Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων


Ανακοίνωση
24/09/17
Αλληλεγγύη στους συναδέλφους που εργάζονται στα ΜΜΕ
και Απεργούν την Τρίτη 26/09/17 διεκδικώντας
παροχές υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το Σωματείο Λιθογράφων εκφράζουμε την συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ που αποφάσισαν την Τρίτη 26/09/17 να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία για την υπεράσπιση των παροχών υγείας και επικούρησης που είχαν μέσω του ΕΔΟΕΑΠ. Είναι πολύ θετικό ότι οι συνάδελφοί μας στα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται ένα υψηλό επίπεδο παροχών υγείας που υπήρχε και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων, έρχεται να ξεθεμελιώσει.

Οι εργαζόμενοι στα πιεστήρια, γνωρίζουμε πολύ καλά τις συνέπειες της υποβαθμισμένης υγείας που παρέχεται στον ΕΟΠΥΥ και δίνουμε καθημερινά μάχη όχι μόνο για την άμεση βελτίωσή τους, αλλά και για την κατάργηση του ίδιου του συστήματος που εμπορευματοποιεί την υγεία και την πρόνοια. Δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε και να παλεύουμε την επανένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος. Χρειάζεται καλή προετοιμασία στους χώρους δουλειάς και οργάνωση από τα κάτω για να αξιοποιηθούν μαχητικές μορφές πάλης.

Για να πετύχει ένας αγώνας του κλάδου, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν φτάνει να έχει δίκαια αιτήματα. Απαιτείται να πάει κόντρα στην εργοδοσία, τους εκδότες και καναλάρχες, τους βιομήχανους του κλάδου που ταυτόχρονα είναι και εφοπλιστές ή τραπεζίτες. Για να πετύχει ο αγώνας για την κοινωνική ασφάλιση, για τις Συλλογικές Συμβάσεις ή ακόμα και για την ίδια τη θέση εργασίας μας, χρειάζεται σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της μέσα στο εργατικό κίνημα. Τις δυνάμεις εκείνες που όταν πρέπει να κάνουν αγώνα προφασίζονται χίλιες δυσκολίες, άλλες φορές όμως ρίχνουν απροετοίμαστες πιστολιές στον αέρα για να κατηγορήσουν μετά τους εργάτες ότι δεν ακολουθάνε.  Αυτές οι δυνάμεις, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν πραγματικούς ταξικούς αγώνες. Είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που επικρατεί στους χώρους που έχουνε την ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου του τύπου και του χαρτιού, έχουμε πολλούς λόγους να προετοιμαζόμαστε για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε μία σειρά εργοστάσια όπως η Ίριδα και η Ναυτεμπορική, η Dimont Print, οι συνάδελφοί μας είναι απλήρωτοι για λίγο ή περισσότερο καιρό και ζουν με την ανασφάλεια αν αύριο θα έχουν δουλειά. Σε άλλες επιχειρήσεις όπως η Καθημερινή, η εντατικοποίηση της εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με ότι συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Σε μία σειρά χώρους δουλειάς μπαίνουν εργαζόμενοι με νέες εργασιακές σχέσεις, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενη εργασία, εργολαβικοί εργάτες κλπ.

Κανένας να μη συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση.
Μπορεί να αλλάξει και αυτό θα γίνει από εμάς!

Καλούμε κάθε συνάδελφο ανεξάρτητα σε ποιο πόστο δουλεύει και τι ειδικότητα έχει, να βγάλει συμπεράσματα για το τι αγώνες χρειάζονται σήμερα. Ποιοι είναι οι αγώνες που πραγματικά μπορούνε να φοβίσουν κυβέρνηση και εργοδοσία και να έχουν αποτελέσματα στη βελτίωση της ζωής μας. Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που μέχρι τώρα ήταν ασυνδικάλιστοι ή πίστεψαν σε διάφορες συντεχνίες που δεν δουλεύουν για τα συμφέροντά μας, να κάνουν το άλμα. Να έρθουν σε επαφή με το ταξικό σωματείο των Λιθογράφων που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και όλα αυτά τα χρόνια παρ όλες τις δυσκολίες δεν τα δίπλωσε. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έτσι θα συνεχίσει να κάνει χωρίς να εγκλωβίζεται στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου για το τι θα χάσουμε.  

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται σε μηχανές εφημερίδας, την ημέρα που έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι και οι υπόλοιπες ενώσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ, να μη δεχτούν να τυπώσουν οποιοδήποτε έντυπο είναι προϊόν απεργοσπασίας. Εάν αυτό προκύψει, να έρθουν αμέσως σε επικοινωνία με το Σωματείο για να πάρουμε μέτρα. 

Αγωνιστικά η Διοίκηση