Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Οι Λιθογράφοι που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εντάσσονται και πάλι στις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Μετά από χρόνια αγόνων του  Σωματείου Λιθογράφων, Της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και όλων των συναδέλφων του κλάδου, μετά από συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας άλλοτε στο Υπ. Εργασίας και άλλοτε στο ταμείο, σήμερα λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο Ν.4075/2012 από το 2012, όπου έβγαζε τον κλάδο από τις διατάξεις των ΒΑΕ διακόπτοντας την παρακράτηση του 3.6. Πολλοί συνάδελφοι ταλαιπωρήθηκαν για μήνες για το λόγο ότι με ευθύνη του Υπ. Εργασίας αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ούτε αυτός ο νόμος εφαρμοζόταν στο σύνολό του. Ενώ από τη μία έκοβε τις ασφαλιστικές εισφορές του 3.6, δεν αναγνώριζε τα 45 ένσημα ¨μπόνους¨ για κάθε έτος που γίνονταν η παρακράτηση του 3.6.

Η εξέλιξη αυτή είναι μία μικρή νίκη στον κλάδο. Έχουμε όμως πολύ αγώνα ακόμα να κάνουμε ώστε να μπει ο κλάδος συνολικά στα ΒΑΕ ανεξαρτήτως αν ασφαλίζεται στο ΙΚΑ ή στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στο σχέδιο νόμου υπήρξαν παρατηρήσεις για επί μέρους πλευρές που χρειάζονταν βελτίωση ή διευκρινήσεις, όπου και γίνανε παρεμβάσεις από το σωματείο και την Ομοσπονδία. Κάποιες από αυτές αφομοιώθηκαν στο τελικό κείμενο του νόμου, ενώ άλλες πλευρές πρέπει να τις διεκδικήσουμε και το επόμενο διάστημα για να λυθούν. 


Παραθέτουμε το άρθρο που μας αφορά, όπως ψηφίστηκε στη βουλή:

Άρθρο 22 Θέµατα ασφάλισης του Τοµέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών (τ. ΤΑΤΤΑ) 

1. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4075/2012 (Α΄ 89) καταργείται. 
2.α. Η πρόσθετη εισφορά 3,6% της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1186/1981 (Α΄ 202), καταβάλλεται από τον επόµενο της δηµοσίευσης του νόµου αυτού µήνα από όλους όσους υπάγονται στην ασφάλιση του Τοµέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε., για τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος, σύµφωνα µε τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων του α.ν. 1846/1951 (Α΄179). 

β. Στους ασφαλισµένους τεχνικούς τύπου του Τοµέα Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε., παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης µε εξαγορά χρόνου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων για το διάστηµα, που κατ’ εφαρµογή της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4075/2012, διακόπηκε η παρακράτηση της ανωτέρω πρόσθετης εισφοράς, µέχρι την έ- ναρξη ισχύος του παρόντος. Η εξαγορά του παραπάνω χρόνου γίνεται για κάθε µή- να µε ποσοστό εισφοράς 3,60% επί των ασφαλιστέων αποδοχών Δεκεµβρίου 2011. 

Η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς γίνεται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της σχετι- κής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις, ο αριθµός των οποίων ισούται µε τον αριθµό των αναγνωριζόµενων µηνών.

 Σε περίπτωση συνταξιοδότησης η παρακράτηση γίνεται από τη σύνταξη. 

3. Ειδικά, εφόσον οι ασφαλισµένοι στον Τοµέα Ασφά- λισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε. τεχνικοί τύπου δεν δικαιούνται και δεν λαµβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δηµόσιο και εκκρεµεί αίτηση συνταξιοδότησής τους από 1.1.2012 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόµου, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα κατά σαράντα πέντε (45) ηµέρες για κάθε έτος πληρωµής της ανωτέρω προσαύξησης, από το εκάστοτε -κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης- προβλεπόµενο όριο ηλικίας. Αυτό µε συνυπολογισµό των ανωτέρω 45 ηµερών για κάθε έτος πληρωµής της ανωτέρω προσαύξησης, δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να υπολείπεται: α) των ορίων ηλικίας πλήρους και µειωµένης σύνταξης που προβλέπονται στην παρ. 8 του άρθρου 33 του ν. 3232/2004 (Α΄ 48) προκειµένου για τα πρόσωπα της ίδιας παραγράφου του άρθρου 33 του ν. 3232/2004, β) των οριζόµενων, σύµφωνα µε το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παρ. 5 του άρθρου 48 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165) κατά τα έτη 1993-1997 ορίων ηλικίας, προκειµένου για τις λοιπές γυναίκες και τους άνδρες. 

4. Στους ασφαλισµένους που κατέβαλαν την ανωτέρω εισφορά και δεν συνταξιοδοτούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων της περίπτωσης α΄ του εδαφίου β΄ του άρθρου 28 παρ. 5 του 6 α.ν. 1846/1951 (Α΄ 179), όπως ισχύει, αλλά σε µεγαλύτερα, κατά τουλάχιστον ένα πλήρες έτος, όρια ηλικίας, χορηγείται προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης. 

Το ύψος της προσαύξησης ανά πλήρες έτος καταβολής του επασφάλιστρου, καθορίζεται µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης µετά από αναλογιστική µελέτη.