Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ανακοίνωση

Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.Να καταργηθούν τώρα τα Γραφεία Ενοικίασης Εργαζομένων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους.


Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι                                                                          26/10/16

Τα τελευταία χρόνια, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο αλλά και γενικότερα στην εργατική τάξη. Η χειρότερη μορφή που συναντάμε, είναι η ενοικιαζόμενη εργασία. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που η μόνη τους δουλειά είναι να έχουν μία δεξαμενή άνεργων εργατών και όποτε τους χρειάζονται να τους διαθέτουν στην μία ή στην άλλη επιχείρηση.

Ενοικιαζόμενη εργασία. Σχέση εργασίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι όροι για τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους γραφεία, είναι δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερές ημέρες εργασίας και συχνά χωρίς καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία, βρίσκονται «όμηροι», με συνεχώς ανανεωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να μπορούνε να σχεδιάσουν τη ζωή τους.

Οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών, με αυτό τον τρόπο θησαυρίζουν χωρίς κανένα κόστος. Τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Με λίγα λόγια σημαίνει εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας χωρίς δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

Αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρων στις άλλες χώρες της ΕΕ. Βασίζεται στη θεωρία ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα, που στην ελεύθερη αγορά πουλιέται και αγοράζεται σε ότι τιμή πιάσει. Αυτή την ΕΕ στηρίζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, αλλά και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με τις υπογραφές αυτών νομιμοποιήθηκε η λειτουργία τέτοιων γραφείων και γνωρίζανε καλά τι υπέγραφαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι που χαιρετίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δηλώνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και το κεφάλαιο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να πάψει η «ενοικιαζόμενη εργασία» πρέπει να υπάρξει συνολικότερη σύγκρουση, που αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να μπει ένα τέλος, γιατί έχει τάσεις μετάστασης και αν οι εργάτες του κλάδου δεν επέμβουμε, θα καταλήξουμε να δουλεύουμε όλοι ως ενοικιαζόμενοι.

Μόνιμοι και έκτακτοι να οργανώσουμε από κοινού την πάλη.

Οι εργαζόμενοι σε τέτοια γραφεία πρέπει άμεσα να οργανωθούν στο Σωματείο μας. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις. Οι  παλιότεροι συνάδελφοι, που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, δεν πρέπει να βλέπουν ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία.

Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις που κλέβουν τον ιδρώτα μας τόσα χρόνια για να θησαυρίζουν και τώρα το κάνουν με ακόμα πιο χυδαίο τρόπο στους συναδέλφους μας που εργάζονται στους εργολάβους. Αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτοί οι εργοδότες του κλάδου, φαίνεται ότι δεν αρκούνται στα μέτρα που πήραν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η ΕΕ και επιδιώκουν ακόμα περισσότερο κέρδος. Κρύβουν την ευθύνη τους για τις ατασθαλίες που γίνονται στα γραφεία ενοικίασης εργασίας. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν καλά τους διάφορους σύγχρονους «δουλεμπόρους» για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους. Ενώ οι εργολάβοι με τη σειρά τους τσεπώνουν ζεστό χρήμα απλά μοιράζοντας τους κακοπληρωμένους και συχνά ανασφάλιστους εργάτες στους διάφορους πελάτες τους.

Δεν ανεχόμαστε να μας φοβίζουν!
 θα τους φοβίσουμε εμείς!

Το ταξικό κίνημα από την ίδρυση τέτοιων γραφείων, δηλώσαμε όχι απλά την αντίθεσή μας, αλλά και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να τους βάλουμε εμπόδια. Οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε τους βήμα, άλλοτε στις πύλες των εργοστασίων, άλλοτε στα γραφεία τους, άλλοτε μαζί με την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ και σίγουρα πολύ σύντομα μαζί με όλους τους εργάτες στο δρόμο. Νομίζουν ότι έχουν θωρακίσει τόσο καλά τις επιχειρήσεις τους ώστε ποτέ να μην διεισδύσουν αγωνιστές και τους χαλάσουν το καλό κλίμα της υποταγής. Είναι γελασμένοι, πως μπορούνε να φοβίζουν τους εργάτες για πάντα, γιατί δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για το ταξικό κίνημα. Ήδη είναι δεκάδες οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε εργολάβους που απευθύνονται στο Σωματείο για όλα όσα αντιμετωπίζουν, είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή του Σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης εργασίας για να λυθεί χρειάζεται καλή προετοιμασία και σχέδιο. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, πρέπει να ενωθούμε μόνιμοι και έκτακτοι εργάτες πάνω στο κοινό συμφέρον.

Διεκδικούμε:
·     Ίσα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους.
·        Μονιμοποίηση όσων εργάζονται στον κλάδο μέσω ενοικιαζόμενης εργασίας, από τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν.
·       Άμεση κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.
·  Εφαρμογή της τελευταίας ισχύουσας ΣΣΕ των Λιθογράφων για όλους όσους εργάζονται στον κλάδο.

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση