Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721
                
Ανακοίνωση

Συνάδελφοι της Αφοί Βλάχου                                                                                                 28/11/16

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Λιθογράφων, χαιρετίζουμε τους συναδέλφους του εργοστασίου Αφοί Βλάχου που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Εκτιμάμε ότι ο αγώνας από κοινού, παλιών και νέων εργατών, μόνιμων και ενοικιαζόμενων που διεξάγετε, είναι παράδειγμα ήθους και αξιών της Εργατικής Τάξης. Ο αγώνας για να έχουν όλοι οι συνάδελφοι δουλειά με δικαιώματα, για να πληρώνονται με βάση τη ΣΣΕ και να ακυρωθούν οι απολύσεις, είναι πέρα για πέρα δίκαιος.
Το γεγονός ότι εργαζόμενοι που με τον αγώνα τους στο παρελθόν έχουν αποτρέψει τις μειώσεις μισθών και πληρώνονται στην ώρα τους, δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους υπόλοιπους, αποδεικνύει ότι είσαστε ήδη νικητές. Γιατί αναμετριέστε με την προσπάθεια της εργοδοσίας να αυξήσει τα κέρδη της με λιγότερο εργατικό κόστος.  

Ο αγώνας όμως για το δίκιο,
θα είναι πάντα ανώτερος από τον αγώνα για τα κέρδη!

Το παράδειγμα του συγκεκριμένου εργοστασίου, είναι η καλύτερη απάντηση για τους εργαζόμενους όλου του κλάδου, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Είναι η απάντηση σε Κυβέρνηση και ΣΕΒ που καλούν τους εργάτες να κάνουν θυσίες για να έρθει η ανάπτυξη. Να πιστέψουν ότι «αν πηγαίνει καλά μία επιχείρηση, ωφελούνται και οι εργαζόμενοι, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας».  Η αλήθεια όμως είναι άλλη!

Για τους εργοδότες πλούτος και χλιδή.
Και για τους εργάτες μίζερη ζωή.

Στην εταιρία Αφοί Βλάχου λοιπόν, μέσα στα χρόνια της κρίσης, από το 2009 μέχρι το 2016, υπήρξε η μεγαλύτερη ανάπτυξη από ποτέ. Παρ όλα αυτά δε συνέβη το ίδιο και για τους εργαζόμενους. Ας δούμε λοιπόν πώς και εάν ωφελήθηκαν εργάτες και εργοδοσία αυτό το διάστημα.


Επιχείρηση
Εργαζόμενοι
Ο τζίρος της εταιρίας με βάση στοιχεία της ICAP από 11.480.000 ευρώ το 2009, εκτοξεύτηκε σε 17.700.000 ευρώ το 2015.
Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν αύξηση από το 2009 όπου και  υπογράφηκε η τελευταία ΣΣΕ.
Η Κυβέρνηση το 2012 με νόμο κατήργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις και επέβαλε ως κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.
Προσλήφθηκαν πάνω από 10 εργαζόμενοι μέσω γραφείου ενοικίασης εργαζομένων με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χρήματα κάτω από τη ΣΣΕ των Λιθογράφων.
Στην εταιρία δόθηκαν απλόχερα δάνεια και επιδοτήσεις για ανακαίνιση κτηρίου, αγορά νέων μηχανών, εκπαίδευση του προσωπικού κλπ.
Στους εργαζόμενους δεν εγκρίνεται δάνειο, ούτε για κάλυψη βασικών αναγκών.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απάλλαξε τους εργοδότες από εισφορές στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (και το διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ).
Για τους εργάτες διατηρήθηκαν οι αντίστοιχες εισφορές, χωρίς να απολαμβάνουν τις παροχές για τις οποίες γίνονται οι κρατήσεις.
Οι επιχειρήσεις βιομηχανίας απολαμβάνουν  εκπτώσεις στο ρεύμα που φτάνουν μέχρι και 30% .
Οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φτάνουν το 70%.
Σε μία σειρά στελέχη της εταιρίας δόθηκαν αυξήσεις, εταιρικά αυτοκίνητα και επιδοτούμενα ταξίδια για διακοπές.
Στους εργαζόμενους κόπηκαν οδοιπορικά που δίνονταν σε βενζίνες και e-pas.
Η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να μην μειώσει το προσωπικό της.
Οι νέοι εργαζόμενοι που αντικατέστησαν τους συνταξιούχους, προσλήφθηκαν με πολύ χειρότερους όρους από τη ΣΣΕ των Λιθογράφων.

Είναι καθαρό για όλους τους συναδέλφους ότι τίποτα θετικό δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ανάπτυξή τους. Το δίκιο μας θα το βρούμε με το δικό μας αγώνα, όπως γίνονταν πάντα.

Στο πλάι των εργαζόμενων της Αφοί Βλάχου βρίσκονται όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου και μία σειρά Σωματεία που έχουν ήδη στείλει ανακοινώσεις αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι του Βλάχου είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τα αιτήματα και τις μορφές πάλης για το δικό τους αγώνα. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι του κλάδου και το σύνολο της Εργατικής Τάξης και των Ταξικών Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μεταφέρουμε την αλληλεγγύη μας και τη διαβεβαίωση ότι θα βρεθούμε δίπλα σας εφ όσον μας ζητηθεί.

Αγωνιστικά η Διοίκηση