Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721

Ανακοίνωση
11/05/16
Την Κυριακή 8/05/16 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ασφαλιστικό- φορολογικό, που παίρνει πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν νέα επίθεση σε εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και παράλληλα φέρνουν παροχές στο κεφάλαιο με τον αναπτυξιακό νόμο. Είναι προκλητικοί όταν λένε πως με την ανάπτυξη θα ζούμε καλύτερα, την ώρα που θάβουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των εργοδοτών μας και όχι για να σώσει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Κυβέρνηση και ΕΕ πέρασαν ασφαλιστικό- φορολογικό.
Δε θα δεχτούμε  μοιρολατρικά το μέλλον που μας προετοιμάζουν!

Πως συνεχίζουμε;
Απευθύνουμε σε όλους το ερώτημα!
Θα συμβιβαστούμε με τις τσεκουρωμένες συντάξεις, τις συντάξεις των 400 ευρώ;
Θα συμβιβαστούμε με την νέα αγριότητα στην υγεία, στην πρόνοια;
Θα συμβιβαστούμε με τις αρνητικές εξελίξεις στην παιδεία, με το κλείσιμο των σχολείων;
Θα συμβιβαστούμε με το αίσχος των άθλιων μισθών στα 400-500 ευρώ;
Θα αποδεχτούμε τα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης ως εργασιακή σχέση; Τη δουλειά με το σταγονόμετρο; Το μοίρασμα της φτώχειας αναμεταξύ μας;
Θα ανεχτούμε την απληρωσιά που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι;
Εμείς λεμέ όχι συνάδελφοι!

Ποιο είναι σήμερα το συμφέρον για τους εργάτες του κλάδου και συνολικά για την Εργατική Τάξη;
Να σκύψουμε το κεφάλι και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα τους; Όχι!
Συμφέρον μας είναι να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, το ΔΝΤ, στους μηχανισμούς τους και να τους πούμε: Όλοι εσείς στερείτε το δικαίωμα στην εργασία. Τσακίζεται το δικαίωμα από τη νεολαία να ονειρεύεται το μέλλον της χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Όλοι εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε είστε οι μοναδικοί ένοχοι για τις απολύσεις, τα κλεισίματα των εργοστασίων, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα θεόρατα ύψη της ανεργίας, για τα εργατικά ατυχήματα. Εσείς είστε υπεύθυνοι που άνθρωποι πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα βασικά αγαθά.

Δε δεχόμαστε αυτή τη ζωή ως κάτι το φυσιολογικό,
δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με τα ελάχιστα!

Όσα δικαιώματα αποσπάσαμε με τους αγώνες μας ή τα βρήκαμε από τις αναρίθμητες θυσίες προηγούμενων γενιών, κατακτήθηκαν όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είχαν ξεκάθαρο το ερώτημα "ποιος παράγει τον πλούτο και ποιος πρέπει να τον καρπώνεται".

Το ταξικό εργατικό κίνημα, ο κάθε εργάτης ξεχωριστά, έχει μόνο μια επιλογή: Τη γενικευμένη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό τους, την ανυποχώρητη πάλη ως το τέλος για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων! Να πάρει στα χέρια του και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.  Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο στο ερώτημα «ή εμείς ή αυτοί».

Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία δε συμβαδίζουν. Το σύστημα αυτό δε μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο. Αντιθέτως θα γίνεται συνεχώς πιο βάρβαρο, θα δείχνει τα δόντια του στις λαϊκές ανάγκες!
Το Σωματείο Λιθογράφων σηκώνουμε ψηλά την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες και σήμερα! Να οργανωθεί ο κάθε εργάτης στο Σωματείο, να μη μείνει κανένας ασυνδικάλιστος. Η φωνή του Σωματείου, τα έντυπα και οι ανακοινώσεις,  να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς, ιδιαίτερα εκεί που η εργοδοσία προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς να στήσουμε επιτροπές του Σωματείου και όπου δε γίνεται να οριστούνε εκπρόσωποι των εργατών μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Μόνο αν κάνουμε βήματα οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς θα ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας. Τότε που η διεκδίκηση του κλάδου, θα γίνει υπόθεση και του τελευταίου εργάτη. Τότε να είμαστε σίγουροι, ότι στους ενωμένους και οργανωμένους εργάτες, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να βάλει εμπόδια.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες και υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως υγεία, μόρφωση, λαϊκή στέγη, πολιτισμός, αθλητισμός, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Μπορούμε σίγουρα να ζήσουμε καλύτερα. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς απογοητεύσεις. Κρατάμε γερά και είμαστε σίγουροι ότι εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει. Ψηλά το κεφάλι, κοντά στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργατών. Δεν θα παραδοθούμε όπως απαιτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα οργανώσουμε ακόμα πιο μαζική, ισχυρή αντίσταση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, τον κλάδο.

Αγωνιστικά η Διοίκηση