρόεδρος

της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου 

στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" την Κυριακή 12/10/14     



Η δουλειά για το πανελλαδικό συλλαλητήριο 
επιδρά σε όλα τα μέτωπα πάλης
***
-- Πώς προχωράνε οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή του κλάδου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ;
-- Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας έγκαιρα αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου στη δίμηνη καμπάνια και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Αυτή η απόφαση, κάνουμε προσπάθεια να γίνει υπόθεση των σωματείων, των εργαζομένων του κλάδου, ξεπερνώντας αδυναμίες, εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, σε αντιπαράθεση με τη λογική της ανοχής στα όσα βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι, της συναίνεσης και της αναμονής για λύσεις από τα πάνω, από μια άλλη κυβέρνηση και διαχείριση.
Διοργανώσαμε συσκέψεις των σωματείων στην Αττική και στην επαρχία, όπου έχουμε δυνάμεις ως κλάδος. Συνδυάσαμε αυτές τις συσκέψεις με περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειά.
Αναδείξαμε τη σημασία που έχει σήμερα να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων και ανέργων του κλάδου για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν και οξύνονται λόγω της κλιμακούμενης αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης. Ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεργίας, μας ενδιαφέρει άμεσα, ως κλάδος που έχει πληγεί από την κρίση με χιλιάδες ανέργους. Για να βοηθήσουμε στη δημιουργία κλίματος, κυκλοφορήσαμε αφίσα και κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Ο Γιάννης Τόλης
Στην προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία να βάλει σε κίνηση τα σωματεία, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη για την επιτυχία της δίμηνης καμπάνιας, αναδείχτηκαν θετικά παραδείγματα, πολλές δυνατότητες αλλά και σημαντικές δυσκολίες.
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, προκύπτουν κυρίως από αδυναμίες και πρόσθετες αντικειμενικές δυσκολίες που έφερε η κρίση. Τέτοιες είναι η υποχώρηση των εργαζομένων, τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις κατανοείται η αναγκαιότητα της πάλης και της σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική.
Με βάση την πείρα της Ομοσπονδίας και άλλων σωματείων, προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια ώστε καλύτερα να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους ζητήματα, να κινητοποιηθούν δυνάμεις που εκφράζουν αγωνιστικές διαθέσεις, να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, περισσότεροι να μπουν στη μάχη της κινητοποίησης.
Υπάρχουν όμως και σωματεία στη δύναμη τη Ομοσπονδίας, κυρίως επιχειρησιακά, όπου κυριαρχεί η συναίνεσης και η υποταγή στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οι πλειοψηφίες σ' αυτά τα σωματεία χαμηλώνουν τον πήχη των διεκδικήσεων και συναινούν στην παραχώρηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στέκονται εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης και υπηρετούν τη γραμμή στο κίνημα που είναι ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.
Από την πλευρά μας, κάνουμε προσπάθειες να αποσπάσουμε εργατικές συνειδήσεις από αυτήν τη γραμμή, αναδεικνύοντας ότι είναι επιζήμια και έχει συνολικότερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Ρίχνουμε το βάρος σε τίμιους συνδικαλιστές που προβληματίζονται αλλά κυρίως στους εργαζόμενους του κλάδου, όσο μπορούμε να φτάσουμε. Εκεί είναι ο προσανατολισμός μας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης χαρτοποιίας στην Κεντρική Μακεδονία. Σε περιοδεία της Ομοσπονδίας και μετά από ομιλία στους εργαζόμενους, οι ίδιοι παρότρυναν τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να ναυλώσει πούλμαν για να έρθουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
-- Τι συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες παίρνονται για να δουλευτεί η κινητοποίηση από τα κάτω;
-- Επιμένουμε στις συλλογικές, μαζικές διαδικασίες, με συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις στις πύλες των εργοστασίων, αλλά και σε ατομικές συζητήσεις, εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Προσπαθούμε κάθε σωματείο να έχει σχέδιο δράσης για το χώρο της ευθύνης του, κυρίως τα κλαδικά.
Με αφορμή και το συλλαλητήριο, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της διεκδίκησης, της αντεπίθεσης για όλα τα δικαιώματά μας. Συζητάμε με τους εργαζόμενους όχι μόνο για τα ζητήματα αιχμής αλλά και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, το πού βρίσκεται η λύση.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύουμε ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δε χωράνε τα δικαιώματά μας και από αυτήν τη σκοπιά αποκαλύπτουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης αλλά και την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που διακηρύττει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος με τη δική του διαχείριση.
-- Υπάρχουν κάποια παραδείγματα από σωματεία και χώρους δουλειάς που να ξεχωρίζουν σ' αυτήν την προετοιμασία;
-- Δύο σωματεία στην Αττική ξεχωρίζουν για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Είναι τα κλαδικά, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου Χάρτου ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων και των Πρακτορείων Τύπου.
Για παράδειγμα, οι Λιθογράφοι έκαναν περιοδείες και οργάνωσαν συζητήσεις με τους εργαζόμενους σε 70 εργασιακούς χώρους, μεγάλους και μικρούς. Οργάνωσαν 10 Γενικές Συνελεύσεις μέσα σε χώρους δουλειάς. Κάνουν συστηματική δουλειά με τους ανέργους από τη «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», την «Ελευθεροτυπία», την «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ». Πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στη «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Το σωματείο στα Πρακτορεία διοργανώνει τακτικές Γενικές Συνελεύσεις και έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να συσπειρώσει τους εργαζόμενους, που έχουν βάλει προσωρινά φρένο στις απολύσεις.
-- Ο κλάδος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως ΣΣΕ, απληρωσιά, ανατροπές στα εργασιακά. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει σ' αυτά τα μέτωπα πάλης η δουλειά της Ομοσπονδίας και των σωματείων για την οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου;
Εμφάνιση IMG_2091.jpg-- Η δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων, που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη και επιδρά σε όλα τα μέτωπα πάλης. Παλεύουμε ώστε το κάθε σωματείο να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, να γίνουν βήματα στην οργάνωση, την ταξική συσπείρωση. Να γίνουν νέες εγγραφές στα σωματεία, να ξεπεραστεί ο φόβος, η υποχώρηση, να ανέβει η απαιτητικότητα, η αγωνιστικότητα για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.
Να χτυπηθούν οι αντιλήψεις της ανάθεσης και των δήθεν σωτήριων λύσεων από τα πάνω, μέσα από εκλογές, που καλλιεργούν οι δυνάμεις των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να βγούμε από αυτήν τη δίμηνη καμπάνια με δυναμωμένα τα σωματεία του κλάδου, με περισσότερες σωματειακές επιτροπές, έχοντας χτίσει πιο γερούς δεσμούς με νέους από τις σχολές που σχετίζονται με τον κλάδο.
Για να γίνουν τέτοια βήματα, χρειάζεται να ανέβει η συνείδηση, να εντοπιστεί ο αντίπαλος, ο καπιταλιστικός δρόμος, που στη φάση της ανάπτυξης έριξε λίγα ψίχουλα στους εργαζόμενους και στην κρίση τους τσακίζει στην κυριολεξία.
Στόχος μας είναι όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα, που θα έρθουν να διαδηλώσουν στη Αθήνα, πεισμένοι ότι στο χώρο τους θα πρέπει να ανεβάσουν συνολικά την ευθύνη και την παρέμβασή τους, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες.
Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης που έχει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια του ΠΑΜΕ για ανασύνταξη του κινήματος. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με παρακαταθήκη τη δουλειά για τη δίμηνη καμπάνια και το πανελλαδικό συλλαλητήριο.