Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 Τρεις ημέρες δόθηκε η μάχη για την επιτυχία της Απεργίας

 και των συγκεντρώσεων.

Η απεργιακή φρουρά στην κεντρική πύλη της Ίριδας

Από τα χαράματα της Παρασκευής 06/05/16 οι δυνάμεις του Σωματείου λιθογράφων βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων για την περιφρούρηση της απεργίας. Η ετοιμότητα του κλάδου που είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό, δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να μας αιφνιδιάσει όπως θα ήθελε. 
Από νωρίς υπήρχαν αντιπροσωπείες του σωματείου με πρωτοπόρους εργάτες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου όπως: Ίρις, Κοσκινίδης, Ρόης, Ματσούκης, Αφοί Βλάχου, Paper Action, Χαϊδεμένος, 
Οι εφημερίδες ήταν έτοιμες για διακίνηση
 και παρέμειναν για πάνω από 24 ώρες στις αποθήκες
Αργότερα οι απεργιακές φρουρές συναντήθηκαν με δεκάδες ακόμα εργάτες στην προσυγκέντρωση του Σωματείου στην Πλ. Βάθη. Εκεί πήραν τις σημαίες του Σωματείου για να συναντηθούν με την υπόλοιπη Εργατική Τάξη στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Η συμμετοχή από δεκάδες χώρους του κλάδου στην απεργία, τα εργοστάσια που σταμάτησαν την παραγωγή, έδειξαν πως η αντεργατική επίθεση δε θα μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια.


Μάθημα ετοιμότητας και οργάνωσης της Απεργίας!

Μόλις η συγκέντρωση έφτανε στο Σύνταγμα,  πληροφορηθήκαμε πως στο εργοστάσιο της Ίριδας όπου στεγάζεται η διεκπεραίωση των πρακτορείων Τύπου, έχει στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός για να διακινήσει τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Αμέσως και σε συνεννόηση με το σωματείο των πρακτορείων Τύπου, το σύνολο των συναδέλφων από τα δύο σωματεία αποχώρησε για τη συγκέντρωση για να συνεχίσει την περιφρούρηση.
Μέσα σε λίγη ώρα το εργοστάσιο Ίρις στο Κορωπί περικυκλώθηκε με πάνω από 200 εργάτες. Στη διάρκεια της ημέρας η φρουρά ενισχύονταν συνεχώς από συναδέλφους άλλων Σσωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ. Οι τρεις είσοδοι έκλεισαν και αντιπροσωπεία των σωματείων κάλεσε τους απεργοσπάστες να αποχωρήσουν. Η απεργία συνεχίστηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου ήταν έτοιμα τα Κυριακάτικα φύλα για να κυκλοφορήσουν, μέχρι την ανατολή του ήλιου το Σάββατο.
Η απεργιακή φρουρά δεν άφησε το πόστο της ούτε τη νύχτα.
Από την απεργιακή φρουρά πέρασαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και αντιπροσωπείες από τις ενώσεις του Τύπου, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα μαζί με τους απεργούς. Η παρουσία τους ήταν ευπρόσδεκτη από τις ταξικές δυνάμεις, παρ όλο που αργότερα σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ προσπάθησε να καπηλευθεί αυτό τον αγώνα ως δικό της κατόρθωμα.

Χωρίς καμία έκπληξη, τις επόμενες ημέρες διαβάσαμε την κριτική της εργοδοσίας για τους κακούς απεργούς που εμπόδισαν τις απεργοσπαστικές εφημερίδες να κυκλοφορήσουν, όπως και άλλους φίλους του διαδικτύου, που από τον καναπέ του σπιτιού τους κάνανε αναρτήσεις για να μας υποδείξουν πως οργανώνονται οι αγώνες. 

Το Σωματείο Λιθογράφων χαιρετίζουμε την εφημερίδα ¨Ριζοσπάστης¨ που ως συνεπής ανταποκριτής των αγώνων της Εργατικής Τάξης, ήταν η μόνη που  συμπαραστεκόμενος στον αγώνα μας, υποχρεώθηκε να διακινήσει το απεργιακό του φύλλο «χέρι-χέρι» αντιστεκόμενος στην «προσπάθεια της διοίκησης των Πρακτορείων Τύπου, σε συνεργασία με τους μεγαλοεκδότες, να ενεργοποιήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, με σκοπό να σπάσουν τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Πρακτορεία και τα Τυπογραφεία».

Όσων αφορά τις αστικές φυλλάδες που κυκλοφόρησαν κάνοντας επίθεση στους απεργούς και τα αιτήματά τους, σε αυτούς που δεν είδαν ότι για τρεις ημέρες στην Αθήνα διαδήλωναν εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, ένα έχουμε να τους πούμε: Δανεικά είναι αυτά και η Εργατική Τάξη θα τους τα γυρίσει πίσω όπως τους αξίζει. 

07/05/16