Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Οι Σπουδαστές Γραφικών Τεχνών 

του ΤΕΙ Αθήνας, 

καταγγέλλουν ελλείψεις σε καθηγητές.

Οργάνωση του αγώνα μπροστά στα δύσκολα που έρχονται
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες στο ΤΕΙ Αθήνας σπουδαστικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

«Άμεση πρόσληψη καθηγητών για την κάλυψη των αναγκών σε θεωρίες και εργαστήρια» απαίτησαν την Παρασκευή 07/10/16, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΤΡΟΔ, μπροστά στη διαλυτική κατάσταση που παρουσιάζει το ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους, σε όλη τη χώρα, να οργανώσουν την πάλη τους, να ανοίξουν τη συζήτηση για τις αιτίες των προβλημάτων μέσα από ΓΣ και Συνελεύσεις Ετών, «ώστε να βρεθούμε στην ίδια αλυσίδα με όλους όσους πλήττονται, με τα ταξικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα».
Προσαρμογή των Ιδρυμάτων 
στις ανάγκες της οικονομίας

Για τη γραμμή πάλης και τον προσανατολισμό που απαιτείται να έχουν σε αυτές τις συνθήκες οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι μίλησε η Γιώτα Βλάχου, πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου ΣΓΤΚΣ, που σημείωσε ότι «πολλοί σπουδαστές αναρωτιούνται "μήπως τελικά όλο αυτό το χάος που συναντάω στο ΤΕΙ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει οργάνωση στη χώρα;". Μήπως φταίει το "κακό μας το ριζικό";», συμπληρώνοντας ότι στην πραγματικότητα, πίεση μπορεί να ασκήσουν μόνο οι αγώνες που «θα στοχεύουν στην αιτία που γεννά αυτή την εκρηκτική κατάσταση στις σπουδές μας».

Μιλώντας για τις αιτίες αυτές, σημείωσε ότι στόχος των αναδιαρθρώσεων στα ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια (σχέδιο «Αθηνά», νόμος - πλαίσιο, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών) είναι να προσαρμοστούν τα Ιδρύματα στις ανάγκες της οικονομίας για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με σκοπό τη μεγαλύτερη κερδοφορία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η πολιτική που ασκείται με συνέπεια απ' όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, συνεχίζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των συμφερόντων των σπουδαστών. Είναι πολιτική που έχει ως σκοπό την "ελάφρυνση" του κράτους κατά ένα μέρος από τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ, φορτώνοντας στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους το υπέρογκο κόστος σπουδών. Παράλληλα, εξυπηρετούνται και άλλες στοχεύσεις μέσα από την υποβάθμιση των ΤΕΙ, η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί με τη λειτουργία τους διαμορφώνει ανοιχτό έδαφος για μπίζνες των επιχειρήσεων. Επιδιώκεται σε βάθος χρόνου μια σειρά ειδικότητες να περάσουν εξολοκλήρου στην ιδιωτική κατάρτιση. Τα Τμήματα να έχουν πιο ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να παρέχουν σκόρπιες γνώσεις και η όποια επαγγελματική κατάρτιση να δίνεται μέσω σεμιναρίων επί πληρωμή ή απευθείας από τους εργοδότες».
Η επιχειρηματική λειτουργία είναι το πρόβλημα
 και όχι η λύση
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τους εκπροσώπους των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους, να παρουσιάσουν ως «λύση» τη χρηματοδότηση από τις εταιρείες.
Ποδιά - απαραίτητη για τα εργαστήρια
 που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν
 πωλείται σ' ένα από τα μαγαζιά εντός του ΤΕΙ.
 Οι δυνάμεις του ΜΑΣ κατήγγειλαν χτες
 κάθε είδους επιχειρηματική λειτουργία
Η Γ. Βλάχου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΤΕΙ Αθήνας, όπου «γίνονται άλματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενισχύεται το επιχειρηματικό deal και σ' αυτό αποσκοπεί και η αλλαγή του ονόματος σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Αθήνας. Ήδη το πρόγραμμα Μαιευτικής πουλήθηκε στην Κύπρο, το ΤΕΙ Αθήνας έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τουλάχιστον 7 εταιρείες, ΙΕΚ κ.ά., "με σκοπό την ανάπτυξη και πιστοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που οδηγούν σε μαθησιακά αποτελέσματα βασισμένα στη διαβάθμιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας", όπως περιγράφεται σ' ένα από αυτά. Ήδη λειτουργούν δεκάδες μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα και μάλιστα πολλά μαθήματα "κόβονται" από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών ώστε να μπουν σ' αυτά τα προγράμματα».
«Κίνητρο για οποιαδήποτε δραστηριότητα των επιχειρήσεων είναι το μέγιστο κέρδος, η ανταγωνιστικότητα και η εξασφάλιση αυτών των στόχων προϋποθέτει να ακριβοπληρώνουμε για τις σπουδές μας, αλλά και το κουτσούρεμα της γνώσης, τη διαμόρφωση της αυριανής βάρδιας της εργατικής τάξης βάσει των δικών τους αναγκών, δηλαδή ένα ασταμάτητο κυνήγι πιστοποιητικών και σεμιναρίων επανακατάρτισης. Η Έρευνα που γίνεται μέσα από μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα ή αξιοποιώντας τις εργαστηριακές υποδομές αξιοποιείται για την εύρεση νέων κερδοφόρων καινοτομιών και όχι για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΣΓΤΚΣ.
08/10/16