Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση


Ανεξάρτητα από το ποιος υποστήριξε το ΝΑΙ και ποιος το ΟΧΙ, το δημοψήφισμα προβλήθηκε από όλες τις πλευρές και όλα τα Μέσα σαν η «μητέρα των μαχών», που θα καθορίσει τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. 

Το δημοψήφισμα δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις, οι οποίες κρίνονται από πολύ πιο σύνθετους παράγοντες, που έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωένωσης και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 
Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα είχε στόχο να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση σε εξελίξεις που είναι από χέρι αντιλαϊκές και όχι βέβαια να δώσει τη δυνατότητα στο λαό να διαμορφώσει αυτός τις εξελίξεις. Αλλωστε, ο λαός πρωταγωνιστής δεν πρόκειται να γίνει μέσα από τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές, αλλά μέσα από την ταξική πάλη. Γι' αυτό τώρα χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να αποτραπούν τα χειρότερα και να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας την Κυριακή.

«Εθνική ομοψυχία» στην αντιλαϊκή επίθεση

Μόλις λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες πήγαν περίπατο τα φληναφήματα περί του «διχασμού», που προκαλεί το δημοψήφισμα, όπως έλεγαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και τα περί της αβύσσου που χωρίζει τάχα το «όχι» της «αξιοπρέπειας» από το «ναι της υποτέλειας», όπως υποστήριζε η συγκυβέρνηση.

 Με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βάζει στο σάκο του και το «όχι» και το «ναι» και ξεκινά συνεννοήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την εντολή που, όπως είπε, πήρε από το λαό: Διαπραγμάτευση για συμφωνία (μνημόνιο), εξασφάλιση της «ευρωπαϊκής» πορείας της χώρας και ανάκαμψη του κεφαλαίου με «πακέτα» και διευθέτηση του χρέους. Προφανώς, από αυτό το κάδρο λείπει το ΚΚΕ, καθώς η αλήθεια είναι ότι εθνική ενότητα, «σύνεση» και ομοψυχία ούτε υπήρξαν, ούτε και θα υπάρξουν ποτέ, όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια εβδομάδα, όσο η κυβέρνηση ζητούσε το περήφανο «όχι», η εργοδοσία εξαπέλυσε όση επίθεση δεν είχε καταφέρει να εξαπολύσει για μήνες τώρα αξιοποιώντας είτε το «όχι» είτε το «ναι»: Οι απολύσεις, οι αναγκαστικές άδειες και η απληρωσιά γενικεύτηκαν. Η «εθνική ενότητα» οικοδομείται από χτες στο φόντο αυτής της επίθεσης, αλλά και των επώδυνων μέτρων που η συγκυβέρνηση ετοιμάζει. Όμως, στους «εθνικούς στόχους» και στα «κοινά ανακοινωθέντα» όλων των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, δε χωρούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για ανάκτηση των απωλειών τους, για ανακούφιση από τη βαρβαρότητα.

07/07/14