Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ 

για το πρακτορείο τύπου "Ευρώπη".


Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη», η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Αργος», ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζεται ότι «οι εργαζόμενοι σε "Αργος" και "Ευρώπη" έχουν υποστεί καταργήσεις επιδομάτων με μειώσεις περίπου 12% (αποτέλεσμα της ΠΥΣ 6/2012)», ενώ «μέσω των "εθελούσιων" απολύσεων το προσωπικό την τελευταία 7ετία και στα 2 πρακτορεία έχει μειωθεί περίπου κατά 50% (περίπου από 950 σε 450)».

Πλέον, η «Αργος» διακινεί το σύνολο του έντυπου Τύπου, αλλά επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, χρησιμοποιεί αρκετούς εργαζόμενους της «Ευρώπης» και εργαζόμενους μέσω εργολάβων. «Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της "Ευρώπης" ωθούνται από προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη και των δύο πρακτορείων να παραλάβουν την απόλυσή τους, να προσληφθούν από εργολάβο, με μειώσεις μισθών βέβαια και χωρίς καμία άλλη αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λπ. και να πιάσουν δουλειά (μέσω εργολάβου) στην "Αργος"», σημειώνεται.

«Το λιγότερο ή περισσότερο προσωρινό σταμάτημα λειτουργίας του πρακτορείου "Ευρώπη" δείχνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο στον κλάδο. Επιβεβαιώνει ότι οι καπιταλιστές μπορεί να τρώγονται μεταξύ τους, αλλά συμμαχούν όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι εξελίξεις συνολικά στο χώρο του Τύπου είναι ενδεικτικές για το σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για εξασφάλιση προπαγανδιστικής φωνής», καταλήγει το κείμενο της Ερώτησης.