Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

                                                                  Αθήνα 12/9/ 2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην πλ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Τρίτη 19/09, ώρα 18:30

Τα Σωματεία των Πρακτορείων Τύπου και των Λιθογράφων, χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που δώσανε τη μάχη της απεργίας, συμμετέχοντας στις απεργιακές φρουρές. Όλους εκείνους που κάνανε το βήμα, κάποιοι δε για πρώτη φορά, ξεπερνώντας διλήμματα και ενδοιασμούς που ορθώνονται από τις ίδιες τις οικονομικές δυσκολίες του χαμηλού μεροκάματου ή και του να' χουμε μεροκάματο.
Οι εργαζόμενοι στην εκτύπωση και διακίνηση του τύπου, μαζί με τα Σωματεία τους, δώσαμε μια πρώτη απάντηση με την απεργία στις 07/09,
για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος του πρακτορείου «Ευρώπη» στο δρόμο,
για να προσληφθούν όλοι με όλα τους τα δικαιώματα από την «Άργος» ή την όποια εταιρεία αναλάβει διακίνηση Τύπου
για υπεράσπιση των θέσεων εργασίας μας με όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα
ενάντια στην αντικατάσταση της εργασίας μας από εργολάβους
Στείλαμε μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι δεν στριμωχνόμαστε στο μονόδρομο της υποταγής και του συμβιβασμού ότι δεν θα γίνουμε θιασώτες της ανάπτυξης για το κεφάλαιο, παρακολουθώντας να υποβαθμίζουν τη ζωή μας σε μειωμένες απαιτήσεις, μισθούς πείνας, ανεργία. Η επιτυχία της απεργίας έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα μας, κόντρα στους νόμους τους αξιοποιώντας κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης.
Κάτω από αυτή την αποφασιστικότητα των εργατών και τη συνέπεια των ταξικών σωματείων, εξαναγκάστηκαν να μην τυπώσουν και κυκλοφορήσουν εφημερίδες. Και οι ηγεσίες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο του Τύπου, έκαναν πίσω παρά την αρχική τους άρνηση, κάτω από την αποφασιστικότητα και την ενότητα των εργαζομένων στην απεργία, αποτέλεσμα της δράσης των ταξικών σωματείων, και παρά την αρχική τους άρνηση. Το έκαναν την τελευταία όμως στιγμή για να μην κάνουν τίποτα για την επιτυχία της.
Σε αυτή την απεργιακή μάχη, οι εργάτες είμαστε οι νικητές.
Η περιφρούρηση στις πύλες των πρακτορείων και των τυπογραφείων, ήταν ένα βήμα στην καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση όλων των συναδέλφων γύρω από τα σωματεία τους. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική και απέδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της μάχης. Είχαμε δίπλα μας, στήριγμά μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που όχι μόνο στάθηκαν αλληλέγγυα καθ' όλη τη διάρκεια της απεργίας, αλλά το εκφράσανε και στην πράξη αφού βρέθηκαν μαζί μας στην περιφρούρηση και αποτελούν μεγάλο όπλο στον αγώνα μας.
Η επιτυχία της απεργίας είναι η σπορά για τους αγώνες που έρχονται.
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τραβάει πολύ μακριά. Ότι πάει κόντρα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εργοδοσία και τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Η μάχη που δίνουμε δεν έχει απέναντι μόνο την εργοδοσία της «Ευρώπης» ή της «Ίριδας», έχει τον κάθε εργοδότη που οικονομάει στις πλάτες των εργατών, μας στοχοποιεί επειδή απεργούμε, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε, συμβάλλουμε έτσι ώστε και άλλοι εργαζόμενοι να αποκτήσουν αγωνιστική ανάταση ενάντιά τους. Έχει επίσης την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα που υπερασπίζονται αυτή την κατάσταση, έχει την αντεργατική νομοθεσία και τα μέσα καταστολής. Γνωρίζουμε ότι κάθε επόμενη αναμέτρηση θα είναι και πιο δύσκολη και απαιτείται αντοχή.
Η κυβέρνηση είναι με το μέρος των εκδοτών, που ταυτόχρονα είναι και βιομήχανοι, εφοπλιστές, γενικότερα ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτών που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης, ως όχημα ενίσχυσης των συμφερόντων τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κράτος τους, αλλά και ως όπλο για τη χειραγώγηση των μαζών. Ως μαζικό προπαγανδιστή της μοιρολατρίας, της παραίτησης από την διεκδικητική πάλη, του «δεν αλλάζει τίποτα με τους αγώνες», του «κοίτα την πάρτη σου για να σωθείς». Απόδειξη είναι πως η μοναδική αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να ενεργήσει ώστε να διασφαλιστεί ο «υγιής» ανταγωνισμός μεταξύ των εκδοτών και της πρόσβασής τους στη διανομή.
Η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν σύμμαχο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό του κλάδου, που μέσα στα ηγετικά όργανα του κινήματος αρνείται και ορθώνει τείχη στις απεργίες και τους συλλογικούς αγώνες. Λειτουργούν ως μηχανισμός υπονόμευσης των αγωνιστικών διαθέσεων και παραπέμπουν τους εργαζόμενους στη συνεννόηση με τα αφεντικά, αναθέτοντας σ' αυτά και στους νομικούς τις διεκδικήσεις μας. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνες. Λένε πως «οι απεργίες είναι ξεπερασμένες», πως «το σταμάτημα των εντύπων θίγει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση».
Εμείς λέμε πως χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πάλη, χωρίς απεργίες, κόντρα στην εργοδοσία και όχι σε συνεννόηση με αυτήν, τίποτα δεν καταχτιέται. Σ' αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.
Δε μας ξενίζει το γεγονός ότι ο αγώνας αυτός «θάφτηκε» από όλα τα ΜΜΕ των αφεντικών. Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού χαλάει το αφήγημα της λαϊκής συναίνεσης στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης.
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αξιοποιώντας κάθε μορφή που εξυπηρετεί το σκοπό μας!
Επόμενο βήμα το συλλαλητήριο στην Ομόνοια την Τρίτη στις 19/09, στις 18:30. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα απαιτήσουμε συνάντηση με τη υπουργό Εργασίας, προκειμένου να πάρει θέση στα δίκαια αιτήματά μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·                           Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με δικαιώματα
·                           Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων
·                           Έκτακτο οικονομικό βοήθημα για τους απλήρωτους εργαζόμενους

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ