Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Νέα 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015,  στο περ. «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ» και στην ιστοσελίδα «athinorama.gr»  για δυναμικές κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων  


Ανακοίνωση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι:                                                                        13/07/15

Η Διοίκηση της εταιρίας Δέσμη Εκδοτική, συνεχίζει την αντεργατική επίθεση. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι όχι απλά δεν δέχεται την ακύρωση των τριών απολύσεων, αλλά προχώρησε στην απόλυση άλλων τριών συναδέλφων στο όνομα της «περικοπής δαπανών», εξαντλώντας το όριο απολύσεων που της δίνει ο νόμος. Με αυτό τον τρόπο, για άλλη μία φορά, μετά τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβληθεί στο παρελθόν από την εταιρία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν ως κόστος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή τους η απόλυση.

Η Διοίκηση της εταιρίας Δέσμη Εκδοτική αξιοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δεν μένει όμως εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, που θα διερευνηθούν με τον τρόπο που πρέπει και γνωρίζει το ταξικό κίνημα, οι εργαζόμενοι απασχολούνται συστηματικά σε αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες. Φαίνεται ότι όταν κριτήριο είναι η διασφάλιση του κέρδους, ξεχνιέται εύκολα ότι οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως με την προσωπική τους προσπάθεια και αυτοθυσία έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας, στο να έχει φτιάξει το ¨Αθηνόραμα¨ το όνομα που έχει μέχρι σήμερα.

Καλούμε τους συναδέλφους στο ¨Αθηνόραμα¨ και την ιστοσελίδα «athinorama.gr» να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Οι έξι απολύσεις έχουν στόχο να επικρατήσει η λογική του «Σκάσε και σκάβε». Να δουλεύουν δηλαδή οι εργαζόμενοι χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι, αδιαφορώντας για το εάν απολύεται και τι τραβάει ο διπλανός τους. Από την άλλη ο εργοδότης θα πρέπει να δικαιούται να πληρώνει όπως θέλει, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία και επιβάλλοντας μειώσεις με διάφορους τρόπους (εκ περιτροπής, ατομικές συμβάσεις κλπ.).

Τώρα θα κριθεί αν στην επίθεση της η εργοδοσία,
θα συναντήσει εργάτες φοβισμένους και απογοητευμένους
ή οργανωμένους και αποφασισμένους.

Το θετικό βήμα που έγινε με τις δύο προηγούμενες στάσεις εργασίας και την εκλογή επιτροπής, να πάει ένα βήμα παραπάνω. Η πείρα από άλλους χώρους, δείχνει ότι μόνο με την οργάνωση της πάλης μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Όταν εργοδοσία και εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπάθησαν να μας πείσουν ότι διαλέγοντας το λιγότερο κακό θα σώσουμε τη δουλειά μας διαψεύστηκαν με τραγικό τρόπο. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι πριν από δύο χρόνια που επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασία, συνοδευόταν από τη δέσμευση πως δε θα υπάρξουν απολύσεις.
Όπως και να έχει η εξέλιξη, η λειτουργία της επιτροπής, πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, για να μη μας ξαναβρεί απροετοίμαστους η εργοδοσία.

Να απαιτήσουμε τώρα:
-Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις.
-Εάν η απόφαση της εταιρίας είναι να μειωθεί η ύλη, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να αξιοποιηθούν σε άλλα πόστα.
-Να μην παρθούν άλλου είδους αντεργατικά μέτρα.

-Να απασχολούνται όλοι οι συνάδελφοι στις ώρες που είναι ασφαλισμένοι και μόνο.