Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σε θέσεις μάχης για απεργία και Συλλογικές Συμβάσεις


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ 

Γενική συνέλευση μπροστά στην επικείμενη απεργία και με θέμα τη διεκδίκηση ΣΣΕ στον κλάδο που να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Στη διαδικασία συμμετείχαν εργαζόμενοι από 45 χώρους δουλειάς.

Εισηγητικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Λεωνίδας Σακκάς, ανέφερε ότι στον κλάδο υπογράφονταν 6 ΣΣΕ, οι οποίες έχουν λήξει όλες, η τελευταία το 2011. Στη μάχη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, όπως αποφάσισε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, βάση διαπραγμάτευσης είναι οι τελευταίες ισχύουσες ΣΣΕ.

Το Συνδικάτο τον προηγούμενο μήνα έστειλε πρόταση σε όσους εργοδοτικούς συνδέσμους έχουν μείνει, καθώς δύο εργοδοτικοί σύνδεσμοι διαλύθηκαν ώστε σύμφωνα με την αντεργατική νομοθεσία τα μέλη τους να μην είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν ΣΣΕ που μπορεί να υπογραφόταν. Τέλη Οκτώβρη έγινε η πρώτη συνάντηση με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ, όπου μπήκαν στο τραπέζι οι ΣΣΕ λιθογράφων, χαρτοποιίας και κυτιοποιίας. Οπως φάνηκε, η εργοδοσία θέλει η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση και όχι πάνω στις τελευταίες ΣΣΕ.

«Για εμάς η ΣΣΕ είναι ολοκληρωμένη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου», τόνισε ο Λ. Σακκάς. «Με αυτή τη χαμοζωή δε συμβιβαζόμαστε! Η έναρξη των συζητήσεων για τις ΣΣΕ είναι απλά η αρχή (...) Πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ πως η καλύτερη υποστήριξη της πρότασής μας για ΣΣΕ είναι μια γερή και μαζική απεργιακή απάντηση».

Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση
Αναδεικνύοντας την υπονομευτική στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην κοινή μάχη που δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις για μαζική απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «έχει μεγάλη σημασία στη μάχη της απεργίας να απομονώσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Τώρα αναδεικνύεται πιο καθαρά πως το ΠΑΜΕ είναι ο μόνος πόλος συσπείρωσης που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργάτες».

Απέναντι στην κάλπικη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, επισήμανε πως «για να δώσουμε τη μάχη της απεργίας με αξιώσεις πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε μικρό και μεγάλο χώρο δουλειάς. Να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι οι ΣΣΕ είναι κάτι που μας αφορά όλους και ο μόνος τρόπος για να υπογραφούν είναι να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια από όλο τον κλάδο».

Πλούσια πείρα από χώρους δουλειάς και τις μάχες που δόθηκαν

Ακολούθησε μια καλή συζήτηση, με εργαζόμενους να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αλλά και συμπεράσματα από τις μάχες που δόθηκαν.

Απολυμένος εργαζόμενος από την «Ιριδα» αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για να διαιρέσει τους εργαζόμενους, για να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους και να υλοποιήσει ευκολότερα τους σχεδιασμούς της, καταλήγοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι «Ολοι στο σωματείο, αν δεν είμαστε στρατευμένοι σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Αλλοι εργαζόμενοι μετέφεραν την εικόνα από εργοδοσία που κλείνει και ανοίγει επιχειρήσεις λόγω χρεών, και πιέζει εργαζόμενους που τους οφείλει δεδουλευμένα και ένσημα να παραιτηθούν «οικειοθελώς» για να επαναπροσληφθούν, ίσως, σε νέα επιχείρηση με τον κατώτατο μισθό, συν κουπόνια και «μαύρη» εργασία.

Αλλοι μίλησαν για την επιχείρηση χαρτοποιίας «ΜΕΓΑ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το 50% του προσωπικού είναι νέοι εργαζόμενοι, που είναι ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, ενώ η εντατικοποίηση είναι «στο κόκκινο». Η εργοδοσία προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους μακριά από το Συνδικάτο, λέγοντας ότι «εδώ δεν έχουμε σωματεία, τα συζητάμε σαν οικογένεια». Γεγονός που δείχνει ότι φοβάται τη δράση του Συνδικάτου, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν μοίρασε ανακοίνωση έξω από το εργοστάσιο γα τα εργατικά «ατυχήματα», με στελέχη της εργοδοσίας να εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτό. Αναφέρθηκε ακόμα ότι γυναίκες εργαζόμενες παίρνουν μικρότερους μισθούς από τους άντρες εργαζόμενους, των οποίων οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί.

Εργαζόμενος από την κυτιοποιία «Paper Pack» μίλησε για τις προσλήψεις που έχει κάνει η εργοδοσία, με μισθούς των 600 ευρώ, αλλά και τις απολύσεις που έκανε ψάχνοντας για φθηνότερες λύσεις, ενώ ορισμένες από αυτές αφορούσαν σε εργαζόμενους που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα.

Στη συνέλευση μίλησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου, Παναγιώτης Κατάρας, τονίζοντας κι αυτός την ανάγκη συσπείρωσης στο Συνδικάτο, ώστε ενισχυμένο να δίνει πιο αποτελεσματικά τις μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και ότι η μάχη για την απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.