Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΧ» 
στο Βοτανικό - Τραυματίστηκαν 2 εργάτες


Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής 3/07/15 στο εργοστάσιο της χαρτοβιομηχανίας«ΣΟΦΤΕΧ» στη συμβολή της οδού Χαρτεργατών με την Ιερά Οδό στο Βοτανικό.
Ένας 45χρονος εργάτης τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το φλεγόμενο κτίριο, λίγο πριν καταρρεύσει η οροφή της μονάδας, ενώ ένας ακόμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ωστόσο πρώτοι στην προσπάθεια της πυρόσβεσης ρίχτηκαν οι εργαζόμενοι βάρδιας, οι οποίοι έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι οι μάνικες της πυρασφάλειας ήταν τρύπιες (!).
Καταγγελίες για τα μέτρα πυρασφάλειας
Για τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα υπήρχαν καταγγελίες από την πλευρά του Σωματείου και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας για πλημμελή αερισμό και για τη μη λειτουργία του συστήματος απαγωγής της σκόνης, που φαίνεται ότι ήταν από τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσε στην πυρκαγιά. Άλλωστε, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για τους ίδιους λόγους είχε προκληθεί πυρκαγιά και παλιότερα στο εργοστάσιο.
Σωματεία της «ΣΟΦΤΕΞ», η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους,βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζόμενων του εργοστασίου, συζήτησαν μαζί τους και εξέφρασαν την αλληλεγγύης τους.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Αργά το απόγευμα έγινε έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου αποφασίστηκαν:
Να είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθεια της εργοδοσίας, με αφορμή την πυρκαγιά, να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα.
Οι εργαζόμενοι με βάρδιες θα περιφρουρήσουν τις επόμενες μέρες το εργοστάσιο, ενώ η διοίκηση του Σωματείου έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία.
Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Κατσιγιάννης, «τώρα χρειάζεται να ανέβει ακόμη περισσότερο η συσπείρωση, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας». Κατήγγειλε τέλος ότι στη μονάδα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η εργοδοσία είχε σταματήσει τη μία από τις δύο μηχανές, με αφορμή την αργία στις τράπεζες και την έλλειψη ρευστού και είχε διώξει με άδεια το προσωπικό.
04/07/15