Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ 

για τη Βιβλιοσυνεργατική


  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Σχετικά με τους εργαζόμενους της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ που είναι απλήρωτοι για μήνες.

Οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική» βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις παλεύοντας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια πληρώνει τους εργαζόμενους με έναντι και σταδιακά έφτασε να τους χρωστάει περίπου 5 μισθούς.

Η στάση της εργοδοσίας είναι απαράδεκτη και προκλητική. Αρχικά σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης στους εργαζόμενους. Στη συνέχεια πέρασε σε απειλές και εκβιασμούς απαιτώντας να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στην ίδια απαράδεκτη και προκλητική στάση επέμεινε και στις προγραμματισμένες τριμερείς συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας.

Στην πρώτη τριμερή συνάντηση ο διευθυντής, που συμμετείχε από την πλευρά της εργοδοσίας, ξεκαθάρισε πως παραβρέθηκε μόνο για να μεταφέρει τη συζήτηση στο ΔΣ της επιχείρησης, χωρίς να πει τίποτε σχετικά με τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και την αποπληρωμή τους. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου δε συμμετείχε ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Υφυπουργός.
Στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση η εργοδοσία με προφάσεις, όχι μόνο δεν έστειλε κανένα εκπρόσωπό της, αλλά και αντί για σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων που έπρεπε να προσκομίσει, έστειλε επιστολή, με την οποία ρίχνει εκ νέου την ευθύνη για την κατάσταση της εταιρείας στους εργαζόμενους. Τους κατηγορεί για την «απώλεια του 80% της υφιστάμενης πελατείας» και αξιώνει τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους, ώστε να «ομαλοποιηθεί» η παραγωγική διαδικασία. Για να εκπονήσει πλάνο, ζητά πίστωση χρόνου άλλων δύο μηνών και καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν για δύο μήνες με «εργασιακή ειρήνη» και τότε ίσως μπορέσει να καταβάλλει ένα πόσο από τα δεδουλευμένα.

Τολμάει δηλαδή να ισχυρίζεται, ότι φταίνε αυτοί, που στη δουλειά τους στηρίχτηκε η επιχείρηση στα χρόνια της κερδοφορίας αλλά και στα χρόνια της κρίσης, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με μειώσεις 10% από την αφαίρεση τους επιδόματος γάμου, που επέβαλε η εργοδοσία αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο, με καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και με απληρωσιά. Ότι φταίνε επειδή κινητοποιούνται για το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται για τη δουλειά τους.
Στην τρίτη τριμερή συνάντηση οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, για μια ακόμα φορά, δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Στην τελευταία εδέησαν να παρουσιαστούν χωρίς όμως πάλι να δώσουν καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι θα κάνει ώστε:
·        Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.
·       Να σταματήσουν  οι απειλές, οι εκβιασμοί και ο εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους.


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Διαμάντω Μανωλάκου

Σπύρος Χαλβατζής