Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» με συνοπτικές διαδικασίες την 3η «αξιολόγηση», προετοιμάζουν την επόμενη


Ο προϋπολογισμός που ήδη συζητείται αποτυπώνει το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ κυβέρνηση και δανειστές κλειδώνουν τα επόμενα «προαπαιτούμενα»
Ο προϋπολογισμός που ήδη συζητείται αποτυπώνει το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης,
 ενώ κυβέρνηση και δανειστές κλειδώνουν τα επόμενα «προαπαιτούμενα»

Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου βρίσκονται τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ζήτημα για το οποίο, σύμφωνα με πηγές, απομένουν «κάποιες εργασίες ακόμη». Μάλιστα, οι όποιες «εκκρεμότητες» αναμένεται να διευθετηθούν στο τέλος αυτής της βδομάδας, στο πλαίσιο της σύσκεψης των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.
Σε αυτήν τη βάση, κυβέρνηση και «θεσμοί» κάνουν λόγο για κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» στο προσεχές Γιούρογκρουπ, στις 4 Δεκέμβρη, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης». Μεταξύ αυτών, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά και τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, οι «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας (με επίκεντρο την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ), οι ιδιωτικοποιήσεις.
Κρατικός προϋπολογισμός 2018
Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, όπως για τα νέα κριτήρια που θα εφαρμοστούν για την κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, από το Γενάρη του 2018.
Σήμερα, εξάλλου, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώ χτες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 στην Ολομέλεια να γίνει διακεκομμένα: Η πρώτη φάση της συζήτησης θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 13 Δεκέμβρη. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 18 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 19ης Δεκέμβρη με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μεταξύ άλλων, στον προϋπολογισμό για το 2018 για «Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία» προβλέπονται 19,4 δισ. ευρώ, από 21 δισ. φέτος, με περαιτέρω κατακρεούργηση ύψους 700 εκατ.
Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κατακρεουργηθεί περαιτέρω κατά 240 εκατ., φτάνοντας μόλις τα 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος και από 921 εκατ. το 2015!).
Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να «αυγατίσουν» πάνω από 400 εκατ., φτάνοντας στα 20,7 δισ. ευρώ. Ειδική βαρύτητα θα έχουν οι έμμεσοι φόροι που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Συγκεκριμένα, θα φτάσουν στα 27,4 δισ. (από 26,9 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο η φοροληστεία θα διογκωθεί κατά 900 εκατομμύρια.
Η συνολική μάζα των κάθε είδους κρατικών εσόδων αναμένεται στα 54,2 δισ. (από 52,1 δισ. ευρώ φέτος), με διόγκωση ύψους 2,1 δισ. ευρώ!
29/11/17