Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Με πορεία στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν 
Συλλογικές Συμβάσεις και κατάργηση των αντεργατικών νόμων     
 

Δυναμική κινητοποίηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των αναγκών τους πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης συνδικάτα κλάδων Βιομηχανίας στην Αττική.


Με συνθήματα όπως «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ»«Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να ’ρθουν τα πάνω κάτω» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες» πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εργασίας.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ενημερώνοντας τους διαδηλωτές για τη συνάντηση ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, κατήγγειλε αρχικά τον κυνισμό και την ειρωνεία του υπουργό ο οποίος «όταν κατάλαβε με ποιους έχει να κάνει μας είπε "τι να πούμε; Αφού θα κατεβείτε κάτω και θα με καταγγείλετε"». Ο Π. Κατάρας σημείωσε πως «κάναμε γνωστό ότι η σημερινή κινητοποίηση δεν είχε στόχο να πείσουμε τον υπουργό ή ότι περιμένουμε λύσεις από αυτόν, αλλά να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους προκειμένου και ο υπουργός και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα να μην μπορούν να σταθούν. (...) Είπαμε ότι δεν θα περάσουν εύκολα τα νέα αντεργατικά μέτρα. Σήμερα έγινε ένα ακόμα βήμα και θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Στις 17 του μήνα που έχουμε το συλλαλητήριο για τις ΣΣΕ να βουλιάξει και η Αθήνα και όλες οι πόλεις όπου θα γίνουν συλλαλητήρια».
Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, ο Λεωνίδας Σακκάς πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων σημείωσε ότι η συγκέντρωση «είναι ένα βήμα κλιμάκωσης στον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αγώνας που τα συνδικάτα δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να δίνουν. Που συνεχίζεται πιο αποφασιστικά από τις αρχές του καλοκαιριού, από μία σειρά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα και μέχρι σήμερα έχει αγκαλιαστεί από πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις». (Ολόκληρη η ομιλία στο συνημμένο)
Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στέλνουν το μήνυμα «σε κυβέρνηση και εργοδότες, ότι ο αγώνας για τις ΣΣΕ, δεν πρόκειται να μείνει στη συλλογή υπογραφών και στην κατάθεση αιτημάτων. Το δίκιο μας, θα το διεκδικήσουμε και θα το επιβάλουμε με σκληρό ταξικό αγώνα, σε κάθε τόπο δουλειάς, στους κλάδους και συνολικά με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας αξιοποιώντας κάθε μορφής πάλη μέχρι να επιβάλουμε την υπογραφή και την εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο».
Ο Λ. Σακκάς επισήμανε ότι η επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζει και κλιμακώνεται και αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση των περίφημων «Σοφών». Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και να κατακτήσουν το δίκιο και τη ζωή που τους αξίζει.
«Είναι η ώρα να ανοίξουμε μέτωπο όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση, τους βιομηχάνους και τα μονοπώλια, αλλά και σε αυτούς που στηρίζουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τα συμφέροντά τους. Είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που συμμετέχει στους κοινωνικούς διαλόγους, τραπεζώνεται με τους εργοδότες και μας σκάβει το λάκκο».
Τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα με όλες τις μορφές, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στα Εργασιακά, να περάσουν στην αντεπίθεση.
«Ο αγώνας μας δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε με μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 17 Οκτώβρη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η πρωτοβουλία της κινητοποίησης άνηκε στις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Κλαδικό Συνδικάτο Χαρτεργατών, Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας, Πανελλήνια Ένωση Ελαιοσαπωνοποιών.